Kako će trudnoća i porođaj promijeniti vaše tijelo?

  Kategorije: Fit mama, Trudnoća,
5 min.
28. ožu'22

Trudnoća će zauvijek promijeniti tijelo žene, to je sigurno. Iako će se mama nakon poroda ponovno vratiti u formu, njeno tijelo više nikada neće biti kao prije i to iz jednog razloga – donijela je novi život na svijet. Koje sve promijene na svome tijelu možete očekivati nakon poroda?

Stopala će vam narasti, kosa će vam ispadati (ili upravo suprotno, rasti će brzo i po svim mjestima), potpuno ćete izgubiti interes za svog partnera.. . Žene prije i tijekom trudnoće slušaju razne „zajamčene činjenice” o promjenama tijekom tog razdoblja i unaprijed se pripremaju na to kako će izgledati nakon poroda. Koje promjene na svome tijelu možete očekivati nakon rođenja bebe i koje su od njih nepovratne?

Postat ćete mama medvjedica

Još nikada niste čuli za tzv. režim mame medvjedice? Znanstvenici tvrde da je ovaj režim stvaran i to posebice u kemijskom smislu. Nakon poroda, neuronska mreža žene prelazi na zaštitni režim koji je usmjeren na roditeljstvo i odgoj. Ukratko, to znači da su potrebe za intimnošću i spolnim odnosom potisnute, a seksualna želja za partnerom je smanjena. Razlog tomu je i niska razina estrogena koja se javlja odmah nakon poroda i traje tijekom dojenja.

Veći broj cipela nije mit

Među budućim majkama ponekad se priča o tome kako ženama tijekom trudnoće narastu stopala. Ovo nije mit nego stvarna pojava koju ne moraju doživjeti sve trudnice. Kao rezultat debljanja tijekom trudnoće, vaše stopalo može narasti za pola broja, a za što je zaslužan hormon zvan relaksin. Ovaj hormon pomaže olabaviti ligamente uzrokujući tako istezanje nogu. Međutim, ovu pojavu ne treba poistovjećivati s oticanjem stopala koja je vrlo česta tijekom trudnoće.

Trudnoca majka

Izvor fotografije: Freepik

Povećat će se i drugi dijelovi tijela

Točnije, to su maternica, rodnica te čak i bokovi. Sasvim je prirodno da se žensko tijelo prilagođava bebi koja raste i stvara prostor za nju. Istovremeno se priprema za veliki dan D kada će trebati progurati bebu kroz otvor rodnice. Iako se većina dijelova tijela nakon poroda vrati u normalu, rodnica će u većini slučajeva ostati nešto šira, maternica će se također povećati, a neke će žene nakon poroda primijetiti da imaju i veće bokove.

Zloglasno slavna dijastaza

Dijastaza, odnosno povećanje razmaka između trbušnih mišića, pojava je s kojom se susreće i do 60 % žena i vjerojatno je najtrajnija promjena nakon poroda. Postupno rastezanje mišića maternice u trbuhu koji se prilagođava sve većoj bebi uzrokuje razdvajanje trbušnih mišića. U nekim slučajevima dijastaza je manje vidljiva i nakon poroda mama ovo stanje može ublažiti raznim vježbama. Dijastaza je uglavnom estetski problem, no može uzrokovati i bolove. U tom slučaju, rješenje može biti i operacija.

Majka i himera u jednom

Nakon poroda postat ćete mama, no možete se pretvoriti i u himeru. Ne bojte se, nećete se pretvoriti ni u kakvo mitološko čudovište. Pojam himera odnosi se na stanice rastuće bebe koje se prirodno nalaze u vašem tijelu tijekom trudnoće. Ove „strane” stanice napuštaju tijelo majke tijekom poroda zajedno s bebom, no u nekim slučajevima one ostanu u tijelu majke do kraja života. Znanstvenici još nisu uspjeli dokazati imaju li te stanice pozitivan ili negativan učinak na tijelo majke i na tom istraživanju još uvijek neumorno rade.

Strah zvan proširene vene

Jeste li sretni što dosad niste imali proširene vene? Imajte na umu da je u trudnoći mogućnost za pojavu prvih proširenih vena nešto veća. One nastaju zbog oslabljenih stijenki vena i povećanog tlaka, što je uobičajeno za razdoblje trudnoće. Istovremeno, krv do nogu teče nešto manje jer se zdjelica spušta i vaše tijelo jednostavno pumpa krv za dvoje. Proširene vene u trudnoći obično nestaju unutar 6 do12 tjedana nakon poroda, no to nije nikakvo pravilo. Ako proširene vene dugo traju, bolne su ili vam smetaju iz estetskih razloga, posjetite liječnika koji će vam pomoći riješiti ovaj problem.

Majka djeca vjezba

Izvor fotografije: Freepik

Trudnoća će utjecati i na vaše zube

Prema istraživanju Sveučilišta New York iz 2008. godine, vjerojatnost pojave karijesa raste s brojem trudnoća. Osim karijesa, u trudnoći su česte natečene i povećane desni i krvarenje zbog pojačanog protoka krvi. Hormonske promjene mogu utjecati i na mikrobiom u usnoj šupljini, stoga je tijekom ovog razdoblja vrlo važno posvetiti posebnu pozornost na dentalnu higijenu i redovito pranje zubi, a ne biste trebati zanemariti i preventivne kontrole kod stomatologa.

Mokraćni mjehur bit će van vaše kontrole

Ovo je česta pojava nakon vaginalnog poroda koji može značajno oslabiti unutarnje mišiće potrebne za kontrolu mokraćnog mjehura. Inkontinencija se može pojaviti i tijekom same trudnoće, no ona će vas nakon vaginalnog poroda mučiti još više. Smanjenje zdjeličnog dna povećava rizik od inkontinencije, no postoje učinkovite vježbe koje će vam pomoći riješiti ovaj problem ili ga barem ublažiti. Isprobajte Kegelove vježbe za zdjelično dno koje će vam pomoći ojačati potrebne mišiće.

Dok se neke žene teže nose s promjenama na svom tijelu, drugim ženama one ne predstavljaju neki veći problem. Shvatite da je vaše tijelo uspjelo stvoriti i donijeti na svijet novo ljudsko biće kojem ćete biti potrebni i koje će vas voljeti bez obzira na veličinu vaših cipela ili snagu vaših trbušnih mišića.