5 savjeta koji će dječje igralište učiniti sigurnijim mjestom

4 min.
27. tra'22

Nakon dolaska dugo iščekivanog toplijeg vremena, dječja su igrališta puna djece, a na svim toboganima, ljuljačkama ili u pješčanicima sve se više čuje dječji smijeh. Međutim, dobro je poznato da se djeca mogu ozlijediti upravo na tim javnim igralištima gdje roditelj snosi punu odgovornost za sigurnost svoje djece. Kako izbjeći ozljede i vratiti se kući samo s lijepim uspomenama?

1. Provjerite sve igračke na igralištu

Djeco često s igrališta dolaze s raznim posjekotinama i ogrebotinama, ali i prijelomima. Razlog može biti ne samo hiperaktivnost djece, nego i neispravne i zastarjele igračke na dječjem igralištu. Ako u svojoj blizini imate nekoliko igrališta, s djecom idite na ona koja su modernizirana. Penjalice, ljuljačke i tobogani trebaju se nalaziti na mekanoj podlozi, a ne na tvrdom i vrućem asfaltu ili betonu. Izbjegavajte igračke koje izgledaju staro i imaju hrđu na površini, oštre rubove, oljuštenu boju (može sadržavati primjese olova i drugih opasnih tvari) ili drvo koje se raspada.

2. Pripazite na površinu tobogana

Mala djeca jako vole tobogane, no tijekom spuštanja po toboganu često zadobiju ogrebotine ili druge ozljede. Ljeti je najčešće riječ o opeklinama jer je površina tobogana vruća zbog sunca. Uvijek najprije provjerite je li tobogan prevruć i je li sama površina po kojoj se djeca spuštaju čista – na njoj se ne smije nalaziti ništa oštro ili opasno na bilo koji način. Također je važno provjeriti stabilnost ljestvi i zaštitne ograde koja bi trebala biti obavezan dio tobogana. Možda ćete se i vi htjeti spustiti niz tobogan s djetetom u naručju, no iz sigurnosnih razloga (npr. nosivost tobogana) to ne biste trebali raditi. Isto tako, ne dajte djeci da se spuštaju niz tobogan na trbuhu ili s glavom prema naprijed.

Igralište djeca

3. Obratite pozornost na sigurnost ljuljački

Djeca vole ljuljačke zbog visine koju mogu doseći, a upravo se na ljuljačkama uvijek može čuti najviše dječjeg smijeha. Međutim, ljuljačke također mogu biti vruće zbog sunca. Većina ljuljački na igralištima danas ima plastične sjedalice, ali možda ćete naići na tradicionalne drvene ljuljačke – u tom slučaju provjerite površinu sjedalice i uvjerite se da nigdje ne strši komadić drveta koji bi mogao ozlijediti djecu. Vrlo su važni i sigurnosni pojasevi zahvaljujući kojima dijete neće pasti s ljuljačke. I najvažnije – upozorite djecu da ne trče ispred i iza ljuljačke na kojoj se trenutno ljulja drugo dijete jer bi ga moglo slučajno udariti.

4. Ne podcjenjujte visoke temperature

Iako početkom proljeća temperature nisu toliko visoke, uskoro dolazi ljeto s kojim će početi prave vrućine, a koje sa sobom nose razne opasnosti tijekom igranja na otvorenom. Problem mogu predstavljati ne samo već spomenute vruće površine igračaka, nego i dehidracija i opekline od sunca. Uvijek pripazite na to da vaša djeca piju dovoljno tekućine i tijekom igranja redovito ih pozivajte na pauzu da nadoknade izgubljenu tekućinu i malo se odmore u hladu. Neki današnji parkovi i igrališta imaju praktične vodene prskalice za osvježavanje ispod kojih djeca mogu trčati i rashladiti se, no one nisu tako česte. Optimalan unos tekućine vrlo je važan, a tijekom ljetnih mjeseci trebali biste izbjegavati boravak na direktnom suncu od 10 do 15 sati.

Igralište djeca pješčanici

5. Ne gubite djecu iz vida i komunicirajte s njima

Na igralištu se na svakome koraku nalazi nešto što nam može odvući pažnju i to se ne odnosi samo na djecu već i na njihove roditelje. Razgovor s drugim roditeljima, društvene mreže, telefonski razgovori i svi drugi oblici smetnji odvlače vašu pažnju s djece koja se bez vašeg nadzora mogu brzo ozlijediti. Nikako ne gubite svoju djecu iz vida kad su na igralištu i komunicirajte s njima. Iako su igrališta zabavna, ona pružaju i vrijedne lekcije. Naučite svoje dijete kako da bude strpljivo ako ne može odmah doći na red za ljuljačku. Igranje u pješčaniku nudi još jednu vrijednu lekciju – kako bez plača i vriske dijeliti modlice za pijesak i ostale alate s drugom djecom. Djecu također možete naučiti osnovama higijene, primjerice, da se hrana ili lice ne diraju prljavim rukama i sl.

Sigurnost na vlastitom igralištu

Svaki roditelj želi djetinjstvo svoje djece ispuniti sretnim uspomenama i omogućiti im igranje bez ozljeda. Napravite svojoj djeci njihovo vlastito igralište u svom dvorištu i pobrinite se za sate i sate smijeha, sreće i kretanja na svježem zraku u maksimalno sigurnom okruženju. Kod nas ćete na jednom mjestu pronaći sve što će vaše dvorište pretvoriti u pravo dječje igralište.

Prostrane dječje kućice, lijepi tobogani, sigurne penjalice i ljuljačke, pješčanici, dječji namještaj i fantastične guralice zadovoljavaju sve sigurnosne kriterije i imaju zaobljene rubove i površinu koja je glatka na dodir. Kvalitetne igračke za vrt koje ispunjavaju ne samo zahtjeve roditelja, nego i standarde Europske unije pronaći ćete na jednome mjestu u našoj e-trgovini medeigracke.hr. Samo kliknite ovdje i vaše će dvorište postati jedno veliko dječje igralište.