Vaše dijete ne želi spavati? Donosimo rješenja za 7 najčešćih problema sa spavanjem danju

  Kategorije: Odgoj, Zdravlje djeteta,
6 min.
20. svi'22

Dobar i kvalitetan san vrlo je važan za zdravlje i potreban je i odraslima i djeci. Uspostavljanje dnevne rutine koja uključuje pravilnu higijenu spavanja tijekom prvih djetetovih mjeseci života može ponekad biti vrlo zahtjevno. Međutim, rutina spavanja je nešto što zadaje roditeljima muke i kasnije u djetetovom životu. Donosimo vam rješenja za 7 najčešćih problema sa spavanjem djece tijekom dana, ali i noći.

Novorođenčad spava većinu dana, a kako mjeseci prolaze, spavaju sve kraće. Ipak, djeca bi i nakon prve godine trebala imati uspostavljenu dnevnu rutinu spavanja. Mnogi roditelji stoga traže provjerene savjete i trikove kako uspavati svoje dijete. Može li dijete zaspati samo tijekom vožnje u autu? Ili ne želi uopće spavati? Spava li prekratko ili zaspi samo ako ga šetate u kolicima? U ovome članku pričamo o najčešćim problemima s kojima se susreću roditelji kad žele uspavati svoje dijete i dajemo vam nekoliko rješenja.

Spavanje je nepredvidljivo

Ne možete uspostaviti rutinu spavanja jer dijete jednostavno radi ono što želi. Vi zbog toga ne možete planirati dnevnu rutinu. Nikad ne znate kad će vaše dijete biti umorno i kad će htjeti ići spavati. Kako riješiti ovaj problem?

Rješenje: Uspostavite rutinu. Znamo da je ovo jednostavnije reći nego uspjeti napraviti, no svejedno trebate pokušati. Normalno je da će novorođenče zaspati i buditi se u različitim fazama dana, no dijete u dobi 3 – 4 mjeseca spava rjeđe, iako su pojedina razdoblja spavanja dulja. Osim spavanja noću, djeca u ovoj dobi trebaju od 2 do 3 razdoblja spavanja tijekom dana koja možete isplanirati puno učinkovitije nego što je to slučaj s novorođenčadi. Isprobajte sljedeće savjete:

  1. jutarnje spavanje neka bude dva sata nakon buđenja;
  2. popodnevno spavanje neka bude 2 – 3 sata nakon buđenja iz jutarnjeg sna.

Očekujte da će uspostavljanje ove rutine trajati nekoliko dana, a i nakon toga beba će imati „loše” dane kad jednostavno neće zaspati po ovome rasporedu. Postoje i aplikacije koje će vam pomoći održavati rutinu jer vam šalju obavijest da je vrijeme za uspavljivanje djeteta.

Spavanje rutina beba

Dijete se ne može smiriti u svom krevetiću

Možda ste čekali da vaše dijete bude zaista umorno i iscrpljeno i tek ga onda stavili spavati. Međutim, čekali ste predugo da uspavate dijete i sada plače u svom krevetiću, nemirno je i nikako da zaspi.

Rješenje: Ako vam je ovaj scenarij dobro poznat, moguće da je riječ o vašoj pogrešci. Niste mogli uspavati dijete kad se počelo umarati i na taj ste način prešli granicu umora i iscrpljenosti. To je uzrokovalo nakupljanje kortizola. tj. hormona stresa, u djetetovom organizmu koji sprječava dijete da zaspi. Ubuduće možete izbjeći ovaj problem tako da pratite znakove umora kod bebe i odmah je počnete uspavljivati nakon pojave prvih znakova. Najčešći znakovi umora su trljanje očiju dlanovima, pogled u daljinu i nagli pokreti tijela.

Što ako ste propustili znakove umora i kod kuće imate iscrpljeno dijete čiji je umor izmaknuo kontroli? Prislonite svoju bebu uz prsa i polako se ljuljajte s njom u zamračenoj i tihoj prostoriji. Međutim, računajte na to da dijete ipak neće moći zaspati pa ga pokušajte ostaviti da spava barem sat dulje tijekom sljedećeg razdoblja spavanja.

Beba uopće ne želi spavati

Problem je jasan – beba jednostavno danju ne želi spavati. Koje je rješenje?

