4 stila roditeljstva: Prepoznajete li se u nekom od njih? 

  Kategorije: Odgoj,
5 min.
16. velj'21

Biti roditelj nije nimalo lako, pogotovo kad sa svih strana slušate savjete kako svoju djecu odgajati drugačije i bolje. Istina je da postoji nekoliko odgojnih stilova roditeljstva i ne može se sa sigurnošću reći koji je jedini ispravan. Ono što odgovara jednoj obitelji, ne mora odgovarati drugoj. Koji stil roditeljstva najbolje opisuje vašu obitelj?

Svojoj djeci sve dopuštate i dajete im potpunu slobodu? Ili ste prestrogi roditelji u čijoj su kući čak i slatkiši rijetkost? Psiholozi, odgojitelji i mnogi drugi stručnjaci godinama istražuju odgojne stilove koje roditelji primjenjuju u svojim domovima. Na temelju ovih opažanja znamo da postoje stilovi koji su više ili manje konzistentni.

4 stila roditeljstva 

Koncept četiriju odgojnih stilova razvila je 1960-ih godina američka psihologinja Diana Baumrind. Tijekom svog istraživanja, promatrala je djecu u vrtiću i njihovo ponašanje koje je potom uspoređivala s odnosom između djece i njihovih roditelja. Posebnu je pažnju posvetila brizi o djeci, zajedničkoj komunikaciji, roditeljskim očekivanjima i načinu na koji su roditelji uvodili disciplinu i određivali eventualne kazne. Baumrind je također posebno promatrala način na koji su roditelji djeci iskazivali ljubav i naklonost te kako su ih učili različite vrijednosti.

Na temelju tih opažanja, Diana Baumrind otkrila je da se u obiteljima najčešće pojavljuju četiri obrasca ponašanja - autoritativan, zanemarujući, popustljiv i disciplinaran, odnosno autoritaran. Naravno, navedeni stilovi mogu biti međusobno isprepleteni i ponekad nije moguće strogo zaključiti da svoje dijete odgajate u samo jednom stilu.

Roditeljski stilovi roditelji

Disciplinaran / autoritaran stil

Autoritarni roditelji u svom domu imaju strogo utvrđena pravila, a zahtjevi za djecu vrlo su visoki. Ovaj odgojni stil također je povezan s niskom razinom osjetljivosti koja u ekstremnim slučajevima može biti jednaka nuli. Djeca koja takav stil roditeljstva doživljavaju na vlastitoj koži mogu osjećati nedostatak kontrole nad vlastitim životom, smanjeno samopoštovanje i roditeljski pritisak koji uzrokuje stalni stres. Dijete koje je odgojila autoritarna, disciplinarna ruka gotovo da nema pravo mišljenja u obitelji, što u velikoj većini slučajeva dovodi do tjeskobe i drugih psihičkih poremećaja.

Autoritaran stil u praksi i njegov utjecaj na djecu

Na pitanje "Zašto?" djeca će najčešće dobiti odgovor "Zato što sam ja tako rekao/rekla." Roditelji zahtijevaju od djece da izvršavaju zadatke koji prelaze njihove granice, nemaju potporu roditelja i često su kažnjavana zbog sitnica. Sve u vašem kućanstvu isplanirano je do posljednje sekunde, a djeca nemaju pravo na vlastito mišljenje. Istina je da su djeca autoritarnih roditelja odlični učenici s iznimnim rezultatima, ali u društvu ta se djeca mogu ponašati poput strojeva bez trunka empatije, mašte i spontanosti. Djeca odgojena na ovaj način ili se pobune ili pokore. Skloniji su agresivnom ponašanju i često su vođe u krugu prijatelja (ako ih imaju).

Popustljiv stil

Potpuna suprotnost prvom stilu je popustljiv stil koji također možete naći pod pojmom tolerantan. Popustljivi roditelji vrlo su osjećajni i srdačni, ne vole stvarati granice između sebe i svoje djece te ih se najbolje može opisati kao roditelj-najbolji prijatelj. Tolerantni roditelji djeci ne znaju reći ne, a u njihovoj kući u osnovi ne vrijede nikakva pravila, što može biti štetno. Roditelji pokušavaju pod svaku cijenu izbjeći prepirke sa svojom djecom i sklapaju kompromise samo kako bi ih usrećili. Tolerantan, popustljiv roditelj zna vrlo dobro utješiti svoju djecu, ali ima velike nedostatke u postavljanju granica.

