17 stvari o kojima vam nitko ne govori prije poroda

  Kategorije: Trudnoća,
6 min.
21. velj'23

Devet mjeseci iščekujete taj veliki dan D, jedva čekate vidjeti svoje dijete po prvi put, staviti ga na prsa i pomirisati mu glavu. Međutim, ubrzo dolazi stvarnost, vaš plan poroda pada u vodu i vi si govorite da porod niste tako zamišljali. Što vam prijatelji ne govore o porodu jer se jednostavno o tim stvarima ne govori?

Plodna voda, trudovi, tiskanje, bebin plač... Ovako bi se ukratko mogao opisati svaki porod, no što je s ostalim stvarima? Rođenje djeteta često je popraćeno događajima koji iznenade majke. Postoje stvari o kojima se ne priča čak ni u privatnosti između četiri zida, a ni ginekolog vam ih neće reći. Međutim, ono oko čega se sve mame nakon poroda slažu jest jedno – sve ove stvari zaista su istinite.

Porod stvari majka

  1. Iako se to u filmovima prikazuje na sasvim drugačiji način, vodenjak neće puknuti svakoj majci. Trudovi mogu početi čak i bez pucanja vodenjaka, a u tom će vam ga slučaju probušiti u bolnici. Stoga se nemojte oslanjati na scene iz filmova, nego promatrajte druge znakove da je porođaj blizu.
  2. S druge strane, vodenjak ne mora samo odjednom puknuti, već može i ravnomjerno teći i to skoro kao potok. Ponekad se čak dogodi da vam plodna voda cijelu vječnost teče niz bedra i ni debeli ulošci je ne mogu zaustaviti. Jednog takvog iskustva prisjeća se i majka Lenka: „Tijekom posljednjih dana prije poroda bilo mi je već zaista teško, htjela sam da to što prije prođe pa sam otišla kod liječnice na kontrolu i ona je obavila Hamiltonov hvat koji bi trebao inducirati porod. Ništa se nije događalo ni nakon nekoliko sati, samo sam se osjećala još gore. Probudila sam se u tri sata ujutro, otišla na WC i odjednom mi je niz noge počela teći neka tekućina. Isprva nisam znala jesam li počela mokriti ili mi je stvarno pukao vodenjak. Tada sam se obukla, probudila muža i otišli smo u rodilište. Plodna voda mi je još uvijek tekla barem pola sata nakon dolaska u rodilište, a niti ne znam kad je točno prestala teći.”
  3. U rodilištu ćete biti spojeni na razne monitore i svugdje oko vas će piskati neki uređaji. Prije (i tijekom) poroda osoblje će provjeravati vitalne znakove vas i vaše bebe. Unatoč raznim spravama, moći ćete se slobodno kretati, naravno pod uvjetom da vam to zdravstveno stanje dopušta.
  4. Vaš plan poroda možda se neće moći ostvariti. Nemojte ga se slijepo držati jer vaša beba može biti u opasnosti. Ako je prekasno za epiduralnu, a vi ste je htjeli, nemojte paničariti. Ako morate na carski rez, a vi ste se sami sebi zakleli da ne želite na taj način roditi dijete, nemojte paničariti. U ovom slučaju bitan je jedino rezultat, a ne proces.
  5. Nakon što rodite, između vas i vaše bebe ne mora se dogoditi ljubav na prvi pogled i to je u redu. Beba koju odmah nakon rođenja dobijete u ruke obično je ljubičasta, izgleda zgnječeno i često na sebi ima sloj neke čudne tekućine. Tog se trenutka prisjeća i majka Dijana koja trenutno ima sina starog dva mjeseca: „Kad su mi polegli moje dijete na prsa, mislila sam da je to stranac. Nisam ga uopće prepoznala, a osim toga, ne samo da je bio ljubičast i cijeli nekako naboran, nego je čak bio i sav dlakav!” Sad ga, naravno, smatra najljepšom bebom na svijetu, no to definitivno nije bila ljubav na prvi pogled.
