Školske torbe na kotačima: Da ili ne?

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
5 min.
26. ruj'23

Školske torbe na kotačima sve su popularnije među školarcima posljednjih nekoliko godina. Djeca smatraju da su torbe na kotačima moderne i praktične i, što je najvažnije, ne moraju na leđima nositi teške knjige i školski pribor. Ipak, stručnjaci upozoravaju na činjenicu da torbe na kotačima imaju mnogo više nedostataka nego prednosti. Dvoumite li se i vi oko kupnje torbe na kotačima za svoje dijete?

Školske torbe na kotačima (koje mnogi ljudi pogrešno smatraju putnim kovčezima) veliki su hit među osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Ako torba na kotače uz to ima i motiv iz omiljene bajke ili junaka iz stripa, djeca će zasigurno poželjeti imati ovakvu torbu. Torbe na kotačima sve su popularnije među djecom, no roditelji prije kupnje trebaju dobro razmisliti jesu li one doista ispravan odabir.

Školska torba nije putni kovčeg

Na tržištu možete pronaći školske ruksake koji se nose na leđima i putne kovčege na kotačima. Svaka od ove vrste torbi ima svoju funkciju i koristi se u različite svrhe. Djeca logično ne žele nositi tešku torbu na leđima cijeli dan i lakše im je vući kovčeg na kotačima. Ovo je zapravo jedina pozitivna strana školske torbe na kotačima uz to što su i moderne.

Belgijski brend Jeune Premier u svojoj je ponudi jedno vrijeme imao i ovu vrstu torbi. Odgovor na pitanje zašto više ne možete kupiti torbu na kotače ovog brenda bio je jednostavan:

„Prije smo u ponudi imali i torbe na kotačima, no prestali smo ih proizvoditi. Jeune Premier ne brine samo o izgledu i ljepoti (što je, naravno, vrlo važno), već i o ergonomiji. Za djetetovu kralježnicu bolji je ruksak koji je prilagođen djetetovoj visini nego kovčeg koji djeca vuku za sobom i onda ga moraju dizati po stepenicama. Iz ovog razloga, torbe na kotačima više se ne nalaze u našoj kolekciji”, rekla nam je Lore Luyens, voditeljica proizvodnje tvrtke Jeune Premier.

Skolska torba jeune premier

Kralježnica je poput vage

Školske torbe na kotačima praktične su samo kad ih djeca vuku za sobom ili guraju ispred sebe. Međutim, ako se dijete navikne vući školsku torbu jednom rukom, s vremenom će imati probleme s kralježnicom zbog neravnomjerne raspodjele sila na obje strane kralježnice. U praksi to znači iskrivljenje kralježnice, skoliozu i druge poteškoće s kojima će se djeca morati nositi ostatak svog života.

Naša kralježnica funkcionira poput vage. Ako se koristi samo jedna strana, kralježnica će se dugoročno savijati samo na tu jednu stranu. Tijekom djetinjstva i školske dobi potporni sustav i kostur još se razvijaju pa je potrebno paziti da je kralježnica ravnomjerno opterećena. Ruksak je u ovom slučaju najbolji izbor, no važno je da ga dijete nosi preko oba ramena.

Međutim, ruksak također ne bi smio biti pretežak, što često zaboravljaju ne samo roditelji, nego i učitelji. Bez obzira na kvalitetu školskog ruksaka ili aktovke, težina ruksaka ne smije prelaziti preporučenu težinu koja ovisi o težini samog učenika. Iako djeca mogu staviti školske torbe na kotačima preko leđa, one im dodaju nepotrebnu težinu. Školska torba na kotačima ipak je nešto teža, a da ne govorimo o tome da veliki kotači nerijetko udaraju o dječju kralježnicu i uzrokuju ozljede.

Školska torba na kotačima vrlo je praktična i učinkovita za vrijeme putovanja, no ona ne smije u potpunosti zamijeniti klasične školske torbe, ruksake i aktovke. Teška je i često nezgodna zbog svojih dimenzija i konstrukcije, a rukovanje njome je previše zahtjevno. Tijekom jednog školskog dana djeca se moraju popeti po nekoliko stepenica, ne samo u školi, već i u autobusu gdje im takva torba predstavlja prepreku. Probleme pravi i na školskim hodnicima gdje se ostali učenici sapleću o nju jer je u gužvi jednostavno ne vide.

Skolske ruksaki jeune premier

Kako odabrati odgovarajuću školsku torbu?

Odabir odgovarajuće školske torbe nije tako jednostavan kao što mislite. Školska torba trebala bi zadovoljavati nekoliko kriterija i oko njih se trebaju složiti obje strane – i dijete i roditelji. Osim nužnog školskog pribora, školska torba je, htjeli vi to ili ne, zapravo i modni dodatak koji je slika djetetove osobnosti i stila. Evo zlatnih pravila kojih se morate pridržavati pri kupnji školske torbe:

  1. Odgovarajuća veličina: U većini slučajeva, školske torbe na kotačima ne ispunjavaju ovo prvo pravilo. Školska torba, ruksak ili aktovka ne bi smjeli dosezati područje ispod struka djeteta. U idealnom slučaju, školska torba trebala bi se nalaziti iznad razine struka ili u njegovoj razini. Torba ne smije dodirivati ​​stražnjicu, a uopće ne bi smjela dosezati sve do bedra učenika.
  2. Težina torbe: Težina torbe ide ruku pod ruku s njenom veličinom. Što je torba veća, to je i teža. Zlatno pravilo govori da školska torba ne smije prelaziti 15 % ukupne težine djeteta. U praksi to znači da školarac od 27 kilograma ne bi smio nositi torbu težu od 4 kg na ramenima, a dijete od 45 kg ne bi smjelo nositi ruksak teži od 7 kg.
  3. Podstavljene, široke naramenice: Široke i mekane naramenice osiguravaju udobnost pri nošenju torbe i štite ramena od prekomjernog opterećenja. Važno je da djeca torbu nose pravilno, odnosno preko oba ramena i da naramenice budu prilagođene visini djeteta. Na taj se način smanjuje napetost, težina se pravilno raspoređuje po cijeloj kralježnici, a torba se ne miče s jedne na drugu stranu tijekom hodanja ili trčanja.
  4. Pojasevi za prsa i oko struka: Neki ruksaci i aktovke imaju dodatne pojaseve za prsa i oko struka. Provjerite jesu li i oni pravilno postavljeni i pripazite na to da ne ograničavaju djecu tijekom kretanja i da nisu previše restriktivni. Zakopčani pojasevi za prsa ne smiju djetetu otežavati kretanje, a posebno ne disanje, a pojas oko struka treba biti u razini kukova.
  5. Džepovi i pretinci: Tijekom kupnje torbe također je važno pregledati i njenu unutrašnjost. Školska torba treba imati više od jednog pretinca, a bočni i prednji džepovi za sitnice svakako su dobrodošli. Pogledajte unutrašnjost torbe i procijenite je li prikladna za vaše dijete. Teške stvari poput udžbenika i bilježnica treba staviti bliže stražnjoj strani torbe, a one lakše djeca mogu spremiti u prednje i bočne pretince.