Toplo, vruće, pakleno: Kako učinkovito zaštititi djecu od sunca?

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
6 min.
12. srp'22

Uistinu je teško zamisliti koliko je visoka temperatura na površini Sunca. Kroz Zemljinu atmosferu prodire tek mali dio toga, no i to je dovoljno opasno za djecu. Kako učinkovito zaštititi djecu od opasnih sunčevih zraka, čime ih namazati i treba li i kada potražiti liječničku pomoć?

Ljeto je službeno počelo 21. lipnja, a sunce veselo sija već na samome početku ljetnih praznika. Svi roditelji u teoriji znaju kako zaštititi svoju djecu od sunca, no mnogi od njih to u žurbi jednostavno zaborave napraviti. Prisjetite se zajedno s nama savjeta koji će vam pomoći izbjeći toplinski udar, opekline i, u najgorem slučaju, posjet liječniku.

Pravilna zaštita

Većinu djece gotovo je nemoguće zadržati unutar četiri zida tijekom ljeta. Djeci ćete teško moći objasniti da tijekom najjačih vrućina od 11 do 15 sati trebaju izbjegavati izlaganje suncu zbog zdravstvenih razloga. Stoga čak i za bebe već od 6 mjeseci starosti postoje odgovarajuće kreme za sunčanje. Jednostavno nanesite kremu na kožu koja je izložena suncu i ne izostavljajte mjesta poput ušiju, vrata, usana i stražnjeg dijela nogu koja mogu vrlo brzo izgorjeti.

Odabir odgovarajuće kreme za sunčanje vrlo je važan jer djeca doista zaslužuju stopostotnu zaštitu. Posegnite za kvalitetnim i provjerenim kremama za sunčanje sa zaštitnim faktorom višim od 15 koje štite kožu i od UVA i UVB zračenja. U sastavu kreme trebao bi biti obavezan avobenzon koji blokira UVA zrake ili titanijev dioksid i cinkov oksid koji ne propuštaju UVA i UVB zračenje.

Neizostavan dio dječje ljetne garderobe je odgovarajuća odjeća. Ona bi trebala biti prozračna, izrađena od prirodnih materijala i svijetla. Za razliku od tamne odjeće, svijetla odjeća odbija sunčeve zrake. Pobrinite se za to da glava vašeg djeteta bude zaštićena šeširom, a na oči mu stavite sunčane naočale. Ne dopustite djeci da trče bosa po vrućem pijesku ili šljunku kad ste na plaži ili u pješčaniku.

Sunce zaštita krem

Hidratacija iznutra

Uporabom kreme za sunčanje zaštitit ćete kožu djeteta od sunčevih zraka i istovremeno je hidratizirati. Međutim, naš organizam treba biti dovoljno hidratiziran i iznutra. Optimalan unos tekućine kod djece (i odraslih) na prvom je mjestu po važnosti tijekom ljetnih vrućina. Važno je da djeca tijekom dana redovito unose dovoljne količine tekućine u obliku čiste vode, biljnih čajeva, povrtnih juha i, u slučaju dojenja, majčinog mlijeka.

Koliko tekućine djeca zapravo trebaju unositi tijekom dana? Novorođenčad bi trebala unositi 50 – 75 ml tekućine na 1 kg mase, dojenčad 100 – 140 ml/kg, a djeca od 1 do 3 godine trebaju piti 80 – 120 ml/kg dnevno. Navedene količine možete bez straha utrostručiti tijekom ljetnih vrućina. Izbjegavajte zašećerena i gazirana pića koja ne spadaju u optimalan dnevni unos tekućine. Ona mogu dehidrirati organizam, a k tome sadrže i bespotrebne kalorije i šećer.

Obratite pažnju na simptome

Pravilno ste postupali i pridržavali se svih savjeta i preporuka, a vaše je dijete ipak dobilo toplinski udar ili sumnjate na to? Djeca vrlo često sama ne znaju da im je vruće i da su žedna ili umorna. Plitko disanje, ubrzani otkucaji srca ili suha koža nisu samo mogući znakovi iscrpljenosti od igre, nego i simptomi toplinskog udara. Osim navedenih simptoma, obratite pažnju i na povišenu temperaturu koja može skočiti i do 41°C, mučninu, povraćanje, glavobolju, osjećaj dezorijentiranosti i izostanak znojenja.

