S bebom na odmor: Praktični popis prtljage i putnih pomagala

  Kategorije: Beba i dijete, Zdravlje djeteta,
7 min.
09. kol'22

Pakiranje prtljage za prvo ljetovanje s bebom predstavlja pravi izazov, ali također označava početak avanture koja će se nastaviti kroz cijeli odmor. Što biste apsolutno trebali spakirati, a koje stvari možete i izostaviti? Ako se tisućama kilometara od kuće sjetite da ste zaboravili ponijeti jednu vrlo važnu stvar, to vam može pokvariti cjelokupni doživljaj vašeg prvog zajedničkog odmora. Uz naše savjete nećete ni na što zaboraviti.

Kad je riječ o popisu prtljage za bebu, morate zapamtiti jednu važnu stvar: umjerenost. Sigurno se ne želite sudarati s drugim ljudima na zračnoj luci noseći kadicu za svoju bebu ispod ruke i plaćati desetke eura za dodatne kovčege (da, više njih). Na odmoru biste se trebali zaista odmoriti pa s popisa prtljage slobodno prekrižite one stvari koje sigurno nećete ni raspakirati u hotelskoj sobi.

Osnovne potrepštine i oprema za ručnu prtljagu:

  • dokumenti – za vas i vaše dijete. Unaprijed pripremite sve dokumente koje bi vas mogli tražiti i to ne samo tijekom prijave prije ukrcaja u avion, već i u samome avionu i prilikom iskrcaja. Neke zemlje od vas traže i potvrdu o obveznom cijepljenju ili pak potvrdu o nekim drugim cjepivima koja možda nisu obavezna u vašoj zemlji. Iz ovog razloga unaprijed potražite sve važne informacije o odabranoj destinaciji.
  • pelene i vlažne maramice – za ovu stavku na popisu komentar je vjerojatno nepotreban. Vi najbolje znate koliko pelena vaša beba dnevno potroši pa prema tome spakirajte dovoljnu količinu pelena u svoju ručnu prtljagu, a slobodno stavite i koju pelenu viška. Pelene možete kupiti i kasnije kad stignete na svoje odredište, no u tom slučaju prethodno istražite lokalne cijene kako se ne biste neugodno iznenadili. Ako ne želite trošiti nepotreban novac, spakirajte dovoljno pelena u svoju ručnu prtljagu.
  • podbradnici – podbradnici će dobro poslužiti tijekom dojenja bebe, kao i djeci koja koriste bočicu ili već mogu jesti svoju prvu krutu hranu. Baš kao i kod kuće, ni na odmoru hrane ne mora biti posvuda. Mnogi hoteli nude jednokratne podbradnike u svojim blagovaonicama i restoranima, no u svakom slučaju spakirajte barem jedan podbradnik u svoj kovčeg.
  • duda varalica na remenčić – najbolje bi bilo da ima i kopču kojom dudu možete pričvrstiti za bebinu odjeću. Starija djeca vole isprobavati nove stvari, a bacanje duda varalica ili njihovo pljuvanje svakako je jedna od njihovih omiljenih aktivnosti. Zahvaljujući dudi na remenčić, izbjeći ćete neprestano pranje i traženje dude.
  • putna dječja kolica – tj. dječja kolica prikladna za putovanje, a to su ona koja se mogu jednom ili dva put sklopiti, ne zauzimaju previše prostora, a zračna luka dopustit će vam da ih stavite na predviđeno mjesto za prtljagu. Velika dječja kolica vrlo su udobna i imaju mnoge prednosti, ali ako ste na njih potrošili dosta novaca, sigurno ne želite da ih slučajno ošteti osoblje zračne luke ili da im se nešto dogodi tijekom leta, a to se definitivno može dogoditi. Osim toga, na velika dječja kolica koja su pospremljena u prostor za predanu prtljagu možete čekati mnogo dulje nego na ručnu prtljagu koja se nalazi u putničkim kabinama, što može poremetiti vaš plan putovanja.
  • marama za nošenje bebe/nosiljka – u mnogim slučajevima ovo je zaista pravo pomagalo i to posebice ako planirate aktivan odmor. Marama za nošenje bebe ne zauzima mnogo prostora i jednostavno je možete pospremiti u ručnu torbu. Prava nosiljka mogla bi vam smetati jer ćete u tom slučaju trebati podići bebu van iz nosiljke tijekom prolaska kroz osiguranje u zračnoj luci.
  • oprema za prematanje bebe – spakirajte potrebne stvari u praktičan ruksak ili u torbu koja dolazi uz dječja kolica, a u koju možete staviti i putne dokumente i potrebnu elektroniku koju ne želite staviti u prostor aviona za predanu prtljagu. U torbi za prematanje bebe pronaći ćete sve što vam treba na jednome mjestu – podlogu za prematanje, termo torbicu, vrećicu za prljavo rublje i dovoljno prostora za pelene, bočice i ostale neophodne stvari.
  • grickalice – je li vaše dijete dovoljno veliko da povremeno nešto gricka? Prije putovanja potražite informaciju o tome koje će sve grickalice proći kroz kontrolu u zračnoj luci i u skladu s time spakirajte grickalice za svoje dijete. Neke avionske kompanije čak nude uslugu prethodne narudžbe hrane za djecu.

