Stres u školi zbog pandemije: Kako zaštititi svoju djeca od stresa?

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
5 min.
06. lis'21

Pandemija i dalje traje i iako se na prvi pogled može činiti da smo naučili živjeti s njom, djeca mogu drugačije percipirati aktualnu situaciju. Školske obaveze, očekivanja roditelja i učitelja i mjere koje se stalno mijenjaju mogu stvoriti stres kod djece koji odrasli teško mogu razumjeti. Kako zaštititi djecu od stresa koji je stvorila aktualna pandemija?

Povratak u školske klupe nakon višemjesečne online nastave mogao bi uvelike utjecati na neku djecu, a to se neće nužno odraziti samo na ocjene. Izolacija djece u kućnom okruženju stvorila je kod mnogih učenika nervozu u društvu prijatelja, učitelja, ali i općenito u javnosti. Saznajte kako prepoznati strah koji se razvio kod djece tijekom lockdowna i kako se boriti protiv njega.

Pokazatelji stresa kod djece

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), djeca različito reagiraju na stres. Ona mogu biti tjeskobna, ljuta, agresivna, željna pažnje, uzrujana, povučena, a čak i mokrenje noću može biti pokazatelj stresa. Ovo su najčešći pokazatelji stresa kod djece:

  • razdražljivost i neprikladno ponašanje (osobito kod tinejdžera)
  • izbjegavanje nastave i lošiji rezultati u školi
  • problemi s koncentracijom i pažnjom
  • pretjerano plakanje i razdražljivost (kod mlađe djece)
  • pretjerana briga, tuga i strah
  • ponašanje neprikladno njihovoj dobi
  • loš san
  • neobjašnjiva glavobolja i bolovi u trbuhu i drugim dijelovima tijela
  • loša prehrana
  • uporaba droga, cigareta i alkohola (kod tinejdžera)

Stres pandemija skola

Prva pomoć

Djeca traže pomoć od roditelja i u njima pokušavaju naći emocionalnu i fizičku sigurnost. Međutim, djeca vrlo često ne znaju kako zatražiti pomoć pa je na roditeljima da primijete da se s njihovim djetetom nešto događa, uvjere ga da su uvijek tu za njega i da će sve biti u redu.

  1. Uvažite osjećaje svoje djece. Sasvim je normalno da vaša djeca osjete promjene i ograničenja povezana s pandemijom te da su zbog toga uznemirena. Prvo što možete učiniti kao roditelj je priznati te osjećaje i ne umanjivati ​​ih. Zatim objasnite djeci zašto se još uvijek trebamo pridržavati mjera.
  2. Budite iskreni. Ima li vaše dijete pitanja o pandemiji i želi znati kada će se sve vratiti u normalu? Odgovorite na ta pitanja jednostavno i iskreno. Recite djeci da se novi slučajevi zaraze još uvijek pojavljuju, no znanstvenici su razvili cjepiva kako bi smanjili širenje virusa. Ne skrivajte ​​istinu pred djecom i otvoreno razgovarajte o onome što čuju u školi ili na vijestima.
  3. Zagrlite ih. Možda mislite da zagrljaj neće pomoći u smanjenju razine stresa, no to je daleko od istine. Zahvaljujući fizičkom kontaktu s roditeljima, djeca se osjećaju voljeno i sigurno. Uvjerite ih da su, unatoč stresu koji proživljavaju, još uvijek okružena osobama koje ih vole i da i dalje mogu pronaći mir i razumijevanje u vašim rukama.

8 strategija za smanjenje stalnog stresa

Strah, nesigurnost i stres mogu značajno utjecati na djecu i u njihovoj budućnosti. Pokazalo se da kronični stres u djetinjstvu povećava rizik od razvoja depresije, raka, astme i kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi. Stoga je vrlo važno da roditelji prepoznaju uzrok stresa kod svoje djece i pomognu im nositi se s određenom situacijom.

