Bake i djedovi koji se miješaju u vaše odgojne metode: Kako postaviti granice u odgoju vlastite djece

  Kategorije: Odgoj,
5 min.
08. ožu'23

Bake i djedovi imaju nezamjenjivo mjesto u životima svoje unučadi. Ipak, postoje bake i djedovi (a posebice bake) koje se trude biti što je moguće više dio života svoje unučadi i miješaju se u odgoj djece više nego što to samim roditeljima odgovara. Imaju li i vaša djeca takve bake i djedove? Nastavite čitati i mi ćemo vam reći kako bakama i djedovima suptilno i pažljivo postaviti granice.

Bake i djedovi nekada su također bili roditelji male djece, odgajali su ih, grdili i hvalili. Stoga vrlo rado žele sudjelovati u odgoju unučadi i savjetuju roditelje što bi mogli učiniti bolje, što nikako ne bi smjeli činiti, a često govore i kako su oni nešto radili potpuno drugačije. Neka digne ruku onaj roditelj koji nije barem jednom o ovoj temi razgovarao s bakama i djedovima vlastite djece. Naravno, oni imaju dobre namjere, no kako im objasniti da svoju djecu prije svega želite odgajati vi sami?

Samo žele pomoći

Prate li bake i djedovi svaki vaš korak, žele li biti tu svaki put kad presvlačite ili hranite bebu, a umjesto pohvale čujete samo rečenice poput „Joj, ja to ne bih tako” ili „Znaš li da je to što radiš krivo”? Prije nego što započnete svađu, osvijestite si to da oni samo žele pomoći i to pokazuju na određeni način. Bake i djedovi moraju osjetiti da još uvijek mogu biti od pomoći, a kad baka vidi da vaša beba odbija jesti povrće, u njoj se probudi instinkt koji joj govori da vam mora pomoći. Neki bake i djedovi jednostavno nisu svjesni činjenice da je danas neko drugo vrijeme i da je i odgoj djece u nekim područjima napredovao. Uostalom, vas su dobro odgojili, proživjeli ste djetinjstvo i imate svoju djecu pa zašto i oni ne bi mogli jednako dobro odgojiti svoju unučad? Postoje razlozi…

Zauzmite se za sebe

U odgoju djece važne su mnoge stvari, no jedna od najvažnijih je ova – zauzmite se za svoje mišljenje i odgojni stil s partnerom čak i kad se bake, djedovi, prijatelji ili nastavnici u to miješaju i ne popuštajte samo zato što je netko iskusniji od vas . Najveći problem obično predstavljaju roditelji muža s kojima je nerijetko puno teže komunicirati nego s vlastitim roditeljima. Oni nisu vaši vlastiti roditelji i mogu smatrati da im time što ih kritizirate dajete do znanja da su loše odgojili vašeg partnera. Uđete li u sukob s roditeljima svog muža oko odgoja djece, ne prepuštajte partneru da to riješi, već se suočite s njima zajedno. Na ovaj ćete način pokazati da nemate ništa protiv njih, nego jednostavno odgajate svoju djecu na svoj način.

Bake i djedovi odgoj

Izvor fotografije: Freepik

Udah, izdah, osmijeh

Bake i djedovi često se miješaju u banalne stvari poput boje zidova dječje sobe ili koju knjigu čitati djeci za laku noć, no također ih zanimaju i zašto ste već počeli hraniti bebu kašicama i nije li doista već krajnje vrijeme da bebi stavite šešir na glavu tijekom šetnje. Pokušajte ne planuti na ove komentare i nemojte se svađati jer tako samo gubite energiju koju možete bolje posvetiti svojoj djeci i sebi. Prihvatite savjet baka i djedova, zahvalite im na tome, a ako to nije dovoljno, recite da ćete razmisliti o njihovom savjetu. To što vas netko iskusniji savjetuje ne znači da se morate pridržavati njihovih savjeta u odgoju svoje djece. Nije važno daje li vam prodike vlastita majka ili prijateljica s troje djece koja misli da je zahvaljujući višestrukom majčinstvu svjetska prvakinja u obrazovanju.

Kad prijeđu granice

Sasvim je druga stvar kad se bake i djedovi miješaju u odgoj samo savjetima i kad se sami umiješaju i remete vaše odgojne metode. Imate li pravilo da se slatkiši ne jedu prije ručka ili večere, no bake i djedovi u tome ne vide problem i djeci daju slatkiše prije glavnog obroka? Ili se dogodilo da je baka podigla bebu iz krevetića baš pred spavanje jer po njenom mišljenju još nije vrijeme za spavanje? U ovakvim slučajevima, kao i u mnogim drugim, više nije riječ samo o sitnim nesporazumima, već o prekoračenju granica, što ne biste smjeli tolerirati.

Jedno je kad bake i djedovi verbalno preispituju vaše odluke o roditeljstvu, a drugo je kad se izravno miješaju u vaše odgojne metode znajući da se vi s tim ne slažete. Ako se i vama dogodi nešto slično, nemojte se povući u kut, nego komunicirajte. To može biti neugodan razgovor, no što prije baki i djedu date do znanja da ne odobravate to što rade, to bolje. Objasnite im da su pravila u odgoju koja ste kreirali itekako vrijedna i da djeci treba određeni režim čak i kad su kod bake i djeda. Razgovarajte s njima o načinima na koji smiju razmaziti vašu djecu, ali i što ne bi trebali raditi i uvijek stojite iza toga.

Bake i djedovi unučad

Izvor fotografije: Freepik

Svatko ima svoje pozitivne i negativne strane, a bake i djedovi nisu ništa drugačiji. Ako ih ne želite potpuno isključiti iz odgoja djece, pronađite ono u čemu su dobri i pustite ih da vam pomognu. Je li vaša mama stručnjak za uspavljivanje bebe, a vi još niste baš dobri u tome? Pozovite je u pomoć i naučite od nje nekoliko trikova. Kuha li vam svekrva najbolju pileću juhu, a vi nikako da nađete vremena za kuhanje? Prihvatite poziv na nedjeljne ručkove i rasteretit ćete se kuhanja. Čak i takve sitnice pomoći će bakama i djedovima da se osjete uključenima u odgoj unučadi, a posebice da osjete da ih i vi kao samostalni roditelji trebate i da ste još uvijek njihova djeca.

Odgoj djece može biti zahtjevan, a djedovi i bake koji se previše miješaju u odgoj možda ga neće učiniti nimalo jednostavnijim. Dogovorite kompromise koji će omogućiti da se baka i djed osjećaju kao dio obitelji, a vi ćete imati pomoć oko svega što će vam biti potrebno.