Ako imate čak i najmanju sumnju na toplinski udar, premjestite se sa svojim djetetom u hladovinu i na hladnom i tihom mjestu rashladite dijete, bilo nekim hladnim napitkom (običnom vodom) ili hladnim oblozima. U rashlađivanju može pomoći i lagani povjetarac, ali nikako ne propuh. Na prepone, vrat, zapešća i gležnjeve stavite hladne obloge (učinkovit je i led umotan u krpu). Dijete možete pokriti i mokrim ručnikom i pratiti hoće li se njegovo stanje poboljšati. Ako se stanje ne poboljšava, nemojte uzalud trošiti vrijeme na čekanje i odmah potražite liječničku pomoć.

Sunce zaštita plažNajčešća pitanja i odgovori

Koja je razlika između UVA i UVB zraka?

Ultraljubičaste UVA zrake uzrokuju tamnjenje kože, a ultraljubičaste UVB zrake uzrokuju opekline na koži. Međutim, ne dajte se prevariti – čak i onaj lijepi brončani ten koji uzrokuju UVA zrake zapravo znači da je sunčeva svjetlost oštetila stanice vaše kože. Do sada se vjerovalo da kožne bolesti (uključujući i rak kože) uzrokuju samo UVB zrake, no najnovija istraživanja potvrdila su da su UVA zrake jednako štetne.

Što je to SPF? Je li veći SPF automatski učinkovitiji?

Skraćenica SPF u prijevodu znači stupanj zaštite od sunca (od engl. sun protection factor) i označava učinkovitost kreme za sunčanje u sprječavanju opeklina od sunca. Recimo da koža vašeg djeteta na suncu obično pocrveni za 10 minuta. Koristite li sredstvo sa SPF faktorom 15, ovaj broj samo pomnožite s 10 minuta i dobiveni rezultat znači da će vaše dijete biti zaštićeno od sunčeve svjetlosti 150 minuta. Kreme sa zaštitnim faktorom SPF 15 blokiraju 93 % UVB zraka. Što je veći broj zaštitnog faktora, to je i veći postotak blokiranih zraka. SPF 30 blokira 97 % UVB zraka, a SPF 50+ štiti kožu od 98 % UVB zraka.

Od koje dobi mogu djeca nositi kremu za sunčanje?

Dječja koža iznimno je osjetljiva i lako apsorbira razne kemijske tvari koje se nalaze u kremama za sunčanje pa izbjegavajte korištenje sredstava za sunčanje prije nego vaše dijete navrši šest mjeseci. Kremu za sunčanje koristite na onim dijelovima tijela djeteta koji najprije izgore, no onu najmanju djecu bolje je zaštititi na druge načine – prikladnom odjećom, suncobranom na kolicima i boravkom u hladu.

Naša obitelj ima tamniju kožu. Trebamo li u tom slučaju i dalje koristiti kremu za sunčanje?

Da, trebate. Tamnija boja kože neće zaštititi vas ni vašu djecu od opeklina od sunca. Naprotiv, zbog tamnije boje kože možda nećete na vrijeme primijetiti promjene na koži i na kraju možete završiti u bolnici s toplinskim udarom ili opeklinama. Nije važno imaju li vaša djeca blijedu, maslinastu ili medenu boju kože, ona moraju biti zaštićena od sunca pod svim okolnostima.

Trebaju li moja djeca nositi sunčane naočale? Nije li to samo modni hir?

Sunčane naočale štite vrlo osjetljivu kožu oko očiju koja je osjetljiva i na UV zrake. Gotovo cijelo tijelo djeteta možete pokriti odjećom, no lice će i dalje ostati nezaštićeno. Upravo su za to prikladne sunčane naočale dostupne u posebnim dječjim veličinama i njima ćete zaštititi ne samo kožu oko očiju svog djeteta, već i njegov vid koji je osjetljiv na intenzivnu sunčevu svjetlost.

Što učiniti ako je moje dijete zadobilo opekline od sunca?

Odmah se premjestite s djetetom na hladno i tamno mjesto, osigurajte mu dovoljan unos tekućine i stavljajte mu hladne obloge kako biste ublažili bolove, peckanje i svrbež. Kontaktirajte pedijatra ako je dijete mlađe od godinu dana. Također se obratite pedijatru ako je vaše dijete starije od godinu dana i nakon boravka na suncu ima plikove, jake glavobolje, letargično je i ima povišenu temperaturu.