Kako se razvija bebin vid? Od rođenja do dva mjeseca starosti

  Kategorije: Beba i dijete,
5 min.
19. lis'21

Djeca se rađaju s nekoliko refleksa koji im pomažu prilagoditi se životu izvan majčinog tijela. Ti refleksi postupno nestaju i umjesto njih dijete razvija razne vještine i sposobnosti. Jedna od tih sposobnosti je osjetilo vida koje od samog rođenja prolazi kroz niz promjena. Kako se mijenja osjetilo vida vaše bebe od samog rođenja pa do dva mjeseca starosti?

Najprije se mijenja boja očiju, reakcije na svjetlost, do kolike udaljenosti beba može vidjeti, ali i sposobnost fokusiranja na predmete. Tijekom prva dva mjeseca dijete se neprestano razvija, raste i upoznaje svijet oko sebe. Za razliku od osjetila sluha koji je kod zdrave bebe nakon rođenja gotovo savršeno razvijen, osjetilo vida još se dugo razvija. Saznajte kako.

Razvoj vida beba

Važni stadiji u razvoju osjetila vida

Razvoj vida počinje već u maternici i nastavlja se tijekom cijelog djetinjstva, ali i adolescencije. Posebno je značajan njegov razvoj u prvih šest godina života. Ovo razdoblje smatra se najranjivijim jer je do 6. godine dječji vid podložan razvoju raznih poremećaja s vidom (najčešće su to kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, strabizam i ambliopija, tj. lijeno oko). Dječji vid je vrlo osjetljiv i potrebno ga je štititi već od rođenja i paziti na njegov pravilan razvoj.

Bebe su vrlo osjetljive na svjetlost nakon rođenja i ta osjetljivost traje tijekom prvih mjeseci života. Za novorođenčad je tipičan tzv. magloviti pogled koji može uplašiti pojedine roditelje, a neobični pokreti očiju također mogu ostaviti dojam kao da beba škilji. Ako liječnik kod djeteta nakon rođenja ne pronađe nikakvo abnormalno odstupanje od norme, ovo su sve tipični znakovi razvoja osjetila vida. U nadolazećim tjednima vaša će beba proći kroz ove važne faze razvoja vida:

  • Jednomjesečna beba na promjene svjetla i jako svjetlo reagira treptanjem.
  • Pokreti očiju kod bebe od mjesec dana su nekoordinirani i mogu uzrokovati gore spomenuti efekt škiljenja.
  • Beba više proučava vaše lice ili lice osobe u neposrednoj blizini nego se fokusira na druge objekte. Beba je sposobna fokusirati pogled na predmete na udaljenosti od 20 do 25 cm.
  • Novorođenče starosti oko mjesec dana može pogledom pratiti predmet ili osobu u pokretu.
  • U dobi od dva mjeseca bebe se mogu intenzivno fokusirati na mali predmet u svojoj okolini (gumb na džemperu, naušnice, gumica u kosi i sl.). No, posebno ih zanimaju lica i crno-bijeli predmeti.
  • Nakon dva mjeseca djeca mogu vidjeti predmete izvan njihovog dosega, što ih može motivirati da posegnu za tim predmetima.
  • U razdoblju od dva mjeseca starosti, djeca pažljivo proučavaju svoje ruke i stopala i mogu jasno vidjeti na udaljenosti od 25 do 30 cm.
  • Iako središnji vid još uvijek nije dobro razvijen, djeca u ovoj dobi mogu promatrati predmete i ljude perifernim vidom i to pod kutom od 90 stupnjeva.
  • Bebe počinju stvarati suze između jednog i dva mjeseca nakon rođenja.

Postoje li aktivnosti za bolje razvijanje osjetila vida?

Postoje različite tehnike za bolje razvijanje osjetila vida kod djece. Ovo su jedne od najčešćih i najuspješnijih tehnika koje lako možete uključiti u svoj dnevni raspored:

  • Gledajte bebu u oči što je više moguće i komunicirajte s njom licem u lice. Mijenjajte izraze lica i radite različite grimase.
  • Mijenjajte strane tijela na kojoj držite dijete tijekom dojenja ili hranjenja bočicom.
  • Obucite bebi šarene čarape s raznim veselim uzorcima koji privlače njenu pažnju.
  • Stavite šareni jastučić ili deku ispod bebe dok leži na trbuhu.
  • Eksperimentirajte s rasvjetom prostorije. Otvorite i zatvorite rolete, dopuštajući tako bebi da gleda kako svjetlo ulazi u prostoriju, a navečer povremeno zamijenite umjetnu rasvjetu svjetlom svijeća.
  • Iznad krevetića objesite vrtuljak s raznim igračkama.
  • Dajte djetetu igračke jarkih boja ili pak igračke u kombinaciji bijele, crne i crvene boje sa zanimljivim uzorcima. Čitajte djetetu knjige sa šarenim slikama.
  • Stavite ogledalo ispred bebinog lica kako bi moglo promatrati svoje lice.
  • Prilikom boravka na suncu ne zaboravite zaštititi dječji vid koji je u tom razdoblju vrlo osjetljiv. Tijekom vožnje u kolicima koristite suncobran, a ako nosite dijete, stavite mu posebne sunčane naočale za bebe.

Razvoj vida novorođenče

Pratite sve znakove

Bebin vid liječnik pregledava ubrzo nakon rođenja kako bi se potvrdila ili isključila prisutnost postporođajnih poremećaja vida i očnih bolesti kao što su siva mrena, infantilni glaukom ili tumori oka. Prvi pregled kod oftalmologa dijete treba obaviti u 6. mjesecu, a do tog razdoblja roditelji imaju ključnu ulogu u zdravom razvoju bebinog vida. Na njima je da obrate pažnju na razvoj dječjeg vida i otkriju moguće poremećaje.

Kao što znate, svako dijete je jedinstveno i razvija se svojim tempom, a to je ipak nešto čega mnogi roditelji nisu svjesni. Ako je u vašoj obitelji ili među prijateljima još jedna beba koja je otprilike iste dobi kao i vaša, vjerojatno se nećete moći oduprijeti uspoređivanju svog djeteta s drugim. To što vaše dijete malo zaostaje za svojim vršnjacima u razvoju ne znači ništa loše, no ipak biste trebali pomno promatrati njegov napredak i razvoj.

Ako nakon dva mjeseca starosti ustanovite da vaša beba ne reagira na jako, jasno svjetlo, ne fokusira se na vaše lice ili predmete u svojoj neposrednoj blizini, ne prati predmete ili ljude koji se kreću ili primjećujete da su njene oči (jedno oko ili oba) neuobičajeno maglovite, ne oklijevajte i javite se svom pedijatru sa svojim zapažanjima.