Stvorite djeci idealno okruženje za učenje

  Kategorije: Odgoj, Zdravlje djeteta,
5 min.
12. ruj'23

Rujan je tu, a zajedno s njim i školske obveze. Uz uobičajenu školsku opremu poput školske torbe, pernice, bilježnica, olovki, bojica, torbe za tjelesni ili kutije za grickalice, ne zaboravite ni na opremu za dječju sobu. U njoj će vaš školarac provoditi puno vremena učeći ili pišući zadaće pa će mu biti potrebna ugodna i kreativna atmosfera.

Kreativna atmosfera, pozitivna energija, organiziranost i mnogo svjetla glavni su atributi koji krase dječju sobu u kojoj mališani mogu u miru učiti. Lijepo okruženje čovjeka motivira i inspirira, a djeci će sigurno biti draže sjediti za stolom koji im se osobno sviđa. No, nije važan samo pravilan odabir stola i stolice. Dječja soba za učenika treba ispunjavati i druge zahtjeve.

Stvorite ugodno okruženje

Dječja soba prije svega mora biti mjesto gdje će se vaše dijete osjećati zaista dobro. Najbolji su bijeli zidovi ukrašeni slikama ili tapetama, no ako vaše dijete želi šareni zid, nemojte mu uskratiti tu želju. Preporučujemo pastelne boje, osobito zelenu ili plavozelenu ili pak tapete s nenametljivim uzorkom. Što se tiče hiperaktivne djece, psiholozi preporučaju i ružičastu ili svijetloplavu boju koje djeluju umirujuće. Omiljeni likovi iz bajke ili različiti motivi iz prirode učinit će sobu ugodnom i pružiti vašem djetetu energiju čak i tijekom kišnih jesenskih dana i dugih zimskih večeri kad će vjerojatno morati dugo sjediti nad knjigama.

Djecja soba skola

Izvor fotografije: Freepik

Inspirirajte dijete

Namještaj u dječjoj sobi također bi trebao poticati kreativno razmišljanje. Sve počinje od zidova na kojima bi se trebale nalaziti slike, karte, plakati ili vlastite kreacije vaših mališana. Školski pribor također može stvoriti atmosferu prikladnu za učenje. Primjerice, među popularnim dodacima možete pronaći školske ploče po kojima dijete može crtati markerima ili kredama ili pak magnetima pričvrstiti razne slike. Ako vaše dijete zavoli pisati i crtati na vlastitoj ploči, stajanje pred pločom u razredu više mu neće izazivati toliki strah.

Ako je dječja soba dovoljna velika i želite djeci pružiti više zabave dok uče, nabavite im školsku klupu. One su najčešće izrađene od plastike ili masivnog drva i često su opremljene raznim praktičnim prostorima za odlaganje bojica ili pribora za pisanje. Djeca ne moraju samo crtati za školskom klupom, već se mogu i igrati škole i glumiti različite „stvarne“ situacije iz razreda. Za školu će ih pripremiti i sklopiva učionica proizvođača Smoby zahvaljujući kojoj će stvoriti pozitivan odnos sa školom i sjest će za školske klupe bez stresa.

Podijelite prostor na zone

Dječja soba trebala bi biti organizirana. Nered nepotrebno odvlači dječju pažnju i dekoncentrira školarce. Najbolje je dječju sobu podijeliti u različite zone – zonu za spavanje, igru ​​i za učenje. Jednom kad vaš mališan krene u školu, sigurno će vam dobro doći police, ladice ili kutije na izvlačenje u koje stane puno igračaka. Ovako dobro skrivene igračke neće navesti vašeg školarca na igru za vrijeme učenja. Preporučujemo i udobnu stolicu u kojoj će djeca sjediti ne samo tijekom čitanja knjiga, nego i tijekom učenja novih predmeta.

Djecja soba djevojka

Izvor fotografije: Freepik

Potaknite učenje igračkama

Pokušajte djecu nesvjesno potaknuti na učenje, idealno uz pomoć prikladnih igračaka. Uz pojedine igračke vaši će mališani naučiti mnogo više nego što to možda očekujete. Primjerice, dobar odabir su igračke poput dječje trgovine s kojima školarac uči brojati. Zbrajanjem cijena proizvoda vaš mališan može lako provjeriti svoje znanje iz zbrajanja i oduzimanja. S druge strane, učenje stranog jezika mogu potaknuti i razne društvene igre na stranim jezicima, a strpljenje koje je djeci svakako potrebno u školi poboljšat će se slaganjem slagalica.

Pobrinite se za maksimalnu udobnost djeteta

Prilikom opremanja dječje sobe ne smijete zanemariti udobnost svog školarca. Namještaj, posebice onaj za radni kutak, treba zadovoljavati ergonomske uvjete, odnosno potrebe djece. Danas su popularni stolovi podesive visine s radnom pločom, kao i podesive stolice čiju visinu možete prilagoditi dobi vašeg mališana. Prilikom odabira stolice ne zaboravite na udoban naslon za leđa i laktove.

Hoće li vaš mališan koristiti računalo? Postavite monitor u razinu očiju djeteta i provjerite udaljenost između njegovog lica i zaslona. Dijete (kao i odrasla osoba) ne smije se naginjati i isturiti vrat prema naprijed jer to ima negativan utjecaj na vratnu kralježnicu. Radni stol treba biti dobro osvijetljen dnevnim svjetlom, ali i opremljen kvalitetnom stolnom ili zidnom svjetiljkom. Svjetlo treba padati s desne strane ako je vaš školarac ljevak, a s lijeve ako je dešnjak.

Temperatura u dječjoj sobi mora biti optimalno podešena, dakle u sobi ne smije biti prevruće, ali ni prehladno. Idealna temperatura je oko 20°C do 22°C. Čist zrak također je važan, a neprijatelj čistome zraku su razne stvari za koje se lako lovi prašina poput plišanih igračaka, knjiga i drugih izloženih sitnica kojih u dječjoj sobi ima mnogo.

Za poboljšanje čistoće i vlažnosti zraka djeci možete nabaviti pročišćivač zraka sa sposobnošću ovlaživanja prostorije ili sobne biljke koje čiste zrak na prirodan način. Biljke i pročišćivač postavite isključivo na neiskorištena mjesta ili u kutove. Ipak, ne zaboravite redovito provjetravati sobu, čak i tijekom zime. Svjež zrak nije samo zdrav, već često potiče i nove, kreativne ideje.