Suvremeni trend u roditeljstvu: Jeste li i vi helikopter-roditelj?

  Kategorije: Odgoj,
6 min.
04. velj'21

Helikopteri ne lete samo visoko u oblacima,već i u mnogim kućanstvima. Možda ni sami niste svjesni toga da ste i vi helikopter-roditelj. Kako se ovakvo ponašanje manifestira u odnosu roditelja i djeteta, kakav utjecaj ima na razvoj djece i što učiniti kako biste prestali neprestano lebdjeti oko njih poput helikoptera?

Ponekad toga niste ni svjesni i onda odjednom shvatite da ste postali upravo onakvi roditelji kakvi niste željeli biti. Neprestano pazite na svoju djecu, rješavate sve njihove probleme umjesto njih, obavljate sve važne i manje važne stvari i stalno ste im za petama. Jednostavno rečeno – ne date im niti disati. Ako ste se prepoznali u ovim rečenicama, vrlo je vjerojatno da ste i vi helikopter-roditelj.

Gdje su se pojavili helikopter-roditelji?

Helikopter-roditelji nisu postali »hit« tek u 21. stoljeću. Oko svoje djece lebde već od 1969. godine kada su se prvi put pojavili u publikaciji psihologa, terapeuta i učitelja Haima Ginotta. On je u svojoj knjizi Between Parent & Teenager opisao problem adolescenta čija je majka lebdjela oko njega poput helikoptera.

Sam pojam helikopter-roditelj spominje se nekoliko godina kasnije, točnije 1990. godine. Foster Cline i Jim Fay, stručnjaci za razvoj djece, u knjizi Parenting With Love And Logic opisuju roditelje koji svoju djecu štite u svakoj situaciji, nose im užinu u školu, umjesto njih rade školske projekte i trude se stvoriti im bajkoviti život bez problema. Međutim, poznato je da je ponekad manje zapravo više.

Roditelj helikopter blog

Imaju dobre namjere, no...

Kao što smo već istaknuli, helikopter-roditelji nemaju loše namjere, već upravo suprotno – za svoju djecu žele ono najbolje, no ne shvaćaju koju će cijenu zbog toga obje strane morati kasnije platiti. Prisutnost roditelja i njihovo sudjelovanje u životu djece je korisno, ali samo do određenog trenutka. Unatoč naporima roditelja da uvijek pomognu svojoj djeci, pokazalo se da helikopter-roditeljstvo ima štetni utjecaj na razvoj djece, posebno u kasnijoj adolescentskoj dobi kada roditelji počinju ograničavati slobodu svoje djece i sramotiti ih bez da su toga svjesni.

Helikopter-roditelji previše su prisutni u životima svoje djece. Ako se pronađete u nekoliko od sljedećih točaka, trebali biste se zamisliti nad time kako što sigurnije sletjeti s helikopterom i pomagati djeci samo onda kada im je vaša pomoć zaista potrebna.

  • Na igralištu ste im stalno za petama. Ili ih za pete čvrsto držite. Djeci ne dopuštate penjati se po penjalicama, trčati za loptom, peći kolače u pješčaniku... Bilo bi najbolje kada biste ih mogli držati na uzici i određivati svaki njihov korak.
  • Već od osnovne škole ne samo da im birate krug prijatelja, nego i inzistirate na određenim učiteljima i vi određujete s kime se vaša djeca mogu družiti.
  • U slučaju da dijete dođe kući iz škole/vrtića plačući jer su mu Petar ili Sofija nešto rekli ili učinili, odmah zovete njihove roditelje i izravno s njima to rješavate.
  • Neprestano ispitujete učitelje u vrtiću ili u školi o napretku djece, a u slučaju lošije ocjene odmah kucate na vrata kabineta i tražite objašnjenje. Nećete se tek tako pomiriti s činjenicom da je vaše dijete pogriješilo. Greška je sigurno učiteljeva.
  • Za njih rješavate domaće zadaće. Pod time ne mislimo s njima, već doslovno za njih. Jedno je djeci pomoći sa zahtjevnom zadaćom iz matematike ili ih preispitati naučeno gradivo. No prerađivanje školskog projekta iz engleskog do dugo u noć samo zato što znate da bi djeca pod drugim okolnostima to napravila bolje zaista prelazi svaku granicu.
  • Starija djeca nemaju nikakve kućne obaveze, osim naravno osobne higijene u kojoj biste također najradije imali svoje prste. Vaša djeca ne moraju pospremati svoj krevet ili oprati posuđe, a da i ne govorimo o ostalim kućanskim poslovima.
  • Djeci ne dopuštate samostalne aktivnosti prilagođene njihovoj dobi. Tinejdžeri ne mogu ići doktoru bez vaše pratnje, ne dopuštate im ići u kupovinu pa čak ni samostalno prošetati psa.