Pridržavajte se rutine

Znanstvenici tvrde da je stvaranje i pridržavanje rutina korak prema društvenom i akademskom uspjehu. Poštivanje dnevne rutine također gradi otpor prema stresu jer tada djeca (kao i odrasli) već unaprijed znaju što slijedi nakon određene aktivnosti, a to im daje osjećaj sigurnosti. Ako vaše dijete ima rutinu, pridržavajte je se, ako je nema, zajedno je stvorite.

Postavite realne ciljeve

To je osobito važno što se tiče škole i uspjeha u školi. Djeca su bila prisiljena na online nastavu bez ikakve prethodne pripreme. Prirodno je da su im se školski rezultati pogoršali posljednjih mjeseci tijekom učenja na daljinu. Kad se vrate u školske klupe, ne stvarajte im previše pritiska i ne zahtijevajte od njih da odmah postignu istu razinu uspjeha kao i prije pandemije. Upravo ova vrsta stresa može narušiti njihov put do uspjeha i motivacije.

Izvedite ih na svježi zrak

Često vodite djecu u prirodu. Nedavno istraživanje Međunarodnog časopisa za istraživanje okoliša i javnog zdravlja pokazuje da su se djeca koja su se tijekom pandemije češće kretala na svježem zraku mnogo uspješnije nosila sa stresnim situacijama i nisu toliko osjećala nezadovoljstvo. Ne trebate puno toga da biste fizički pokrenuli svoju djecu. Možete jednostavno otići u šetnju ili se provozati biciklom, planinariti ili igrati nogomet u parku.

Budite u kontaktu s drugima

Poštivanje ograničenja i držanje razmaka od prijatelja i obitelji može biti vrlo stresno za djecu i mlade. Međutim, zahvaljujući tehnologiji i društvenim mrežama, vaša djeca mogu biti u kontaktu s prijateljima na virtualne načine. Naravno, ništa ne može zamijeniti fizički kontakt, no zahvaljujući dostupnim cjepivima, druženje s prijateljima opet može izgledati kao nekad.

Stres pandemija blog

Budite primjer svojoj djeci

Djeca dokazano uče oponašanjem drugih. Budite im primjer u ovoj situaciji pa se i vi naučite upravljati stresom. Zdrava prehrana, vježbe disanja, tjelesna aktivnost ili meditacija samo su neki od načina kako kontrolirati stres. Imajte na umu da vas djeca stalno promatraju i uče od vas, stoga su važne i one male stvari, primjerice, kako ćete reagirati na neočekivani posjet ili razbijeni tanjur.

Dozvolite im preuzeti kontrolu

Koronavirus nije preuzeo kontrolu samo nad životima odraslih nego i nad životima djece. Otkrijte stvari koje vaše dijete ipak može kontrolirati čak i u ovim teškim vremenima. To na prvi pogled mogu biti sasvim svakodnevne i uobičajene stvari poput organizacije namještaja u sobi, pisanja popisa za trgovinu, odabira destinacije za kratki izlet i slično. Dajte svojoj djeci priliku da sama odluče o nečemu. Ovo povjerenje dat će im snagu i probuditi želju za preuzimanjem odgovornosti u njima.

Potaknite ih na pozitivno razmišljanje

Pandemija je donijela mnoge izazove u naše živote s kojima smo se morali suočiti i koji nisu bili ugodni. Međutim, to ne znači da moramo izgubiti nadu i da i djeca moraju proživljavati te osjećaje. Potaknite ih na izgradnju pozitivnog načina razmišljanja čak i tijekom pandemije te na traženje stvari u životu koje im pomažu u osobnom rastu.

Potražite pomoć stručne osobe

Vaša pomoć i podrška djeci možda neće biti dovoljna, no to svakako ne znači da ste loš roditelj. Ako vidite da vaše dijete doživljava ozbiljan stres, teško se nosi s njim ili čak pokazuje znakove depresije, obratite se stručnjaku koji će pomoći i vama i vašem djetetu. Što prije zatražite stručnu pomoć, manja je vjerojatnost da će se stanje vašeg djeteta pogoršati.