Vodič za nošenje bebe: Prednosti, prijedlozi i savjeti

  Kategorije: Beba i dijete, Zdravlje djeteta,
8 min.
26. lis'22

Nošenje bebe nije nikakva novost u svijetu, a posljednjih se godina na ulicama može vidjeti sve više roditelja s bebama koje nose na prsima ili leđima. Želite li i vi isprobati jedno od pomagala za nošenje bebe, no ne znate otkuda početi? Naš vodič za nošenje bebe donosi vam sve informacije o prednostima takvih pomagala za zdravlje te prijedloge i savjete za njihovo pravilno nošenje.

Mnoštvo prednosti nošenja bebe

Prisutnost bebe u neposrednoj blizini roditelja (što nosiljke svakako osiguravaju) ima mnoštvo prednosti ne samo za bebu, nego i za roditelja. Iako ove prednosti još uvijek nisu do kraja znanstveno istražene, u njihovu korist govore mnogi zadovoljni roditelji koji su se osim klasičnih kolica odvažili isprobati i pomagala za nošenje djece.

Nevidljivo četvrto tromjesečje

Prvi put čujete za četvrto tromjesečje? Najjednostavnije rečeno, to je razdoblje nakon rođenja bebe tijekom kojeg se dijete još uvijek razvija, raste i uči orijentirati u svijetu. Dolazak na svijet stresan je događaj za bebu, a nakon devet mjeseci razvoja u maternici, novorođenče se ne osjeća sigurno u velikom i otvorenom svijetu. Neposredna blizina roditelja poduprta maramom ili nosiljkom smiruje bebu i donosi joj prijeko potreban osjećaj sigurnosti i ljubavi.

Manje plača

Jedan od najizazovnijih aspekata roditeljstva je pronaći način kako učinkovito smiriti dijete koje plače. Iako nošenjem djeteta u naručju nećete potpuno zaustaviti plač, budite sigurni da ćete barem smanjiti njegovu učestalost i intenzitet. Klinička istraživanja pedijatara iz 1986. godine pokazala su da su bebe u dobi od šest tjedana koje su roditelji nosili tri sata dnevno plakale 43 % vremena manje, a u večernjim satima (od 16:00 sati do ponoći) čak 51 % vremena manje od djece iste dobi koje roditelji nisu nosili.

Treba napomenuti da se istraživanje uglavnom odnosilo na nošenje bebe u naručju, a ne na nošenje bebe u marami ili nosiljci. Međutim, svakako biste trebali pokušati nositi bebu u posebnoj marami, a da ne govorimo o tome da ćete na taj način imati slobodne ruke za druge aktivnosti tijekom kojih se nećete morate opterećivati ​​time što vaša beba radi jer će ona uvijek biti uz vas.

Nošenje bebe

Prednosti za zdravlje

Kontakt kože na kožu odmah nakon samog poroda ima neosporive prednosti i treba ga prakticirati posebno kod nedonoščadi. Naime, tjelesna blizina roditelja pomaže regulirati otkucaje bebinog srca i disanje tijekom vremena kad se beba nalazi na intenzivnoj njezi. Iz ove perspektive, kontakt kože na kožu ima prednosti i za bebe rođene u predviđenom terminu koje su kod kuće sa svojim roditeljima. Bebu možete položiti na svoja gola prsa ili je zavezati u posebnu klokanicu koja dodatno potiče ovaj izravni kontakt s roditeljem.

Olakšava dojenje

Sigurni smo da će se mnoge mame složiti s nama kad kažemo da nošenje bebe olakšava dojenje. Trebate samo omotati bebu na ispravan način i kad dođe vrijeme za hranjenje, cijeli proces od početka do kraja dojenja bit će tako mnogo jednostavniji. Dojenje u marami majci osigurava udobnost i privatnost i to posebice na javnim mjestima ili na putovanju, a također olakšava hranjenje na zahtjev.

