5 razloga zašto je važno da se djeca igraju s lutkama

  Kategorije: Odgoj,
5 min.
19. pro'21

Lutke su jedna od najstarijih igračaka s kojima su se djeca već igrala i prije više tisuća godina. Umjesto lutaka od gline, voska, drva, listova kukuruza, a kasnije i porculana, danas imamo lijepe, mekane lutke s raznim interaktivnim funkcijama. Povijest lutaka dokazuje da ove igračke igraju vrlo važnu ulogu tijekom djetinjstva.

Djeca uče promatrajući, ali i oponašajući druge ljude. Tako je i u prošlosti igra s lutkama zapravo bila igra u kojoj su djeca naučila bolje razumjeti ne samo sebe, već i svijet oko sebe. Bez obzira na spol djeteta, igra s ovim igračkama ima vrlo pozitivan utjecaj na emocionalni razvoj, no to nije jedini razlog zašto bi vaša kćer ili sin trebali imati svoju lutku.

Razvijanje kognitivnih vještina

Lutke djeci omogućuju razvijati njihove kognitivne sposobnosti i to tako da ih onda primjenjuju na nekome drugome. U dobi od 2 do 3 godine djeca se počinju igrati s lutkom kao da im je lutka ravnopravni partner pa razgovaraju s njom, hrane je, presvlače i uspavljuju.

Igrajući se s lutkom, djeca će steći i higijenske navike kao što su pranje zubi, kupanje i češljanje kose. Djeca danas zaista mogu kupati mnoge lutke, što dodatno produbljuje ovo učenje i otkrivanje svijeta odraslih. Djeca stečene kognitivne sposobnosti prvo vježbaju na lutki, a kasnije ih počinju isprobavati na sebi, ali i na braći, sestrama i roditeljima.

Igra lutka blog

Empatija, suosjećanje i odgovornost

Stjecanje kognitivnih sposobnosti povezano je s odgovornošću, empatijom i suosjećanjem. Djeca uče kako se brinuti o lutki, znaju da je moraju nahraniti, presvući i voziti u kolicima – jednostavno, ona preuzimaju punu odgovornost za svoju lutku, a s tom odgovornošću vrlo je usko povezana sposobnost prepoznavanja emocija. Zahvaljujući igri s lutkama, djeca čak i u tako ranoj dobi mogu početi pokazivati suosjećanje s potrebama drugih ljudi, a na taj način odrastaju u vrlo brižne odrasle ljude.

Igra s lutkom pomaže im shvatiti kako funkcionira svijet oko njih, kao i njihov vlastiti svijet. Pomno promatraju svoje roditelje, a zatim te iste obrasce ponašanja oponašaju tijekom igre s lutkom. Osim toga, briga za omiljenu lutku bolje će pripremiti dijete za dolazak mlađeg brata ili sestre. Lutka koja zahtijeva brigu i ljubav omogućuje djeci vidjeti svijet iz drugačije perspektive – one roditeljske. Zahvaljujući igri s lutkom, dijete stječe socijalno-emocionalne vještine koje mu pomažu preuzeti kontrolu nad stvarima na jedan nevin i siguran način.

Bolji razvoj fine motorike

Svakodnevna igra s lutkom bez sumnje utječe i na finu motoriku koja se u toj dobi još razvija i usavršava. U dobi od oko godinu dana, dijete razvija tzv. pincetni hvat (hvat palcem i kažiprstom) koji neprestano usavršava igrajući se s lutkom. Dijete treba naučiti uhvatiti mali češalj za lutku, kao i dotjerati je i nahraniti. Kao što smo već spomenuli, te će vještine prvo isprobati na lutki, a zatim će usavršavanje fine motorike vježbati i na sebi.

Nakon nekog vremena, djeca će početi brinuti sama o sebi i doći će do faze kada će htjeti sve napraviti sama. Iako će vašem sinu ili kćeri isprva trebati cijela vječnost da zakopčaju svoje jakne, pustite ih da izvrše taj zadatak svojim vlastitim trudom. Zbog otkrića ovih sposobnosti, hranjenje djece također će odjednom trajati dulje jer će htjeti to napraviti samostalno, no zahvaljujući igri s lutkama, dijete će lakše usvojiti ove aktivnosti koje predstavljaju svojevrsne prekretnice u razvoju.

Proširenje vokabulara

Igra u kojoj djeca oponašaju različite uloge ima nevjerojatan utjecaj na razvoj vokabulara i komunikacijskih vještina. Djeca od ranog djetinjstva razgovaraju sa svojim igračkama i brbljaju u njihovoj prisutnosti. U početku vam ovi „razgovori” možda neće imati smisla, no s vremenom ćete otkriti da dijete zapravo opisuje svoje ponašanje tijekom igre s lutkom, a možda čak i priča lutki izmišljene priče.

Međutim, proširenje vokabulara možete potaknuti i na druge načine. Uključite se i vi u igru ​​s lutkama i imenujte pojedine dijelove tijela. Ne zaboravite uvijek istaknuti da, baš kao što i lutka ima ruke, stopala, oči, usta ili nos, sve to imate vaše dijete i vi. Kasnije možete prijeći na pojedinačne komade odjeće i druge stvari koje vaše dijete koristi za brigu o lutki. Osim imenica, obratite pažnju i na glagole i komentirajte što sve dijete radi s lutkom. Ponavljanje je majka znanja, a to je posebice točno kada je riječ o proširenju dječjeg vokabulara.

Igra lutke djecak

Učenje o svijetu i njegovoj raznolikosti

Igrajući se s lutkama, djeca će vrlo brzo naučiti da je svijet raznolik i da nije ograničen samo na njih, njihove roditelje te braću i sestre. Tako će postupno otkriti da ljudi imaju različitu boju kose, očiju i kože, da postoje dječaci i djevojčice, da neki nose naočale, govore drugim jezikom i sl. Lutke se već dugo vremena nalaze na tržištu, pokazujući djeci upravo tu raznolikost svijeta. Dokaz je poznata lutka Kena koja je 2021. godine proslavila nevjerojatni 60. rođendan ikoja nas stalno podsjeća na činjenicu da lutka ne mora biti samo ženskog spola.

Uz muške lutke, na tržištu ćete pronaći i lutke koje predstavljaju različite kulture i koje pomažu djeci identificirati se s vlastitom kulturom, ali ih također upoznavaju s drugim kulturama i etničkim skupinama. Lutke s drugom bojom kože, različitom kosom, odjećom ili oblinama djecu će u najranijoj dobi naučiti prihvatiti svijet u svoj njegovoj raznolikosti. Kao rezultat toga, djeca će odrastati bez predrasuda, bit će društveno otvorenija i neće stvarati nepotrebne razlike među ljudima.

Lutke pripadaju u dječje ruke jednako (ako ne i više) kao i ostale igračke i nije nimalo važno imate li kćer ili sina. Igra s lutkom pomoći će svoj djeci da brže i lakše shvate svijet u kojem žive, a zahvaljujući brizi za nju, odrast će u osjetljive, odgovorne osobe pune ljubavi.

Otkrijte predivne lutke