Rješenje: Uspostavite rutinu prije spavanja. Zapravo je riječ o mini verziji večernje rutine prije spavanja noću. U sobi navucite zavjese ili spustite rolete, čitajte djetetu bajku ili mu pjevajte uspavanku. To će smiriti dijete, a zahvaljujući ovim ritualima, mozak će dobivati signale da je vrijeme za spavanje. Pokušajte odgoditi spavanje na pola sata kasnije kad će dijete biti umornije i tako brže zaspati. S godinama se mijenja i potreba za određenom duljinom spavanja i intervalima između pojedinih razdoblja spavanja pa imajte na umu i mogućnost da će vaše dijete s vremenom jednostavno prestati biti umorno u određeno doba dana.

Spavanje kod kuće i u vrtiću

Dijete može bez problema zaspati u vrtiću ili jaslicama, a kod kuće je priča sasvim drugačija. Što učiniti?

Rješenje: Ide li vaše dijete u vrtić ili jaslice i tamo može bez problema zaspati, a vikendom kod kuće jednostavno odbija otići spavati? Možda dijete negdje u podsvijesti želi što više biti s roditeljima kako ne bi nešto propustilo. Saznajte kakva je rutina spavanja u vrtiću i prenesite je u svoj dom. Možda je dijete stvorilo vlastitu rutinu – tijekom radnog tjedna u vrtiću slatko spava, a vikendom jednostavno uzima pauzu od spavanja danju.

Dijete ima previše energije

Umjesto da dijete spava u krevetiću, ono je puno energije te stoji i čeka što će se dogoditi. Zvuči li vam ovo poznato?

Rješenje: Djeca se s godinama sve manje umaraju i ponekad su prepuna energije. Dopustite im da se prije spavanja igraju do mile volje i tako zadovolje svoje potrebe pa će kasnije brže zaspati. Međutim, pripazite na pretjeranu stimulaciju djeteta do koje može doći ako se npr. dijete igra s previše igračaka. Dopustite im igranje samo s jednom ili maksimalno dvije omiljene igračke.

Dnevna rutina spavanje beba

Muče ga dojenački grčevi

O dojenačkim grčevima vjerojatno ne moramo previše govoriti. Što učiniti ako uz nedostatak sna vaše dijete muči i ovaj problem?

Rješenje: Dijete koje muče dojenački grčevi ne može zaspati tek tako i s ovim se problemom susreći i iskusni roditelji. Djeca koja imaju grčeve spavaju kraće i potrebno je više vremena da produljite njihovo razdoblje spavanja. Vi sami morate isprobati što će pomoći vašoj bebi jer je svaki slučaj individualan. Ako se vaša beba probudi plačući nakon samo pola sata sna, odmah je ponovno uspavajte, nemojte čekati do idućeg termina za spavanje. Ova metoda pomogla je mnogim roditeljima i možda će pomoći i vama.

Dijete može zaspati samo tijekom vožnje u autu

Vrlo je teško uspavati djecu koja mogu zaspati samo u autu. Ovaj se problem ne odnosi samo na spavanje danu, nego i noću. Možda već i znate neke roditelje koji su bili primorani kasno navečer voziti se s bebom u autu samo da bi mogla zaspati.

Rješenje: Nakon što zaustavite auto, vaše dijete ima osjećaj da je vrijeme za spavanje isteklo i da kod kuće ne mora dalje otići spavati. Ovaj se problem mogao razviti ako ste svaki put kad ste trebali nešto otići obaviti autom sa sobom poveli i već umorno dijete koje je zatim tijekom vožnje slatko zaspalo. Ako ste spremni trošiti više novca na benzin i nije vam problem češće se voziti, možete nastaviti uspavljivati dijete tako da ga vozite u autu. U protivnom isplanirajte svoje vrijeme tako da ne vodite dijete sa sobom u vožnju kad mu je vrijeme za spavanje i kod kuće probajte staviti dijete u kolijevku i pustili mu bijeli šum. Ova kombinacija barem djelomično oponaša pokrete i zvukove u autu i može uspavati vaše dijete kod kuće.

Neka djecu zaspu čim im lica dotaknu jastuke, dok druga jednostavno odbijaju spavati i izbjegavaju san na najrazličitije načine. Svako dijete je osobnost za sebe i ponekad je roditeljima teško uspavati njihovo dijete. Ipak, ova provjerena rješenja za najčešće probleme sa spavanjem i uspavljivanjem djeteta pomogla su mnogim roditeljima i vjerujemo da će pomoći i vama.