6 razloga zašto bi dijete trebalo imati pročišćivač zraka u sobi

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
5 min.
10. velj'21

Opće je poznato da je zagađeni zrak danas sve češći i ozbiljniji problem. Otkrili smo za vas kako zagađeni zrak – i to posebno u zatvorenom prostoru – može ugroziti zdravlje vaše djece i zašto je pročišćivač zraka izum koji biste trebali imati u svom domu.

Na što prvo pomislite kad netko spomene zagađeni zrak? Često je prisutan u vrlo prometnim gradovima, visokim dimnjacima, pa čak i u kućanstvu ako imate kamin iz kojeg izlazi dim. Kad razmišljamo o onečišćenju zraka, obično mislimo na onečišćenje u otvorenim prostorima, odnosno prostorima izvan naših domova. Međutim, istina je da zagađujuće tvari ponekad mogu doseći i do sto puta veće vrijednosti u zatvorenim prostorima, a iznenađujuće je najgori slučaj kada se radi o tek namještenoj sobici za vašu bebu.

Bojanje, sastavljanje i premještanje novog namještaja, tepiha i ukrasa koji dječju sobu čine ugodnim mjestom – sve to može u zrak osloboditi štetne HOS tvari, odnosno hlapive organske spojeve. Upravo spojevi koje oslobađaju neke boje dovode do većeg rizika od pojave astme i raznih alergija. Drugi su izvor problema sve vrste fiksatora za boje i lakova na namještaju, tepisima i presvlakama. Za zdravu odraslu osobu prilikom uređivanja jedne sobe jedva da postoji bilo kakav rizik, no što je s bebom koju ste upravo donijeli iz rodilišta i s njenim imunološkim sustavom koji još uvijek nije do kraja razvijen? Odgovor i rješenje je pročišćivač zraka.

Prociscivac zraka beaba blog

Djeca su sklonija rizicima

Kao što smo već spomenuli, bebe i mala djeca osjetljivija su na utjecaje iz okoline pa im život u zagađenom prostoru može znatno naštetiti. Donosimo vam 6 razloga zašto biste trebali ulagati u čisti zrak:

  • Oslabljen imunološki sustav - imunološki sustav novorođenčeta nije u potpunosti razvijen, stoga su bebe češće izložene rizicima od pojave raznih bolesti. Najčešće je riječ o infekciji dišnih putova koja samo povećava osjetljivost na negativne posljedice zagađenog zraka.
  • Utjecaj na pravilan rast – iako se beba u 9 mjeseci trudila razviti sve organe, neki se od njih nedugo nakon rođenja i dalje poboljšavaju, rastu i prilagođavaju. U tom su razdoblju bebe osjetljivije i izložene većem riziku od pojave raznih upala i bolesti prouzročenih zagađujućim tvarima. Također je dokazano da djeci koja su bila često izložena zagađenom zraku u ranoj dobi prijeti povećani rizik od razvoja respiratornih problema u odrasloj dobi.
  • Drugačiji način disanja - bebe općenito dišu brže od odraslih, što znači da postoji i veća šansa da udahnu štetne čestice iz zraka.
  • Opasno po puzanje - iako je riječ o zagađenju zraka, svi dobro znamo da čestice iz zraka na kraju završe na podu gdje mirno čekaju djecu koja počinju puzati i igrati se na tepihu ili pločicama. Tako nastaje savršena nakupina štetnih tvari koje bi na pod mogle dospjeti u puno manjoj mjeri kad bi ih u zraku uhvatio pročišćivač zraka.
  • Alergije - otprilike 1 od 6 djece alergično je na nešto skriveno u zatvorenim prostorima, a gotovo 40 % djece alergično je na dlaku kućnih ljubimaca. Kvalitetni pročišćivači zraka mogu "usisati" odumrle stanice dlake i plijesni koje se nalaze čak i u najčišćim kućanstvima.
  • Astma - alergeni koji se nalaze u zagađenom zraku mogu znatno pogoršati zdravstveno stanje astmatičara. Nekoliko istraživanja dokazuje da su štetne tvari u zraku, kao i previše tehnoloških uređaja, uzrok pojave astme kod djece. Čak 80 % djece s astmom počelo je imati prve simptome prije proslave svog 5. rođendana

O zagađenju zraka sve se više govori u javnosti, a vlade mnogih zemalja već su se počele baviti tim problemom. Usprkos tome, onečišćenje zraka i dalje je uzrok mnogih smrtnih slučajeva širom svijeta, a sve više djece i odraslih odlazi od liječnika s dijagnozom infekcije donjih dišnih putova.

Kad čišćenje nije dovoljno

Ulaganje u kvalitetan pročišćivač zraka isplati se čak i ako kod kuće održavate red i redovito trčite po stanu s krpom za brisanje prašine, perete plišane igračke i posteljinu. Obavezno biste trebali imati pročišćivač zraka ako živite u stanu u velikom gradu, u prometnom dijelu grada ili u blizini tvornice. Koristan je i ako imate kućne ljubimce s krznom ili ako pušite.

Pročišćivač zraka trebao bi biti standardna oprema za kućanstvo ako ste vi ili djeca alergični ili imate astmu. Filteri pročišćivača također hvataju i sitne čestice poput alergena. Kvalitetan pročišćivač uhvatit će se u koštac s grinjama, peludom, sporama, dlakom ili prašinom, no zaustavit će i viruse i bakterije. To je posebno važno u zatvorenim prostorima gdje se čestice brzo šire i uzrokuju razne bolesti.

To znamo upravo sada za vrijeme pandemije kad veliku većinu dana provodimo zatvoreni između četiri zida i minimalno provjetravamo prostor tijekom lošeg vremena. Čisti zrak smanjuje rizik od pojave uobičajenih bolesti, stoga je pročišćivač stvoren upravo za vas ako su vaša djeca često bolesna.

Prociscivac zraka air purifier blog

Pročišćivač zraka Air Purifier Beaba

Na današnjem tržištu možete pronaći velik broj različitih pročišćivača s različitim filterima. Prednost pročišćivača Air Purifier popularnog i hvaljenog francuskog branda Beaba kombinacija je triju filtera koji hvataju i uništavaju do 99.9% štetnih čestica. Zahvaljujući tzv. predfiltru, pročišćivač će ukloniti najveće čestice raspršene u zraku, a ovaj filter također produžuje vijek trajanja drugog HEPA filtera. HEPA filter očistit će vaš dom od najsitnijih čestica veličine od 0.3 mikrometara i jednom će zauvijek odstraniti pelud, prašinu, spore, dlaku, plijesni, gljivice, smog, bakterije i viruse. Treći, ugljični filter namijenjen je čišćenju zraka od kemikalija i uklanjanju mirisa, para, plinova i dima od cigareta.

Pročišćivač zraka Beaba izuzetno je tih pa je prikladan i za dječju sobu gdje neće remetiti san vaše djece, a istovremeno će stvoriti lijepu i ugodnu atmosferu punu čistog, zdravog zraka. Preporučujemo da pročišćivač zraka postavite na sredinu sobe na povišeno postolje, što će poboljšati njegovu sposobnost filtracije od 360°. Pročišćivač nikada ne postavljajte blizu prozora jer bi to moglo značajno umanjiti njegovu funkcionalnost.

Učinite svoj dom ne samo ugodnim, već i sigurnim mjestom bez virusa i bakterija te osigurajte čisti zrak bez štetnih čestica. To zaslužuje ne samo vaše dijete, nego i vi sami.