Ovo je tek djelić najčešćih obilježja ponašanja helikopter-roditelja. Kako djeca rastu, tako i dalje trebaju vašu pomoć– diplomiraju u vašoj prisutnosti, ugovarate im honorarni posao, nabavljate sve važne potvrde za školu, a kasnije ste i više nego spremni otići kod njihovog šefa i razgovarati o većoj plaći, a sve to jer im u mladosti niste pružili priliku nositi se s takvim problemima bez vaše pomoći.
Helikopter roditelj majka

Pazite na posljedice

Svaki pretjerano zaštitnički ili kontrolirajući odgojni stil ima posljedice. Iako helikopter-roditelji imaju dobre namjere i ne žele ništa loše svome djetetu, njihove odgojne metode imat će posljedice. Ovo je lista 5N – najčešćih »nuspojava« helikopter-roditeljstva:

  • Nepravilan razvoj i sazrijevanje mozga. Budući da helikopter-roditelji stalno donose odluke umjesto djece, smanjuje se njihova potreba za rješavanjem problema i donošenjem vlastitih odluka. Područje mozga koje je za to zaduženo smješteno je u prefrontalnoj moždanoj kori. Ako djeci dok su još mlađe dobi ne dopustite da padnu i ponovno ustanu, to područje mozga neće se dovoljno razviti i djeca nakon odlaska od kuće neće biti sposobna donijeti bilo kakvu odluku.
  • Nesposobnost upravljanja emocijama. Djeca koja su od najranije dobi izložena helikopter-roditeljstvu vrlo brzo imaju problem sa svladavanjem emocija i njihovim upravljanjem. Znanstveno je dokazano da već i petogodišnja djeca koju odgajaju helikopter-roditelji ne mogu prihvatiti ne kao odgovor, imaju češće izljeve bijesa, nestrpljiva su, ne znaju se igrati s drugom djecom i uopće ne dijele svoje igračke s drugima. U starijoj dobi, posljedice takvog odgoja mogu se odraziti i u nesposobnosti pokazivanja emocija. Djeca s helikopter-roditeljima ne znaju priznati poraz i naviknuta su biti najbolja u svemu jer su im njihovi roditelji u svemu osiguravali prvo mjesto.
  • Nisko samopouzdanje i samopoštovanje. Pretjerana prisutnost roditelja u životima svoje djece uzrokuje nesigurnost djece. Uvjereni su da ništa ne mogu napraviti kako treba i to zato što njihovi roditelji sve kontroliraju i ispravljaju ih. Takvo ponašanje može izazvati osjećaj nesposobnosti i beskorisnosti i kod djece stvara dojam da bez roditelja ne mogu ništa sama napraviti. Ne radi se samo o njihovoj kreativnosti, nego i o jednostavnim stvarima poput brisanja prašine.
  • Nerazvijena sposobnost svladavanja situacija. Kad su roditelji uvijek pri ruci, dijete ne mora mrdnuti ni prstom. Iz tog se razloga neće znati nositi s gubitkom, neuspjehom, razočaranjem, porazom, bilo kakvom promjenom, ali ni s ogromnim uspjehom. Pretjerana zaštita onemogućava razvijanje sposobnosti za rješavanje problema i tolerancije na frustraciju. Bez ovih važnih psiholoških sposobnosti, mladi će ljudi tijekom stupanja u radni život biti u nepovoljnom položaju.
  • Nestabilno mentalno zdravlje. Neprestana prisutnost roditelja uzima svoj danak i u području mentalnog zdravlja. Helikopter-roditeljstvo povećava rizik od pojave depresije i anksioznosti. Djeca helikopter-roditelja manje su otvorena prema drugačijim mišljenjima i aktivnostima, ranjivija su, plašljivija i nervoznija.

U svakom roditelju čuči maleni helikopter koji je spreman upaliti se u bilo kojem trenutku i svojoj djeci olakšati život. Međutim, kod svakog stila roditeljstva važno je razmotriti kako će on utjecati na djecu ne samo sada, već i u budućnosti.