  6. Zapravo ćete roditi dva puta jer osim bebe, morate poroditi i posteljicu.
  7. Mogli biste se osjećati kao da ćete se rastrgati. Najljepši trenutak u životu možda ćete pamtiti po tome kako tijekom tiskanja u određenom trenutku niste znali hoćete li poroditi bebu ili će nešto izaći s druge strane.Porod stvari otec
  8. Ipak, nakon posljednjeg tiskanja i rođenja vašeg djeteta osjetit ćete olakšanje. „Primalja mi je govorila da moram gurnuti još jednom i onda će sve stati. Rekla mi je da će prestati boljeti i da će mi biti dobro. Nisam joj vjerovala, htjela sam da me svi ostave na miru, no ponovno sam počela tiskati i moj je sin odjednom bio vani, a ja stvarno nisam ništa osjetila. Sva je bol nekim čudom nestala”, prisjeća se Nikolina.
  9. Možda će vam biti mučno, a možete čak i povratiti. Ovo je također prirodno i nema razloga za sram. Ako mislite da ćete povratiti, recite to osoblju. Za ništa što vam se dogodi u rađaonici nemojte kriviti sebe.
  10. Bit ćete okruženi velikom gomilom ljudi. U rađaonici nemojte očekivati samo svog partnera, liječnika i medicinsku sestru. Ostalo osoblje obično je također tamo „za svaki slučaj” i da pruži pomoć ako je potrebno.
  11. Upoznat ćete novu stranu sebe. Porod je zahtjevan proces pun boli i može na površinu izbaciti onu stranu vaše osobnosti za koju niste ni znali da postoji. Vrištanje, čudni uzdasi, psovke svih vrsta, plač, ali i smijeh – emocionalna i fizička napetost povezana s porodom promijenit će vas do neprepoznatljivosti.
  12. Liječnik će možda trebati napraviti rez... a zatim vas i zašiti. Epiziotomija, odnosno rez međice kojim se proširuje otvor rodnice, više se ne prakticira tako često, a u nekim je stranim zemljama čak i zabranjena, no kod nas je još uvijek moguća u nekim slučajevima.
  13. Smrdjet će. Znoj, krv, a možda i posljedica velike nužde – svi se ovi mirisi pomiješaju u rađaonici. Nećemo vam lagati, neće mirisati baš na Chanel no. 5. Uz svu bol možda ni ne osjetite mirise oko sebe, ali možda i hoćete.
  14. Krv će biti prisutna ne samo tijekom poroda, već i nakon njega i to čak nekoliko tjedana. Šest (ili čak osam) tjedana nakon poroda traje period tijekom kojeg se vaše tijelo postepeno vraća u ono stanje u kojem je bilo prije poroda. Vaš organizam regenerirat će se psihički, ali i fiziološki, a s time je u mnogim slučajevima povezano i krvarenje. Na to nije bila spremna mama Martina koja je razdoblje nakon poroda zamislila kao lijepo razdoblje bez menstruacije: „Kad sam nakon poroda počela krvariti, moja prva pomisao bila je – samo to ne! Ginekologinja mi je rekla da je krvarenje u tom periodu sasvim normalno i da u osnovi može trajati nekoliko tjedana bez pauze. To nam se vjerojatno događa jer smo lijepih devet mjeseci imale pauzu od menstruacija.”
  15. Jedva čekate početi dojiti, ali isto tako ne želite odustati od intimnosti s partnerom? Budite spremni na to da će vam tijekom spolnog odnosa možda početi teći mlijeko iz dojki.
  16. Kontroliranje mokraćnog mjehura više nikada neće biti isto kao prije.
  17. S vremenom ćete zaboraviti na sve one loše stvari, a vjerojatno ćete htjeti proći kroz sve to ponovno, možda čak i još nekoliko puta.