Sigurnost na plaži: Što sve trebamo imati na umu?

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
5 min.
28. lip'21

S dolaskom ljeta i ljetnih praznika rješavamo se nepotrebnih slojeva odjeće, no također postajemo i manje oprezni. Dovoljan je samo jedan trenutak nepažnje i vaša djeca mogu upasti u nevolje. Ljetni praznici na moru ostaju u lijepom sjećanju zbog toplog sunca, vrućeg pijeska, osvježavajućeg mora i mnoštva zabave, no čak se i tijekom ovih opuštajućih dana može dogoditi nešto opasno. Kako to izbjeći i kako se pobrinuti za maksimalnu sigurnost svoje djece?

Planirate li provesti dan na plaži? Unaprijed razgovarajte s djecom o tome kako će izgledati boravak na plaži, na što sve treba pripaziti i kako se ponašati u blizini mora i u samome moru. Ako ovaj razgovor odgodite za posljednji trenutak i počnete s djecom razgovarati o sigurnosti na plaži kada ste već ispod suncobrana, malo je vjerojatno da će biti usredotočena na ono što im govorite jer će biti zauzeta novim i uzbudljivim podražajima.

Plivanje u bazenu i kupanje u moru

Kupanje u moru (ali i u jezeru) nije isto kao kupanje u zatvorenom bazenu jer zahtijeva mnogo više vještina i fizičkog napora. More je nepredvidljivo, nema pomoćnih ljestava, stepenica i betonskih prepreka za koje se djeca mogu uhvatiti u bilo kojem trenutku. Dubina mora može se vrlo brzo promijeniti i nakon samo nekoliko metara djeca možda neće moći osjetiti čvrsto dno pod nogama, što je inače nešto na što se uvijek mogu osloniti kada su u bazenu.

Upravo ove razlike djeci mogu otežati kupanje u moru. Pripremite svoje male plivače unaprijed za ono što ih čeka u moru. Prije praznika možete ih upisati i na poseban tečaj plivanja na otvorenom u kombinaciji s podukom iz preživljavanja. Također je važno da ne okrećete svoja leđa prema otvorenom moru. Suočeni s valovima, djeca kao i odrasli ljudi imaju puno veće šanse da ostanu u uspravnom položaju kada su okrenuta prema nadolazećim valovima i kada ih vide da dolaze.

Sjajan način na koji se možete malo odmoriti od plivanja i tako vratiti snagu za borbu protiv valova jest plivanje ​​na leđima, odnosno plutanje. Prednost kupanja u slanoj morskoj vodi je lakše plutanje nego u jezerskoj vodi. Ova vještina koju bi vaša djeca trebala savladati dat će roditeljima ili spasiocima dovoljno vremena da po potrebi dođu do iscrpljenog djeteta.

Sigurnost plaza more

Nije sramota nositi rukave na napuhavanje ili kolute za plivanje

Ne podcjenjujte razgovor o ponašanju na plaži, kao ni neizbježnu opremu. Nije sramotno ući u more s rukavima na napuhavanje ili kolutom za plivanje. Ova pomagala pružit će djeci potrebnu podršku, a vi ćete se također osjećati smirenije. Alternativa su i dječji sigurnosni prsluci zahvaljujući kojima djecu možete još bolje zapaziti u moru. Preporučujemo da prvo ispitate ova pomagala za plivanje u bazenu kako biste bili sigurni da savršeno pristaju vašoj djeci i da im ne smetaju u plivanju.

Dolazak na plažu

Dolazak na plažu okupanu suncem s morem preko cijelog horizonta najvjerojatnije će u djeci pobuditi sreću i uzbuđenje, a za razgovor o sigurnosti bit će prekasno. Pokušajte smiriti djecu i zamolite ih da ponove pravila koja ste postavili kod kuće. U ovom je slučaju ponavljanje uistinu majka znanja zahvaljujući čemu ćete biti sigurni da su djeca zaista obraćala pažnju na vaše riječi i da znaju što ih sve očekuje na plaži.

Istražite cijelu plažu s djecom, pronađite mjesto gdje se nalaze spasioci (ako ih ima na plaži) i pokažite djeci put iz mora natrag do vašeg mjesta. Zajedno gledajte more i promotrite kakvi su valovi. Na prvi pogled more se može činiti vrlo mirnim, no ovaj izgled ponekad zavarava.

Utvrdite zajedno s djecom određena mjesta na koja ne smiju ići. Službene plaže imaju područje uglavnom označeno plutačama sa zaštitnom barijerom, no čak je i to za vašu djecu predaleko. Najsigurnije je kretati se blisko uz obalu, no prirodno je da takva mjesta djeci brzo dosade. Ako vaša djeca žele plivati ​​i izvan granice koju ste vi odredili, preplivajte s njima ovu udaljenost nekoliko puta kako biste bili sigurni da ona to mogu, no svejedno ih ne ostavljajte bez nadzora.

Plaža je prepuna različitih podražaja i dovoljan je tek kratki trenutak nepažnje koji može završiti nesretno. Zato bi vaša djeca uvijek trebala imati „partnera” koji će plivati s njima. Ova uloga može biti vaša, no to također može biti stariji i iskusniji brat, sestra ili prijatelj kojem vjerujete.

Sigurnost plaza suncobran

Uvijek imajte djecu na vidiku

Najvažnije pravilo koje se odnosi na roditelje je da svoju djecu nikad ne ispuštaju iz vida. Boravak uz more, zvuk valova i vruće sunce brzo može umoriti i odraslu osobu, a pomisao na drijemanje na plaži zvuči vrlo primamljivo. Međutim, nemojte podlegnuti ovoj primamljivoj mogućnosti, pogotovo ako ste jedina odrasla pratnja. Bilo bi savršeno da ste i vi u moru onda kada su tamo i vaša djeca. Međutim, razumljivo je da se i roditelj mora odmoriti. U tom slučaju, sjednite na obalu i promatrajte djecu koja se igraju u vašoj blizini. Ako ste na plaži s partnerom ili drugom odraslom osobom, izmjenjujte ove uloge ako je potrebno.

Hidratacija i zaštita kože

Vrlo važni dijelovi boravka na plaži nisu samo pomoćna sredstva za plivanje, već i dovoljan unos tekućine i, naravno, krema sa zaštitnim faktorom. Međutim, nije sve što je tekuće savršeno za vašu djecu tijekom boravka na plaži. Dajte svojoj djeci čistu, pitku vodu, negaziranu mineralnu vodu ili nezaslađene biljne čajeve. Unos tekućine tijekom mirnog boravka na suncu trebali biste uvećati čak za dva do tri puta više nego tijekom uobičajenog dana.

Druga obaveza već je spomenuta krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Djecu nije dovoljno namazati kremom samo jednom, nego nekoliko puta tijekom dana, idealno svaki put nakon izlaska iz mora i sušenja. Djecu možete zaštititi i od opeklina od sunca pomoću šešira, šilterice, sunčanih naočala, ali i pomoću kupaćeg kostima ili odjeće koja prekriva veći dio tijela. Obratite pažnju na simptome sunčanice koje roditelji često pripisuju visokim temperaturama zraka i umoru. Ako vaše dijete ima sunčanicu i takvo uđe u more, moglo bi se vrlo brzo umoriti i vaše će odmor završiti puno prije nego što ste to očekivali.

Dan na plaži ne mora roditeljima predstavljati brige i strah. Potrebno je samo nekoliko mjera predostrožnosti i pridržavanje unaprijed postavljenih pravila i cijela obitelj može u potpunosti uživati ​​u prekrasnom danu uz more ili uz jezero.