Kako odabrati odgovarajuću školsku torbu za svoje dijete?

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
4 min.
20. ruj'21

Školska torba jedna je od najvažnijih stavki na popisu za kupnju školskog pribora koja iziskuje maksimalnu pažnju roditelja. Vaše će dijete svaki dan koristiti školski ruksak ili aktovku pa ova vrsta školske opreme mora ispunjavati određene uvjete. Kako odabrati pravu školsku torbu za svog školarca?

Na što se trebate usredotočiti prilikom odabira?

Kupujete li prvi put školsku torbu? Možda ćete doći u napast i djeci kupiti aktovku ili ruksak koji je možda trenutno popularan, a jeftin. No, imajte na umu da će jeftine školske torbe potrajati tek nekoliko tjedana, možda mjeseci, a pronalaženje nove školske torbe tijekom školske godine može biti pravi izazov. Ulaganje u kvalitetnu školsku torbu doista se isplati jer je to ipak nešto što vaše dijete nosi na leđima od ponedjeljka do petka.

Međutim, od same cijene važnije je da torba savršeno pristaje djetetu. Ruksake i aktovke koje djeca teško nose i vuku za sobom ili koji su preveliki ili premali radije ostavite u trgovini i tražite dalje. Obratite pozornost na anatomski oblik torbe, podesive naramenice i odgovarajuću veličinu i uvjerite se je li stražnja strana torbe prozračna. Pronalaženje školske torbe koja udovoljava zahtjevima roditelja i djetetovima idejama težak je zadatak, no svakako nije nemoguć.

Skolska torba jack piers djeca

Pronalaženje savršene školske torbe

Školska torba nije samo neophodna oprema za školu, već i modni dodatak kojim djeca izražavaju svoj individualni stil i osobnost. Međutim, prilikom odabira školske torbe potrebno je usredotočiti se na važnije čimbenike:

  1. Odgovarajuća veličina: Zasigurno ste već vidjeli djecu ispred škole kako nose ogromne torbe na ramenima i zapitali se je li to prava torba za njih. Širina školske torbe trebala bi biti razmjerno proporcionalna širini školarca, a treba voditi računa i o visini torbe. Ni aktovka ni ruksak ne smiju sezati niže od djetetovog struka, a najbolje bi bilo kada bi završavali iznad ili u razini struka. Školska torba ne smije sezati do bedara i ne bi smjela previše visjeti s tijela.
  2. Široke, podstavljene naramenice: Široke podstavljene naramenice djeci pružaju veću udobnost i štite ramena od pretjeranog opterećenja. Važno je da djeca nose torbu na oba ramena jer se time smanjuje napetost i kralježnica se ne savija bespotrebno na jednu stranu. Svaka kvalitetna školska torba također ima mogućnost namještanja naramenica i prilagođavanja djetetovoj visini. Ponavljamo, ruksak bi trebao sezati do malo iznad struka, a obje naramenice trebaju biti ravnomjerno namještene.
  3. Naramenice za prsa i struk: Ako torba ima dodatne naramenice na prsima i u struku, uvjerite se u to da budu pravilno namještene za vaše dijete. U protivnom težina torbe neće biti ravnomjerno raspoređena što može dovesti do nelagode. Dijete mora moći slobodno koristiti obje ruke kada ima naramenice na prsima i, naravno, one ne smiju pritiskivati školarca na prsima i ograničavati mu disanje. Naramenice u struku trebaju biti u razini kukova.
  4. Džepovi i pretinci: Pobrinite se da vaš kandidat za školsku torbu ima više pretinaca i da ima bočne i prednje džepove. Prilikom raspodjele težine, teže predmete kao što su udžbenici i bilježnice treba postaviti bliže stražnjoj strani, a lakši predmeti mogu biti u prednjim pretincima i džepovima.
  5. Težina torbe: Težina pune torbe mora biti manja od 15 % od ukupne težine djeteta. Dječja kralježnica još se razvija u školskoj dobi, stoga školska aktovka ili ruksak ne smiju biti preteški i previše natrpani. Naprimjer, dijete koje ima 45 kg ne smije na ramenima nositi ruksak teži od 7 kg, a školarac od 27 kilograma može nositi torbu najveće težine 4 kg.

Obratite pozornost na detalje

Prilikom odabira prave školske torbe potrebno je usredotočiti se ne samo na dizajn torbe, već i na način izrade, kako izvana tako i iznutra. Obratite pozornost i na detalje poput šavova. Izbjegavajte torbe koje imaju neujednačene i prelabave šavove loše kvalitete, a koji se mogu rasporiti u svakom trenutku.

Također obratite pozornost na način obrade same tkanine. Rubovi materijala moraju biti dobro obrađeni. Nedopustivo je da školski ruksak ili aktovka imaju pohabane i grube rubove koji bi se mogli vrlo brzo istrošiti i raspasti.

Skolska torba izbor jeune premier

Mišljenje djeteta je važno

Školska torba trebala bi ispunjavati nekoliko kriterija, a jedan od njih je osobni stil djeteta. Budite svjesni da će vaš školarac gotovo stalno gledati svoju torbu, pa uzmite u obzir i njegovo mišljenje. Želi li vaše dijete torbu s Batmanom ili princezom Elsom, no torba s ovim motivom ne zadovoljava vaše zahtjeve? Postignite s djetetom kompromis - kvalitetnu školsku torbu s nekim drugim motivom možete ukrasiti privjescima ili zakrpama sa željenim popularnim motivom iz bajke, a možete se dogovoriti i oko ostalog školskog pribora koji će biti u skladu s djetetovom idejom.

Trenutno možete birati među mnoštvom dizajnerskih školskih torbi koje su najbolji kompromis između zahtjeva roditelja i djetetove ideje o školskoj torbi iz snova. Zahvaljujući privlačnom dizajnu i originalnim detaljima školskog pribora Jeune Premier i Jack Piers, vaša će djeca imati originalan početak nove školske godine. Školske aktovke i ruksaci u našoj ponudi zadovoljavaju najstrože zahtjeve roditelja, a svako će dijete među njima pronaći svog favorita s kojim će uroniti ne samo u svijet novih znanja, već i u svijet beskrajne mašte i kreativnosti.

Školske torbe na jednome mjestu