Popustljiv stil u praksi i njegov utjecaj na djecu

Roditelji koji upotrebljavaju popustljiv odgojni stil u širokom luku izbjegavaju kažnjavanje, bez obzira koliko ozbiljan bio razlog za kaznu. Roditeljima je više važno da ih njihova djeca vole i da ih doživljavaju kao najbolje prijatelje, što je naravno štetno za rast i osobni razvoj djece. Ovako odgojena djeca odrastaju bez ikakvih normi pa se bore s odgovornošću, a u školi mogu postizati lošije rezultate jer im nedostaje motivacije. Međutim, nemaju problema sa samopouzdanjem i stvaranjem društvenih kontakata. Djeca popustljivih roditelja uglavnom imaju pozitivan stav prema životu, no ponašaju se nezrelo, impulzivno i nedostaje im neovisnosti.

Roditeljski stilovi odgoj

Zanemarujući stil

Ovaj stil često je povezan s pojmom "ravnodušno roditeljstvo". Roditeljima u pravilu nije stalo do potreba djece i ostavljaju ih da se brinu sami o sebi. Ne zanimaju ih što rade njihova djeca i s njima provode vrlo malo vremena. Možda ste mislili kako nema goreg od autoritarnog stila, no općenito se zanemarujući stil smatra najgorim. Roditelje njihova djeca uopće ne zanimaju jer su zaokupljeni vlastitim poslom ili hobijima, ali često se dogodi da ih djeca jednostavno ne zanimaju jer ih nisu ni željeli. Ravnodušni roditelji ne podržavaju djecu, ne iskazuju im ljubav i posvećuju im zaista minimalnu pažnju.

Zanemarujući stil u praksi i njegov utjecaj na djecu

Ravnodušni su roditelji u osnovi odsutni u životima svoje djece. Ne kažnjavaju ih, ali ih ni ne pohvaljuju. Ne pružaju nikakav pozitivan uzor djeci, ne određuju pravila ni granice. Djeca koja odrastaju s takvim roditeljima često imaju najviše problema u svim aspektima života. Ne znaju stvarati nove veze, u školi postižu loše rezultate, imaju nisko samopouzdanje, a pati i njihovo psihičko zdravlje. Ništa ih ne zanima, a utjehu često pronalaze u drogama i alkoholu.

Autoritativan stil

Autoritativno roditeljstvo u osnovi je idealan odgojni stil koji donosi ravnotežu između osjetljivosti, ljubavi i jasnih očekivanja, granica i zahtjeva. Autoritativan roditelj pruža podršku svojoj djeci i vodi ih kroz životni put, ali na takav način da se dijete osjeća sigurno i voljeno. Autoritativan stil u osnovi je uravnotežena kombinacija autoritarnog i popustljivog roditeljskog stila. Tijekom odgajanja, a posebno tijekom postavljanja granica i posljedica ponašanja, roditelji uvažavaju mišljenja i osjećaje djece. Roditelji podržavaju svoju djecu i, iako inzistiraju na poštivanju pravila, spremni su napraviti iznimke. Djeca u roditeljima pronalaze potporu i mogu na njih osloniti.

Autoritativan stil u praksi i njegov utjecaj na djecu

U obitelji autoritativnih roditelja svi su osjećaji dobrodošli, no ne i svako ponašanje. Roditelji slušaju svoju djecu, empatični su i pomažu im u rješavanju različitih situacija. Prisutne su i kazne, no one odgovaraju vrsti prekršaja i obično su popraćene objašnjenjima i savjetima kako ih ubuduće izbjeći. Djeca koja su odgojili autoritativni roditelji poštuju pravila i mogu otvoreno razgovarati s roditeljima o ugodnim, kao i o manje ugodnim temama. Ovako odgojena djeca imaju zdravu dozu samopouzdanja, empatična su, neovisna i marljiva. U roditeljima pronalaze potporu pa se ne boje ispuniti vlastite snove.