5 osnovnih pravila pri odabiru školske torbe

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
4 min.
02. lis'23

Početak školske godine označava i odabir nove školske torbe. Mnogi roditelji zaziru od kupnje školske torbe jer ona ipak opterećuje obiteljski budžet, a također nisu sigurni kako uopće odabrati odgovarajuću školsku torbu. Slobodno odahnite jer smo za vas riješili ovu dilemu. Pet savjeta u ovome članku vodit će vas kroz odabir školske torbe bez stresa.

Torba, aktovka ili ruksak? Mala, srednja ili velika? Kvalitetna ili jeftina? Sa naramenicama ili bez? S pretincima ili samo s jednim džepićem? Nije ni čudo što roditeljima s lica kaplje znoj prilikom kupnje školske torbe. Stres je još veći kad djeca imaju posebne želje što se tiče školske torbe. Ništa zato! Naš vodič kroz odabir školske torbe za osnovnoškolce olakšat će vam ovu odluku.

1. Veličina

Prva stavka koju morate imati na umu pri kupnji školske torbe je dob vašeg djeteta. Veličina školske torbe mora savršeno odgovarati vašem školarcu. Mnogi roditelji čine jednu temeljnu grešku tijekom kupnje torbe, a to je da kupuju torbu koja „raste” s djetetom. Stoga se pri odabiru školske torbe pridržavajte ovog zlatnog pravila: kupujte školsku torbu koja vašem djetetu pristaje u tom određenom trenutku, a ne onu koja će mu biti dobra za nekoliko godina.

Školska torba, ruksak ili aktovka nikako ne smiju dosezati područje niže od struka djeteta. Sigurni smo da ste dosada tijekom školske godine na ulicama mogli zapaziti mnogu djecu koja se zbog veličine školskog ruksaka gotovo ni ne vide. Nemojte napraviti ovu pogrešku i kupite svom školarcu torbu koja će odgovarati njegovoj visini i težini. Ovdje vrijedi pravilo da težina pune torbe ne bi smjela prelaziti 15 % težine djeteta.

Skolska aktovka nova

2. Ergonomija

Pri kupnji školske torbe na prvo mjesto stavite udobnost i odgovarajuću veličinu, a tek onda cijenu. Kako biste svojim školarcima osigurali maksimalnu udobnost, ali i bezbolna leđa, odaberite školsku torbu koja će savršeno pristajati njihovim leđima. Školska torba treba imati naramenice zategnute tako da se torba nalazi blisko uz leđa, što pomaže u uspravnom držanju. Naramenice također trebaju biti mekane, podstavljene i široke kako bi se težina torbe ravnomjerno rasporedila na obje strane.

Pričvršćivanjem naramenica za prsa i struk dodatno ćete podržati prirodni stav tijela, ali pripazite da ovi pojasevi ne budu previše restriktivni. Školska torba također ne smije biti šira od djetetovih ramena, na što mnogi roditelji zaboravljaju. Obratite pažnju i na ojačanu stražnju stranu torbe koja bi trebala biti od prozračnih materijala, što povećava udobnost tijekom nošenja.

3. Kvaliteta

Vjerojatno ćete biti u iskušenju kupiti jeftinu školsku torbu i kasnije je jednostavno zamijeniti drugom jeftinom verzijom po potrebi. Međutim, imajte na umu da su jeftine školske torbe loše kvalitete, kratko traju i da dugoročno mogu uzrokovati tjelesne poteškoće kod djece. Ulaganje u kvalitetne i ergonomski osmišljene školske torbe ili aktovke zasigurno će se isplatiti vama i vašoj djeci. Također je važno voditi računa o materijalu koji bi trebao biti prozračan i o bojama koje ne smiju biti štetne za zdravlje djeteta.

Školske torbe Jeune Premier izrađene su od recikliranih PET boca pa su prihvatljivije za naš planet, a istovremeno su čvrste i izdržljive. Školski pribor ovog belgijskog brenda je vodootporan, što je veliki plus za djecu. Ponekad djeca zaborave sa sobom ponijeti kišobran, no naše torbe izdržat će nekoliko kapi kiše ili čak pljusak bez utjecaja na njihovu kvalitetu, a prednost je to što se mogu lako oprati.

Skolske torbe odabir

4. Udobnost

Udobnost i praktičnost igraju veliku ulogu pri odabiru školske torbe. Djeca obično u svega nekoliko minuta moraju iz torbe izvaditi sve stvari koje su im potrebne i zatim ih ponovno pospremiti u torbu. Iz ovog razloga birajte torbe s jednostavnim, najbolje magnetnim kopčama koje se jednostavno otvaraju. No to nije sve na što biste se trebali usredotočiti. Djeci sigurno neće biti dovoljan jedan pretinac za sav školski pribor i ostale sitnice koje koriste. Primjerice, uvijek dobro dođe još jedan bočni pretinac za kišobran i bocu s vodom, kao i prednji pretinac za sitnice.

Uvjerite se u to da je i unutrašnjost školske torbe praktično organizirana. I u ovome slučaju vrijedi jedno pravilo – najteže stvari treba staviti najbliže dječjim leđima. Zahvaljujući tomu torba neće vući dijete unatrag, već će njena težina biti ravnomjerno raspoređena. Također, ne zaboravite na sigurnost u prometu i odaberite torbe s reflektirajućim elementima ili pak ukrasite školsku aktovku reflektirajućim motivima.

5. Dizajn

I ono najbolje na kraju – predivan dizajn. Svaka školska torba mora biti lijepa. Vaše će dijete dan za danom nositi ovu torbu u školu i iz škole, stoga nemojte izostaviti svog školarca iz procesa odabira školske torbe. Dizajn torbe odražavat će njegovu osobnost i biti izraz individualnog stila. Uz torbu koja im se sviđa, vaša će se djeca radovati školi, a učenje će im biti zabavno. Ako u torbu stavite savršeno usklađen školski pribor, vaša će djeca biti presretna.

Škola zove!