Zašto je vitamin D važan i kako ga nadoknaditi tijekom zime?

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
4 min.
16. sij'23

Ljeto je savršeno razdoblje za djecu ne samo zbog igranja na svježem zraku, već i zbog proizvodnje vitamina D koji je iznimno važan za pravilan razvoj kostiju. S druge strane, zbog hladnoće i lošeg vremena tijekom zime ljudi češće borave u kući, a opskrba sunčevom svjetlošću također je znatno slabija u ovo godišnje doba nego tijekom ostalih dana u godini. Kako nadoknaditi manjak vitamina D kod djece kad je sunce prekriveno oblacima?

Tijekom zime razina vitamina D u krvi može pasti i za 50 posto. Najprirodniji izvor vitamina D je sunce, odnosno UVB zračenje (ultraljubičaste zrake B pojasa) koje prodire u organizam kroz kožu. Kroz kožu zapravo unosimo i do 90 posto ovog dragocjenog vitamina pa je sasvim logično da ćemo tijekom zimskih mjeseci imati manjak vitamina D.

Možda mislite da čak i zimi ima dana kad možemo uživati u izobilju sunca. Međutim, problem leži u načinu na koji sunčeve zrake prodiru do nas. Ako one prolaze kroz atmosferu pod određenim kutom, zbroj UVB komponenti se smanjuje. Ovdje vrijedi jednostavno pravilo: ako je vaša sjena dulja od vaše visine, premalo je sunčeve svjetlosti za optimalnu proizvodnju vitamina D. U našem podneblju na ovaj način možete pratiti je li dovoljno sunčeve svjetlosti od studenog do ožujka.

Vitamin d nedostatak zima

Izvor fotografije: Freepik

Zašto je vitamin D važan?

  • Ima ključnu ulogu u apsorpciji kalcija u kostima. Upravo zahvaljujući vitaminu D, naše su kosti jake, imaju odgovarajuću mineralnu gustoću i pravilno se razvijaju te tako mogu biti otpornije na prijelome i osteoporozu, tj. gubitak koštane mase.
  • Kod djece također sprječava tzv. rahitis, tj. deformaciju koštanog sustava.
  • Pozitivno utječe na imunološki sustav, zube, razinu fosfora u tijelu i krvni tlak te pomaže u prevenciji dijabetesa.
  • Silno je povezan s moždanim receptorima koji utječu na mentalno raspoloženje ljudi. Iz ovog razloga nije nimalo čudno da uslijed nedostatka sunčeve svjetlosti, a time i nedostatkom vitamina D, patimo od umora ili čak depresije.

Koja je prikladna doza?

Vaša djeca ovaj važan vitamin mogu primati u različitim količinama, no sve ovisi o melaninu – pigmentu koji određuje boju kože, o podneblju u kojem se trenutno nalazite, godišnjem dobu, a samim time i intenzitetu sunčeve svjetlosti , ali i duljini vremena tijekom kojeg su djeca izložena sunčevim zrakama. Općenito vrijedi da što je koža svjetlija, to više vitamina D osoba može primiti. Dok je djetetu svijetle puti dovoljno 15 minuta provedenih na suncu, djeca tamnije puti mogu si priuštiti čak 20 ili 30 minuta. Sa sunčanjem ne treba pretjerivati jer djeca mogu primiti dovoljnu količinu vitamina D čak i nakon 20 minuta ili pola sata dnevnog boravka na suncu.

Oprezno s kremama

Prepreka pravilnom unosu vitamina D tijekom zime mogu biti različiti neprikladni kozmetički proizvodi koji se sastoje od tvari umjetnog podrijetla. Najbolje je djeci davati kozmetičke proizvode na bazi prirodnih sastojaka i ne pretjerivati ​​s mazanjem kože. Izuzetak su kreme sa zaštitnim faktorom koje su neophodne čak i tijekom skijanja u alpskom pojasu jer sprječavaju da djeca izgore (da, i zimi možete izgorjeti).

Vitamin d nedostatak prehrana

Izvor fotografije: Freepik

Izvori vitamina D tijekom zime

Trebali biste znati da vitamin D ima i druge komponente poput vitamina D2 koji je biljnog podrijetla i ne stvara se prirodno u ljudskom organizmu te vitamina D3 koji čini veći dio. Upravo se on stvara u koži putem UVB zračenja i nalazi se, primjerice, u životinjskim sirovinama. Vitamin D3 možete nadoknaditi na različite načine:

  • Na tržištu postoje različiti dodaci prehrani, poput ribljeg ulja ili ulja jetre bakalara, koji sadrže značajnu količinu vitamina D3. Oni su savršena alternativa vitaminu D iz sunca i zbog toga što je vitamin D topiv u mastima. Dakle, ako ga djeca prihvate u ovom obliku, njihov organizam će ga iskoristiti u najvećoj mogućoj mjeri.
  • Omogućite svojoj djeci prehranu bogatu ribom, osobito vrstama ribe s masnim mesom poput lososa, tune, skuše ili sardine, a one su također izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje će djeci svakako trebati.
  • Mnogo vitamina D3 naći ćete i u žumanjku jajeta i to najbolje iz jaja tzv. »sretnih kokoši«, tj. kokoši iz slobodnog uzgoja čija jaja sadrže više ovog vitamina.
  • Ako vaša djeca vole mlijeko i mliječne proizvode, imate sreće jer su oni dobar izvor vitamina D3 tijekom zime.
  • U manjoj mjeri ga ima i u biljnoj hrani, posebice u avokadu, sjemenkama lucerne, kokosu, a djelomično i u cjelovitim žitaricama.