Šetnje prirodom s djecom: Dosada ili zabavna avantura?

5 min.
10. sij'22

Digitalno doba sve nas je prikovalo za stolice i kauče, a u rukama stalno držimo pametne telefone u kojima je na prvi pogled skriven cijeli svijet. Istina je da je dovoljno tek nekoliko klikova da se na ekranu naših mobitela pojave prekrasne slike prirode i ptica, no ipak se ništa ne može usporediti sa svježim zrakom, mirisom šume i radošću u dječjim očima tijekom boravka u prirodi.

Šetnja prirodom ima puno prednosti i za to nam ne trebaju nikakvi znanstveni dokazi. Samo nekoliko minuta provedenih u mirnoj i mirisnoj šumi može učiniti čuda s našim psihičkim zdravljem. Ako šetnje prirodom učinite sastavnim dijelom svog života, poboljšat ćete svoju pažnju, samodisciplinu i kreativnost, kondicija će vam biti neusporedivo bolja, a razine stresa značajno će se smanjiti. Sve ovo vrijedi i za odrasle i za djecu kojima je vrijeme provedeno u prirodi također odlična škola.

Djeca šetnja šuma

Kakvu ulogu ima priroda u razvoju djece?

Prednost kretanja na svježem zraku nije samo zabava, nego i intelektualni, emocionalni, društveni i fizički razvoj. Provođenje vremena u prirodi može pomoći djeci u izgradnji samopouzdanja, ublažava simptome poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, smiruje ih i poboljšava njihovu koncentraciju.

Ne morate zalaziti duboko u šumu – dovoljno je da otiđete s djecom u vrt i pustite ih da otkrivaju nove stvari, igraju se, trče uokolo, izmišljaju igre i zabavljaju se. Djeca se na otvorenom mnogo više kreću i tako nesvjesno vježbaju, što smanjuje stres i umor te poboljšava fizičko zdravlje. Boravak u prirodi potiče kreativnost i maštu jer djeca tako imaju priliku komunicirati s vanjskim svijetom na jedan svoj razigran način bez pravila odraslih.

Igrajući se u prirodi djeca imaju puno više slobode nego kada se igraju između četiri zida svoje sobe, što se može pozitivno odraziti na uspjeh u školi. Naime, dokazano je da djeca koja provode puno vremena u prirodi uživaju u učenju i da im je školsko gradivo zanimljivije. Naravno, boravak u prirodi nije rješenje za sve, no ono je ipak posebno važno za djecu tijekom aktualne pandemije jer jača imunološki sustav i smanjuje stres koji djeca posljednjih mjeseci doživljavaju mnogo češće.

Djeca šetnja

Kako iskoristiti sve prednosti šetnje prirodom?

Šetnja prirodom može biti još samo jedna obična šetnja, ali se isto tako vrlo brzo može pretvoriti u izlet prepun pustolovina u zanimljivom krajoliku. Cilj šetnje u prirodi je usrećiti djecu i pobuditi u njima interes za učenje na razigran način. Prvo ih upitajte što sve vide, osjećaju i čuju. Možete istražiti veliki gradski park, lagano hodati stazom za pješačenje, prošetati uz potok ili početi istraživati ​​kutke vlastitog dvorišta.

Neka djeca vode

Istraživačku skupinu tijekom šetnje prirodom trebala bi voditi djeca. Pustite ih da odaberu put kojim ćete ići i dajte im slobodu u otkrivanju. Jesu li odabrala put koji vodi do neke prepreke kao što je potok? Nema veze! Djeca će sama shvatiti posljedice svoje odluke. Ako je potok plitak i voda ne teče prebrzo, djeca se mogu odlučiti prijeći preko njega. Isto vrijedi i za srušena stabla, blato ili veće kamene na koje se treba popeti. Djeca se u prirodi susreću s raznim problemima koji zahtijevaju logičko razmišljanje, a vi i djeca istovremeno gradite međusobno povjerenje.

Tijekom šetnji, svojoj djeci budite tek pratitelj. Ne zaboravite isključiti internet i zaboravite na objavljivanje objava ili priča na društvenim mrežama. U potpunosti uživajte u istraživanju prirode i ponesite sa sobom analogni fotoaparat kako biste njime zabilježili posebne trenutke. Ako dijete vodi pustolovinu u prirodi, vi budite turistički vodič. Pratite sve oko sebe i privucite pažnju djece na to što ste uočili. Tako, primjerice, djeci možda može biti zanimljiva paučina na stablima, mekana mahovina pod nogama, planine koje se uzdižu daleko iza horizonta ili pak mirna ptičica koja vas promatra sa stabla.

Budite kreativni

Priroda je savršeno mjesto za buđenje kreativnosti i mašte, a također je idealno okruženje za korištenje ovih vještina. Sigurno je svatko od nas u svom djetinjstvu koristio drvene štapove kao mač ili čarobni štapić, pa zašto ne bi i današnja djeca? Neke od drvenih štapova možete donijeti kući, očistiti ih, obojiti i koristiti kao vješalice. Također, iz šetnje možete donijeti kamenje i obojati ga s djecom kod kuće. Mnoštvo stvari koje pronađete u prirodi možete iskoristiti tako da od njih napravite hotel za kukce ili jednostavno njima ukrasite svoj dom.

Okušajte se i u igri lovaca na blago. Kod kuće zajedno sa svojom djecom napravite popis stvari koje želite pronaći u prirodi i dobra zabava je zajamčena. Na popis možete staviti češere, žirove, poljsko cvijeće, kamenje u raznim oblicima, mahovinu, zanimljive grančice, ptičje perje, gljive, puževe kućice i još mnogo toga. Ova aktivnost zaokupit će dječju pažnju, pa će se kući vratiti dovoljno umorna s puno novih, uzbudljivih iskustava.

Djeca setnja razvoj

Više avantura za stariju djecu

Starija i samostalnija djeca koja su već provela više vremena u prirodi mogu se upustiti u veću pustolovinu. Kada će biti lijepo vrijeme, dopustite im da hodaju bosi po raznim površinama kao što su glina, mahovina, trava, srušena debla, ali i po asfaltiranim stazama. Djeca će na taj način poboljšati percepciju terena, ali i ostvariti istinski kontakt s prirodom. Mahovina je mekana na dodir rukama, no što ako je dodirnemo stopalima? Djeca će dugo pamtiti ovo iskustvo, a da ne spominjemo kako je hodanje bosih nogu dobro za zdravlje.

Također možete raditi na izoštravanju drugih osjetila. Djeci prekrijte oči (najbolje šalom) i zadajte im različite zadatke. Oni koji su nešto hrabriji mogu naslijepo hodati raznolikim terenom i istraživati ​​ga dodirom, sluhom i mirisom. Otupljivanjem dječjeg vida jačate ostala osjetila pa djeca u prirodi na taj način mogu otkrivati stvari koje bi inače lako previdjela. Ako se vaša djeca ne usude poći u šetnju zatvorenih očiju, možete sjesti zajedno s njima, pokriti oči i na taj način percipirati prirodu. Ne zaboravite sva svoja zapažanja zapisati u dnevnik u koji možete zalijepiti fotografije sa šetnji, prešane listove, iglice, perje, biljke ili cvijeće.

Moć prirode je neupitna i može učiniti čuda u razvoju djece. Svjesno istražujući prirodu djeci ćete osigurati bolje zdravlje, omogućiti im zabavnu pustolovinu i stvoriti im nezaboravne uspomene.