Jača vezu s roditeljem

Nije uvijek jednostavno pronaći zajednički jezik s novorođenčetom (i nije sramota to priznati). Vezu između bebe i roditelja potiče i jača pravilno držanje djeteta uz tijelo roditelja. Naučit ćete bolje razumjeti bebu koja se nalazi u vašoj neposrednoj blizini jer vam neće promaknuti nijedan njen pokret ili zvuk. Zahvaljujući tomu, naučit ćete prepoznati je li beba umorna, gladna ili je treba presvući. Tate se posebice ponekad osjećaju kao da se nisu povezali sa svojim djetetom na način na koji su se povezale mame, a nošenje bebe jedan je od načina da se taj odnos poboljša.

Olakšava svakodnevni život

Kad čuvate bebu u naručju, automatski ste zauzeti. Nošenje bebe u nosiljki ili marami oslobodit će vaše ruke, a vi ćete tako moći obavljati i druge aktivnosti. To će posebno cijeniti aktivni roditelji koji ne mogu sjediti na mjestu i koji vole raditi nekoliko stvari odjednom. Želite li kuhati ili čistiti, no nosite bebu u naručju? Omotajte je u maramu za nošenje i to je to! Nošenje bebe također će olakšati šetnje i to pogotovo u velikom gradu. Više se ne morate mučiti s kolicima u javnom prijevozu, jednostavno se udobno smjestite s bebom vezanom na prsima i uživajte u slobodi.

Je li nošenje bebe sigurno?

Postoje ispravni i pogrešni načini nošenja bebe. Granice između onoga što je sigurno i onoga što nije ponekad su vrlo tanke. Najvažnije je odabrati prikladno sredstvo za nošenje koje će odgovarati vašim potrebama i dobi bebe. Brzo ćete zapamtiti osnove sigurnog nošenja bebe zahvaljujući metodi T.I.C.K.S.:

  • T (tight) – tik uz vas: Dijete treba biti uspravno u nosiljci i čvrsto omotano/zavezano kako ne bi padalo u stranu i kako se glava djeteta ne bi opasno ljuljala s jedne na drugu stranu. Bebina glava mora biti u ravnini s njenom kralježnicom i beba ne smije biti neprirodno savijena.
  • I (in view at all times) – ispred očiju pod svaku cijenu: Lice bebe uvijek vam mora biti vidljivo. Kao roditelj, uvijek morate imate svoje dijete na oku kako biste mogli pratiti njegove reakcije.
  • C (close enough to kiss) – cmok na glavicu: Dijete je pravilno stavljeno u nosiljku ako se možete lako sagnuti i poljubiti vrh njegove glave.
  • K (keep chin of chest) – kontrola brade i prsa: Između djetetove brade i prsa mora postojati razmak od najmanje pet centimetara. To znači da beba ne smije biti jako stisnuta u nosiljci i da njena brada ne smije dodirivati ​​prsa.
  • S (supported back) – stalno naslonjena leđa u nosiljci: u okomitom položaju beba bi trebala biti udobno naslonjena na tijelo osobe koja je nosi. Nosiljka ne smije biti pretijesna, ali ni prelabava. Tijekom nošenja ne biste se trebali osjećati kao da stalno morate pridržavati bebu.

Nošenje bebe roditelj

Vrste dječjih nosiljki

Na tržištu postoji mnoštvo dječjih nosiljki. Za koju ćete se nosiljku odlučiti ovisi o više faktora – od dobi i veličine bebe, vaše građe tijela, vašem budžetu, ali i osobnim preferencijama.

Mekana marama

Mekana marama u osnovi je dugačak komad tkanine od mješavine pamuka i likre, a naziva se i još rastezljiva marama. Ova mekana marama za nošenje nosi se tako da je omotate oko svog tijela i zatim u nju stavite bebu. S obzirom na vrstu tkanine, ovaj tip marame za nošenje posebno je prikladan za manje bebe. Ako nikada niste vezali maramu za nošenje, vjerojatno ćete imati poteškoća sa stavljanjem bebe u mekanu maramu, no za to je potrebno samo malo vremena i prakse. Prije nego što pokušate staviti bebu u mekanu maramu za nošenje, isprobajte to na lutki ili jastuku.

