Toplo, toplije, vruće, pakleno: Koji su rizici sunčevog zračenja?

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
5 min.
26. srp'23

Gotovo svi željno iščekujemo ljeto svake godine, a sad smo već navikli provoditi ove vruće ljetne dane u vrtu, u planinama, uz bazen ili pak more. Sunčeve zrake daju nam prekrasnu smeđu boju, ali i mnoštvo vitamina D. Ipak, trebamo biti svjesni i rizika koje ono donosi. Oslonite se na naše savjete u nastavku i vaša će djeca izbjeći opečenu kožu, ali i suze i neprospavane noći koje uz to nužno dolaze.

Ozonski omotač koji nas štiti od ultraljubičastog zračenja neprestano se smanjuje. To u praksi znači da rizik od melanoma, agresivnog oblika raka kože, raste. Koža je najveći organ našeg tijela pa opreza zaista nikad dosta, a sa zaštitom kože treba početi od ranog djetinjstva. Ultraljubičaste zrake možemo podijeliti u tri skupine.

  • UVC zrake s najkraćom valnom duljinom koje ne dopiru do površine zemlje;
  • UVB zrake sa srednjom valnom duljinom. Ove zrake odgovorne su za tamnjenje, pigmentaciju kože, ali i za rak kože;
  • UVA zrake s najvećom valnom duljinom uzrokuju opekline, kao i brže starenje kože.

Intenzitet UV zračenja varira ovisno o godišnjem dobu, geografskom položaju ili nadmorskoj visini. Veliku ulogu igraju i snijeg i voda od kojih se UV zračenje odbija. U ljetnim mjesecima intenzitet UV zračenja je logično najjači. Tada također svi najviše vremena provodimo vani na suncu pa nikako ne treba zaboraviti na zaštitu od sunca.

U majici i u more

Dječja koža mekša je od kože odraslih, posebice kod malih beba ispod šest mjeseci starosti. Ovako male bebe nipošto ne bismo smjeli izlagati jakom suncu, pogotovo između jedanaest ujutro i petnaest sati poslijepodne. Međutim, ovaj vremenski okvir varira ovisno o tome gdje živite. Uz trenutne ekstremne temperature, nije preporučljivo kretati se na suncu čak do sedamnaest sati poslijepodne. Ovo vrijeme riskantno je za sve nas jer je sunce tada najjače. Osim toga, djeca mlađa od šest mjeseci još ne mogu regulirati temperaturu kao odrasli ljudi pa se na velikim vrućinama vrlo lako mogu pregrijati.

Malu djecu odjenite u prozračnu ljetnu odjeću, najbolje od lana ili odjeću koja je 100 % od pamuka. Također, u more ili bazen trebali bi ulaziti barem u majici kratkih rukava koja prekriva leđa, prsa i ramena na kojima često najprije zadobijemo opekline. Kapa ili marama također štite od toplinskog udara. Čak i uši mogu vrlo lako izgorjeti, na što mnogi roditelji često zaborave. Na tržištu možete pronaći čak i odjeću sa zaštitnim UV faktorom koja je vrlo prikladna za odmor uz more ili igre na otvorenom. Tijekom ljetovanja na moru, ali i pri hrvatskim rijekama i jezerima ili u vrtu, razmislite o postavljanju šatora za djecu. Čak i obični teepee šator zaštitit će djecu od izravne sunčeve svjetlosti i pružiti im hladovinu.

Rizici suncenje

Izvor fotografije: Freepik

Neka vam krema za sunčanje bude uvijek pri ruci

Djeca se vole igrati i obično nemaju mnogo strpljenja tijekom nanošenja kreme za sunčanje pa to roditeljima često bude vrlo zahtjevno. Za djecu su prikladne kreme i losioni s visokim UV faktorom 50+. Kao i svi kozmetički proizvodi, tako i kreme za sunčanje mogu sadržavati razne alergene. Iz ovog razloga najprije nanesite samo malu količinu losiona ili kreme za sunčanje na mali dio kože. Ako koža ne pocrveni, ne peče i ne svrbi, sve bi trebalo biti u redu. Ipak, da biste bili još sigurniji, pročitajte sastav proizvoda. Krema za sunčanje za djecu ne smije sadržavati niti jednu od ovih kemijskih tvari:

  • 4-metil-benziliden kamfor
  • BHT
  • Ciklopentasiloksan
  • DEP (dietil ftalat)
  • Diazolidinil ureja
  • Izoamil p-metoksicinamat
  • Poliakrilat-3
  • Poliester-5
  • Trietanolamin

Neke mame u dobroj namjeri preporučuju izbjegavanje komercijalnih losiona za sunčanje i odabir prirodnih alternativa u obliku raznih ulja. Ulja maline i mrkve smatraju se uljima s najvećim UV faktorom. Međutim, s klasičnim kremama za sunčanje sigurno nećete pogriješiti. U drogerijama i ljekarnama možete pronaći različite brendove krema za sunčanje, a mnoge od njih su hipoalergene. Kreme za sunčanje često neovisno testiraju razne organizacije. Obavezno potražite ove testove prije nego što kupite kremu za sunčanje, posebice ako je kupujete za malu bebu s osjetljivom kožom.

Nanesite kremu za sunčanje barem pola sata prije nego što vaš mališan izađe van na sunce jer toliko je vremena potrebno da krema počne djelovati. Ponovno nanesite kremu nakon kupanja ili korištenja ručnika ili najkasnije dva sata nakon posljednjeg nanošenja kreme.

Rizici suncenje zastita

Izvor fotografije: Freepik

Ne zaboravite na oči

UV zračenje ne predstavlja rizik samo za kožu, nego i za oči. Ono čak može uzrokovati konjuktivitis ili očnu mrenu. Nikada nije prerano za sunčane naočale. Postoje i sunčane naočale koje su posebno dizajnirane za osjetljivi dječji vid i upravo biste za njima trebali posegnuti. Dječje sunčane naočale Beaba koje možete pronaći u našoj ponudi osmišljene su u suradnji s optičarima, oftalmolozima i kiropraktičarima te djeci pružaju maksimalnu zaštitu tijekom boravka na suncu.

Prva pomoć kod opeklina od sunca

Prva pomoć kod opeklina od sunca je tuširanje hladnom vodom. Pripazite samo da voda ipak ne bude ledena ili jako hladna. Počnite s mlakom vodom i polako prelazite na hladniju. Nemojte brisati dijete ručnikom, nego ga položite na plahtu i ostavite da se prirodno osuši. Pripremite se na moguću povišenu temperaturu. U tom slučaju snižavajte temperaturu i po potrebi posegnite za lijekovima.

Sjećate li se svog djetinjstva? Jesu li i vama vaše bake mazale opečena leđa mlijekom, vrhnjem ili jogurtom? To nas je uvijek zajamčeno rashladilo. Sada i vi možete isprobati ove domaće lijekove za opekline. Također se preporučuje pantotenska kiselina ili pantenol koji se lako upija u kožu. Ako su se već pojavili mjehurići na koži, bolje je ne nanositi ništa zbog moguće infekcije. U tom slučaju radije odvedite svog uplakanog mališana liječniku koji će vam preporučiti najbolji način liječenja.