Odmor sa djecom

Što spakirati u predanu prtljagu?

  • toaletne potrepštine – škarice, grickalica za nokte, četka za kosu, dječji usisavač za nos, dječju grizalicu za zube i sl. U bebinu toaletnu torbu jednostavno spakirajte ono što koristite i kod kuće.
  • dječja kozmetika – krema za sunčanje, baby puder, dječji šampon.
  • pribor za prvu pomoć – kapljice za oči, nos i uši, lijekovi za snižavanje temperature, lijekovi protiv proljeva, bolova i preparati protiv uboda insekata, sredstvo za dezinfekciju rana, aktivni ugljen, toplomjer i flasteri.
  • autosjedalica – planirate li tijekom odmora putovati unajmljenim autom? Ponesite sa sobom vlastitu autosjedalicu i na taj način sigurno uštedite nekoliko eura, a avionske kompanije stavit će je u prtljažni prostor bez dodatnih troškova. Ipak, autosjedalica mora ispunjavati određene kriterije i mora imati sigurnosni pojas u pet točaka.
  • odjeća i dodaci – prozračna i svijetla odjeća od prirodnih materijala (najbolje od lana i pamuka), udobna obuća, pidžama, marame za prematanje, kapa, šal, sunčane naočale, pelene za kupanje i kupaći kostimi. Također spakirajte barem jednu odjevnu kombinaciju za hladnije vrijeme kako biste bili spremni na sve vremenske uvjete.
  • sklopiva kada – možda vam se sklopiva kada za kupanje bebe čini nepotrebnom, no ona je u stvari vrlo korisna. Sklopiva kada zauzima vrlo malo prostora i možete je ponijeti sa sobom čak i na plažu gdje je možete koristiti kao mali dječji bazen.
  • bočice za mlijeko – za svaki slučaj ponesite barem dvije dječje bočice i po mogućnosti jednu stavite u ručnu i jednu u predanu prtljagu. Za djecu u avionu vrijedi iznimka pa za njih možete slobodno spakirati veće količine tekućine. Volumen ovisi o duljini leta, ali i o aviokompaniji.
  • pribor za hranjenje – posebice silikonske žličice uz koje ćete jednostavnije nahraniti svoje dijete.
  • dodatne pelene i vlažne maramice.
  • igračke – ovo je zadnja stvar na popisu predane prtljage koju sigurno ne želite zaboraviti kod kuće. Ne trebate pretjerivati s igračkama jer će se dijete na ljetovanju susresti s još mnogo neistraženih podražaja i nekih se igračaka neće niti prisjetiti. Ipak, obavezno biste trebali sa sobom uzeti omiljenu plišanu igračku ili mezimca bez kojeg vaša beba ne može zaspati, a uz to spakirajte još i maksimalno pet igračaka s kojima se vaše dijete najčešće igra kod kuće. Za putovanje su prikladne i tekstilne ili plastične knjige jer se one neće oštetiti u vodi.

Odmor sa djecom blog

Koje stvari možda ne trebate nositi sa sobom na odmor

  • prenosivi krevetić – u 21. stoljeću najvjerojatnije ćete se moći snaći bez prenosivog krevetića na odmoru. Gotovo svi hoteli (ako ne i svi) imaju na raspolaganju dječje krevetiće, a ako ćete tražiti privatni smještaj, raspitajte se unaprijed imaju li dječji krevetić. U kućama i apartmanima dobrodošli ste s bebom i to ne predstavlja nikakav problem, a iznajmljivači su pripremljeni za takve situacije.
  • baby monitor – ako nećete biti u velikom apartmanu ili kući, vaša će beba vjerojatno stalno biti uz vas ili u vašoj neposrednoj blizini. Ako ćete biti u hotelskoj sobi, baby monitor slobodno ostavite kod kuće, a ako odmor namjeravate provesti u kući, ponesite sa sobom praktični elektronički baby monitor koji neće zauzimati puno prostora u vašoj prtljazi.
  • mlijeko za bebe u prahu – mlijeko za bebe u prahu također vam vjerojatno neće zatrebati, posebice ako vaša beba nema nikakve alergije i može bez problema piti mlijeko bilo kojeg proizvođača. Na policama europskih trgovina možete naći mlijeko istih proizvođača kao i kod nas pa nije potrebno nositi dodatno mlijeko.
  • dječji prsluk za spašavanje – planirate li na odmoru ići na izlet brodom? Plovila bilo koje vrste već su opremljena prslucima za spašavanje. Ipak, neki brodovi nemaju prsluk za spašavanje za djecu mlađe od dvije godine pa u tom slučaju bolje ponesite vlastiti prsluk za spašavanje za svoje dijete.

Sad kad ste spakirali svu prtljagu preostaje vam samo jedno – preživjeti putovanje s bebom bez stresa, plača i vriskanja i uživati ​​u svakom trenutku svog prvog zajedničkog odmora.