Tkana marama

One koje to ne zanima vjerojatno na prvi pogled neće vidjeti razliku između mekane i tkane marame, no razlika itekako postoji. Tkana marama (kao što to i samo ime govori) izrađena je od drugačijeg materijala koji je čvršći i bolje strukturiran, što roditeljima omogućuje udobnije nošenje većih beba i manje djece. Tkane marame udobnije su od mekanih, ali i malo zahtjevnije za vezanje.

Marama Ring Sling

Ova vrsta marame nosi se na jednom ramenu, a izrađena je od čvrstog tkanog materijala i prstena (iz engl. ring – krug, prsten) kroz koji provučete maramu i tako osigurate bebu. Ova vrsta nosiljke može uzrokovati naprezanje jedne strane tijela, pogotovo ako ne mijenjate strane i nosite bebu samo na jednoj strani ili je koristite dulje vrijeme. Međutim, marama Ring Sling jednostavna je za prenošenje i korištenje.

Nosiljka Meh Dai

Nosiljka Meh Dai (koristi se i naziv Mei Tai) u osnovi je kombinacija klasične marame za nošenje i fiksne nosiljke. Ova nosiljka nema kopču, što znači da se veže, a ne zakopčava. Naramenice su često široke i podstavljene kako bi se osigurala maksimalna udobnost, a sadrži i naslon za leđa za dijete. Ova vrsta nosiljke vrlo je udobna i praktična pa je možete koristiti i za nošenje starije djece.

Ergonomska nosiljka s kopčom

Ova nosiljka ima naramenice, kopče, podstavu i naslon, a zahvaljujući tomu, može se prilagoditi različitim dobnim skupinama djece. U većini slučajeva nosi se na prednjem dijelu tijela, no pronaći ćete i nosiljke koje možete zakopčati na leđima ili čak na boku. Ergonomske nosiljke vrlo su praktične jer dijete možete jednostavno staviti u njih i zakopčati ih. Ove fiksne nosiljke uglavnom su namijenjene za nošenje starije djece pa ako u njima želite nositi vrlo malu bebu, trebate potražiti nosiljku s posebnim dodatkom za novorođenčad.

Nošenje bebe nosiljka

Kako nositi bebu

I u ovome slučaju sve ovisi o tome koju ćete vrstu nosiljke odabrati. Prije korištenja bilo koje nosiljke pročitajte sve priložene informacije i nemojte se sramiti kontaktirati iskusnog roditelja koji zna koristiti nosiljku ili zajednicu ljudi koji su vam spremni pomoći u početku.

Savjeti za nošenje novorođenčadi

Bebe možete početi nositi u marami odmah od rođenja, no pod uvjetom da vi ili vaše dijete nemate zdravstvenih problema koji bi vas u tome sprječavali i da beba ima najmanje 3,5 kg. U ovoj fazi bit će najbolja mekana marama. Uvijek pripazite na to da vam lice vašeg djeteta bude vidljivo, pogotovo dok ne navrši barem 4 mjeseca.

Što je beba starija, to će više željeti istraživati ​​svijet oko sebe. Dijete može istraživati ne samo iz kolica, nego i iz marame ili nosiljke. Postoje načini kako vezati bebu tako da bude okrenuta prema svijetu, a za to je potrebno samo malo više prakse. Za takav način nošenja bebe prikladnije su ergonomske nosiljke posebno dizajnirane za tzv. prednje nošenje.

Savjeti za nošenje starije djece

Starije bebe i manju djecu možete nositi i na leđima. Za to je najprikladnija ergonomska nosiljka koja će vam omogućiti staviti dijete u nosiljku na boku i zatim ga pažljivo premjestiti na leđa. Ovo zvuči komplicirano i upravo to mnoge roditelje odbija od nošenja bebe, no zapravo je potrebno samo nekoliko pokušaja.

Nošenje bebe puno je više od aktualnog trenda ili modnog dodatka. Nošenje bebe u marami ili nosiljki ima više prednosti za zdravlje, ono jača vezu između roditelja i djeteta, a vama pruža više udobnosti i slobode.