11 vještina koje biste trebali prenijeti na svoju djecu u ranoj dobi

  Kategorije: Odgoj,
7 min.
24. svi'21

Stjecanje novih znanja i vještina u ranoj dobi vrlo je važno jer će ono što naučimo kad smo mali imati veliki utjecaj na nas u odrasloj dobi. Neke stvari najbolje je naučiti već tijekom djetinjstva, a sljedeće će vještine djeci podignuti samopouzdanje, naučiti ih neovisnosti i pripremiti ih za život koji će biti lakši zahvaljujući stjecanju pojedinih vještina.

1. Donošenje odluka

Donošenje ispravnih odluka vještina je koju bi svako dijete trebalo steći već u ranoj dobi. Započnite s vrlo osnovnim i na prvi pogled nevažnim odlukama, naprimjer želi li dijete sladoled od vanilije ili čokolade, želi li se igrati s automobilima ili s loptom i tako dalje. Kada djeca krenu u školu, možete prijeći na višu razinu, odnosno početi podučavati djecu o prednostima ispravnih odluka i posljedicama loših.

Dio stjecanja ove vještine vaša je "asistencija". Učite djecu korak po korak i objasnite im kako treba izgledati pojedino donošenje odluke. Pomozite im razmotriti više raznih mogućnosti, prednosti i nedostatke pojedine odluke i na kraju ih pustite da sami odluče. Na temelju vlastite konačne odluke uvidjet će posljedice i naučiti da možda neće uvijek donijeti ispravnu odluku.

Vještine odgoj djevojčice

2. Zdravlje i higijena

O ovoj vještini vjerojatno ne treba detaljnije raspravljati, no ipak je vrijedi spomenuti. Vaša djeca nikada nisu premalena da bi počela učiti o važnosti higijene i zdravlja. Stalno podsjećamo djecu da operu ruke nakon korištenja WC-a i prije jela, zatim da operu zube, promijene odjeću ... no rijetko im objašnjavamo zašto su ove aktivnosti važne.

Objasnite djeci da su zdravlje i higijena vrlo važni jer se nakon osobne njege osjećamo dobro, zdravi smo i ne moramo tako često posjećivati ​​liječnika. Ako vašu djecu higijena ne privlači previše ili povremeno zaborave na nju, napravite im tablicu na kojoj će bilježiti izvođenje pojedinih zadataka. Djeca će s vremenom naučiti te navike i automatski će ih raditi bez pogleda na tablicu s obavezama.

3. Raspored

Svaki roditelj zna koliko je važno rasporediti svoje vrijeme - bez pravilno isplaniranog rasporeda obitelj ne može dobro funkcionirati. Naučite djecu kako postati gospodarima vremena i objasnite im zašto je važno držati se rasporeda sve od ustajanja u isti sat preko odlaska u školu do vremena za večernju rutinu. Zahvaljujući poštivanju ovog rasporeda, dani su nam mirni, znamo što nas čeka i imamo utvrđen raspored dana, što je važno za svakog čovjeka, a ne samo za djecu.

4. Priprema jela

Pod pripremom jela ne mislimo na večeru od pet sljedova za dvanaest gostiju, no čak i predškolci mogu pripremiti jednostavan doručak. I oni mogu kruh namazati maslacem, na njega staviti krišku šunke i sira, izvaditi jogurt iz hladnjaka i pronaći žličicu ili zagrijati hranu u mikrovalnoj pećnici - ovako mogu izgledati prvi koraci vaše djece u pripremi hrane.

Djeca s vremenom mogu steći još više vještina u pripremi jela. Kad osjetite da je vaše dijete dovoljno neovisno i da mu u kuhinji ne prijeti opasnost, može samo pripremiti jednostavan ručak, naravno, uz vaš nadzor. Poučavanje djece neovisnosti u kuhinji velika je prednost koja će im se u životu sigurno isplatiti. Vjerujte nam, nesposobnost studenta da skuha tjesteninu nije za pohvalu.

Vještine odgoj kuhanje

5. Raspolaganje novcem

Svoju djecu učimo kako brojati novac, no kako raspolagati njime ostavljamo za neka druga vremena. Činjenica je da mnoge odrasle osobe također imaju problem s upravljanjem kućnim budžetom. Kako uštedjeti novac? Kako ne trošiti novac na nešto što mi ne treba, već samo želim? Kako pametno trošiti? Kako biti pažljiv s većim izdacima? Kako investirati? Naučite djecu kako rukovati gotovinom, no ne zaboravite na kreditne i debitne kartice - samo zato što ne vidimo novac ne znači da nije naš i da ga ne trošimo.

6. Čišćenje i pospremanje

Mnogi roditelji imaju svoj sistem čišćenja i uistinu ne žele gubiti vrijeme objašnjavajući djeci kako se kuća održava čistom, što čemu služi itd. Neka djeca sama nauče kako čistiti samo promatrajući roditelje i na kraju ponavljajući sve radnje nakon njih, no postoje i djeca koja nikad nisu promatrala roditelje dok peru suđe i ne znaju kako izgleda usisani tepih.

