Povratak u školu: Kako bi trebao izgledati radni stol za školarce?

  Kategorije: Odgoj,
4 min.
01. ruj'22

Mnogi smatraju da je uredno radno okruženje ključno za bolje pamćenje. To se ne odnosi samo na odrasle, nego i na djecu koja ponovno sjedaju u školske klupe nakon dvomjesečnih praznika. Da bi vaši školarci postizali dobre rezultate, trebaju imati zdravo radno okruženje. Za stvaranje takvog okruženja ne trebate puno, već upravo suprotno. Kako bi trebao izgledati radni stol za školarce?

Možda ni vi ni vaša djeca ne volite minimalistički stil, no upravo kod uređenja školske sobe vrijedi ona stara poslovica „manje je ponekad više”. Razne stvari koje nam mogu odvući pažnju nalaze se svugdje oko nas, a baš kao i odrasli, tako i djeca često pribjegavaju odgađanju obaveza. Prikladno opremljena dječja soba stoga je vrlo važna, a još je važniji kutak za učenje koji se sastoji od radnog stola i kvalitetne stolice. Ako to već imate, dovoljno je „samo” slijediti sljedeća pravila.

Radni stol djeca

Izvor fotografije: Freepik

1. Sve ima svoje mjesto

Neučinkovito radno okruženje može uzrokovati stres koji djeci definitivno nije potreban. Pomozite djeci da na samom početku školske godine pronađu mjesto za sav svoj školski pribor i udžbenike i zajedno s njima stvorite organizirani prostor za učenje. U dječjoj sobi jednog školarca sve mora imati svoje mjesto. U ladice pospremite prazne bilježnice koje čekaju da budu upotrijebljene, pribor za likovnu kulturu, olovke i bojice i ostali pribor. Svaku kategoriju školskog pribora pospremite u zasebnu kutiju i ne zaboravite je označiti. Na taj će način djeca točno znati gdje što pronaći kad god će zatrebati pojedinu vrstu pribora i neće besciljno kopati po kutijama i ladicama.

2. Red na stolu

Površina radnog stola također mora biti uredna jer će na njoj vaš školarac pisati domaće zadaće i pripremati se za nastavu. Naučite djecu da na stol ne odlažu ništa što im u određenom trenutku ne treba jer će im takvi predmeti samo nepotrebno odvlačiti pažnju. Olovke pospremite u posebne šalice ili kutije za olovke, a udžbenici i bilježnice neka budu pospremljeni u ladice. Iznad radnog stola možete objesiti perforiranu ploču s rupama za kukice na koje možete objesiti razne kutije za odlaganje ostalog pisaćeg pribora.

Radni stol stena

Izvor fotografije: Freepik

3. Planiranje znači korak bliže uspjehu

Iz ovog razloga naučite djecu da isplaniraju i organiziraju svoje dane. Zajedno izradite kalendar koji ćete objesiti pokraj radnog stola i u koji ćete onda upisivati sve važne datume – ispite, rokove za predaju zadaća, ali i praznike i rođendane. U kalendaru označite i dane na koje će djeca imati izvannastavne aktivnosti. Ipak, pripazite na to da djetetov kalendar ne bude prenatrpan. Djeci također treba vremena za igru, odmor i regeneraciju energije.

4. Riješite se nepotrebnih stvari

Čišćenje radnog okruženja ide ruku pod ruku s bacanjem svih nepotrebnih stvari. Vi također iz vlastitog iskustva sigurno znate da neke papire ponekad samo prebacujete s mjesta na mjesto i nikako da ih jednostavno bacite u smeće. Sve što djeci ne treba na stolu uvijek zajedno razvrstajte i po potrebi bacite ili pospremite u organizatore. U protivnom biste na kraju osnovne škole mogli provesti previše vremena prebirući po ogromnoj količini nepotrebno nagomilanih papira.

5. Uredna školska torba

Organizacija se ne odnosi samo na prostor za učenje u dječjoj sobi, nego i na školsku torbu u kojoj ponekad zna biti pravi kaos. O urednosti trebate početi razmišljati već pri samom odabiru školske torbe. Posebno imajte na umu praktičnu stranu školskih aktovki i torbi – što više pretinaca imaju, to bolje. Zahvaljujući brojnim pretincima, djeca mogu vrlo brzo pronaći ono što trebaju, a odijeljeni pretinci također će zaštiti udžbenike i bilježnice od raznih grickalica i tekućina. Prednji i bočni džepići za pohranu papira, ključeva i raznih sitnica također su vrlo korisni.

Djeca radni stol

Izvor fotografije: Freepik

6. Kontrola starije djece

Učenicima viših razreda osnovne škole i tinejdžerima lakše je odvući pažnju tijekom učenja pa im je potrebna češća i dosljednija roditeljska kontrola. Zbog društvenih mreža i igrica na računalu, mnoge obaveze često budu zaboravljene. Nakon dogovora s djecom, na svoj mobitel i računalo možete tako instalirati aplikacije koje onemogućuju pristup odabranim web stranicama. Naravno, ništa od ovoga ne jamči da će djeca stvarno učiti, tako da najprije morate u njih imati povjerenja, a zatim i komunicirati s njima i pomagati im s učenjem kad to od vas zatraže.