Kako se brinuti o zdravlju djece na proljeće?

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
4 min.
23. tra'21

Uvijek je teško ojačati dječji imunitet nakon zime, no istodobno vrlo važno. Djeca, kao i odrasli, pate od nedostatka vitamina, što može značajno utjecati na njihovo zdravlje. Tome nimalo ne pridonosi lažno proljetno sunce ili temperaturne oscilacije tipične za početak proljeća. Kako onda osigurati da zdravlje djece u proljeće procvjeta baš kao i cvijeće u ovo doba godine?

Prva proljetna prehlada nikada nije dobar znak za roditelja, a u vrijeme pandemije koronavirusa roditelji je se boje čak i više nego ikad. Kako izbjeći proljetnu prehladu i kako preživjeti ovo prijelazno razdoblje bez posjeta liječniku?

Imunitet djece oslabljen je nakon zime

Imunološki sustav mogli bismo usporediti sa sigurnosnim sustavom u modernim pametnim kućanstvima. Dok sigurnosni sustav štiti kuću od lopova, imunološki se sustav bori protiv virusa, infekcija, bakterija i parazita uz pomoć proteina i raznih kemijskih procesa. Što je naš imunološki sustav jači i otporniji, to je manja vjerojatnost da ćemo se zaraziti.

Duge i hladne zime bez prave sunčeve svjetlosti, vjetar, nedostatak svježeg voća i povrća sazrelog na suncu, igre u zatvorenom, malo kretanja na svježem zraku ... to su samo neki od najčešćih čimbenika koji štetno utječu na dječji imunitet i slabe imunološki sustav organizma tijekom zime.

Nakon zime moramo ponovno pokrenuti dječji organizam i ojačati ga vitaminima, jer su se ljetne i jesenske „zalihe” već potrošile. Uglavnom je najvažnije nadoknaditi vitamin D, ali i vitamine C i B skupine. Iako djeca tijekom zimskih mjeseci jedu puno povrća i voća, prirodno je da ta hrana ne sadrži istu količinu vitamina i minerala kao voće i povrće koje kupujete u trgovinama ljeti i u jesen.

Zdravlje proljeće djeca

Prvo proljetno povrće

Prvo proljetno povrće, a kasnije i voće, savršeno jača imunološki sustav i opskrbljuje organizam važnim vitaminima i mineralima. Na vašem bi se stolu trebala nalaziti rotkvica, mladi luk, poriluk, vlasac, šparoge, medvjeđi luk i špinat. Međutim, i manje poznate biljke, pa čak i cvijeće također će odigrati svoju ulogu u jačanju obrambenih sposobnosti organizma, poput koprive, draguna i maslačka koje imaju blagotvorno djelovanje i pomažu u detoksikaciji tijela i jačanju imuniteta.

Svjež zrak iznad svega

Djeca „klice” najčešće donose kući iz vrtića, škole, s igrališta ... jednostavno iz skupine druge djece. Stoga su mnogi roditelji zbunjeni kako se djeca mogu prehladiti i sada kada provode većinu svog vremena kod kuće. Međutim, istina je da imunološki sustav jača kada se djeca međusobno igraju, provode vrijeme na dječjim igralištima i nisu izolirana. Kao rezultat toga, imunitet neprestano radi i stalno je na oprezu. Iako je sigurno biti zatvoren između četiri zida, organizam vaše djece na tome neće biti mnogo zahvalan.

Djeca bi dane trebala provoditi ​​šetajući se na svježem zraku, a ako imate dvorište, dopustite djeci da se tamo razigraju. Kretanje na svježem zraku smanjuje rizik od srčanih bolesti, izbacuje bakterije iz organizma, čisti dišne ​​putove i općenito jača imunološki sustav. Ako želite da vaša djeca budu aktivna, morate im biti uzor. Vježbajte s njima, izvucite van bicikle, koturaljke, romobile, idite na planinarenje... Postoji puno načina kako se početi kretati, a sve što morate učiniti je prestati smišljati izgovore i prepustiti se.

Zdravlje proljeće guralica

Ne podcjenjujte kvalitetan san

Nedostatak sna također može utjecati na dječje zdravlje. Tijelo se tijekom spavanja obnavlja, odmara i skuplja snagu za sljedeći dan. Međutim, nije svaki san isti. Ako vaša djeca još uvijek gledaju u svoje mobitele u krevetu ili do posljednjeg trenutka sjede ispred računala ili televizora, ​​njihov san može biti loš.

Higijena spavanja, koju roditelji obično zanemaruju, vrlo je važna za pravilnu proizvodnju melatonina, odnosno hormona spavanja. Djeca (kao i odrasli) trebaju određeni režim spavanja, kvalitetan madrac, tamu i svjež zrak, što ćete postići ventilacijom sobe neposredno prije spavanja. Trajanje spavanja također je važno. Koliko djeca trebaju spavati, ovisi o njihovoj dobi.

Pravilan način života koji uključuje uravnoteženu prehranu, dovoljno kretanja i kvalitetan san ne košta puno, a opet može učiniti čuda. Ojačajte dječji imunološki sustav i oprostite se od proljetne prehlade s kojom se inače susrećete svake godine.