Čak i prilikom čišćenja i pospremanja, potrebno je početi od "sitnica", a kasnije dodati složenije aktivnosti. Naučite djecu složiti krevet, pospremiti igračke, a kasnije i isprazniti perilicu posuđa, obrisati prašinu, usisati ... Objasnite djeci da će kuća izgledati u redu samo ako svi prionu na posao. Također možete isprobati provjereni trik - recite djeci da ćete imati puno više vremena za njih ako i ona pomognu u kućanskim poslovima. Ako smatrate da će vam to pomoći, napravite raspored kućanskih zadataka i stavite ga na vidljivo mjesto, naprimjer na hladnjak.

7. Pranje rublja

Pranje je nešto što se u većini kućanstava smatra ženskom obavezom. Stoga ne čudi da odrasli muškarac koji se izravno iz roditeljskog doma preselio k ženi nema pojma kako napuniti i uključiti perilicu rublja. Čak vam i djeca mogu pomoći s rubljem ako ih naučite razvrstavati rublje prema bojama ili materijalu, staviti odjeću u perilicu rublja, a zatim je izvaditi i objesiti na sušilo za rublje. Također, ne zaboravite im pokazati kako preklopiti odjeću i staviti je u ormar. U kasnijoj dobi, otkrijte djeci tajne rada same perilice - kako odabrati prikladan program, kako podesiti ispiranje, koliko praška za pranje upotrijebiti i tako dalje.

Vještine odgoj pranje

8. Razumna kupnja

Želim to! Mama, želim to, kupi mi to!“ Koliko ste samo puta čuli ovu rečenicu? U odrasloj dobi malo bolje razumijemo vrijednost novca i shvaćamo da postoji razlika između potrebe za nečim i želje za nečim. Mi možemo bolje odlučiti koja nam je opcija povoljnija i što prije naučite djecu kako razumno kupovati, to bolje.

Žudi li vaše dijete za skupim tenisicama, no vama se zavrtjelo u glavi kad ste vidjeli njihovu cijenu? Potražite jeftinije alternative i objasnite djeci da visoka cijena ne mora značiti da je i kvaliteta vrhunska. Da, djeca često žele materijalne stvari samo zbog brenda i ne shvaćaju da takve stvari nisu uvijek kvalitetne. Naučite djecu kako razumno kupovati i objasnite im da za tu veliku svotu novca mogu imati više stvari, a ne samo jedan par tenisica ili jedan skupi mobitel.

9. Naručivanje hrane

Dobro ste pročitali, djeca trebaju naučiti čak i takvu vještinu kao što je naručivanje hrane u restoranu. Zahvaljujući činjenici da će vaša djeca sama moći naručiti u restoranu, osjećat će se važnijima i to će im podignuti njihovo samopouzdanje. Mnogi restorani imaju i dječji meni koji je popraćen fotografijama jela, tako da djeca mogu prstima pokazati na ono što žele i naručiti hranu. Starija djeca mogu sama pročitati jelovnik, odlučiti što žele i reći svoj izbor konobaru.

10. Jutarnja rutina

Buđenje, ustajanje, jutarnja higijena, doručak, odabir odjeće, odijevanje ... Vrlo je vjerojatno da ste do sada pomagali svojoj djeci u većini ovih jutarnjih aktivnosti. Imajte malo povjerenja u svoju djecu i recite im da je došlo vrijeme da se počnu spremati za školu bez vas. Kupite sinu ili kćeri budilicu koja će ih buditi svako jutro, dopustite im da odaberu odjeću i peru zube čak i bez vašeg nadzora.

Niste sigurni da će vaše dijete sve ovo moći napraviti samo? Napravite mu malu vizualnu pomoć u obliku fotografija ili ilustracija pojedinih aktivnosti koje treba napraviti nakon buđenja i to mu stavite na noćni stolić. Slika zahoda, četkice za zube, doručka i odjeće sigurno će podsjetiti djecu na to što ujutro trebaju napraviti i kako da se sami spreme za školu.

11. Pomaganje u manjim kućanskim radovima

Djeca mnoge stvari nauče oponašajući druge i vole igre raznih zanimanja. Dopustite im da povremeno zamijene svoje igračke za stvarne alate i zamolite ih za pomoć u manjim kućanskim radovima. Dijete sigurno može zamijeniti praznu rolu toaletnog papira i staviti novu ili može iznijeti smeće. Starija djeca mogu vam pomoći zamijeniti žarulju, odčepiti začepljeni odvod ili promijeniti vrećicu u usisivaču.

Pripremite djecu za život koji ih očekuje nakon što otiđu iz obiteljskog gnijezda i odgajajte ih kako bi postali samostalni ljudi koji će moći sami donositi razne životne odluke i nositi se sa svakim izazovom. Ne brinite, oni će se uvijek sjetiti tko ih je svemu tome naučio i uvijek će se s radošću vraćati kući.