Na plaži bez dosade: 12 offline aktivnosti za cijelu obitelj

  Kategorije: Aktivnosti s djecom,
6 min.
08. kol'23

Brinete li o tome što će vaša djeca moći raditi tijekom ljetovanja? Hoće li im biti dosadno? Hoćete li stalno morati osmišljavati aktivnosti za njih? Hoćete li uopće moći uživati ​​u ljetnim praznicima s djecom? Ostavite sve svoje brige kod kuće i za svoj odmor spakirajte sljedeći popis zabavnih aktivnosti za cijelu obitelj.

Tijekom odmora uživamo u mnogim stvarima. Tada se možemo bezbrižno opustiti, isprobati novu hranu, počastiti se s tri sladoleda dnevno bez brige o odlasku u teretanu, a i svojoj djeci dajemo više slobode. Sljedeći prijedlozi za zabavne aktivnosti na plaži pobrinut će se za to da vaša djeca nakratko zaborave na svoje mobitele i tablete i uživaju u odmoru na moru u offline stilu.

1. Tko može iskopati veću rupu

Nema ništa boljeg od kopanja rupe u pijesku. Organizirajte natjecanje među cijelom obitelji i otkrijte tko može iskopati dublju rupu. Ova zabavna aktivnost može dugo trajati, a vi ćete vidjeti da ćete se jako smijati cijelo vrijeme. Trebat će vam lopatice za pijesak i, naravno, pješčana plaža jer je ovu igru ​​teže izvesti na šljunčanoj ili kamenoj plaži. Ova igra također zahtijeva određenu snagu.

Želite li malo zakomplicirati igru? Počnite kopati rupe u blizini mora. Zbog neprestanih valova, djeca (ali i roditelji) imat će puno teži zadatak. Nakon uspješnog kopanja rupe u pijesku, ne zaboravite izmjeriti dubinu i odrediti pobjednika. Međutim, igra se može nastaviti – jednostavno pratite čija će se rupa prva napuniti vodom. Nakon što se igra završi, ponovno pokrijte svoje rupe pijeskom kako nitko od ostalih turista ne bi upao u njih.

Odmor plaz djeca

2. Mini golf na plaži

Jesu li vaša djeca konačno naučila koristiti set za mini golf? Sad je pravo vrijeme da to iskoristite! Pronađite mjesto na plaži gdje nikome nećete smetati i iskopajte nekoliko rupa za loptice. Improvizirajte pri gradnji golf terena koji možda neće biti savršeno gladak poput travnatog terena, ali će zato izazov biti mnogo zabavniji. Tijekom ove igre djeca će vježbati koordinaciju oko-ruka, ali i logičko razmišljanje te sposobnost procjene udaljenosti i snage.

3. Vodena štafeta s kanticom

Sjećate li se one klasične igre u kojoj djeca trče do cilja s jajetom na žlici? Ili pak onu igru tijekom koje pomoću žlice moraju napuniti čašu vodom? Nešto slično tomu je i vodena štafeta. Ova štafeta savršeno će testirati različite sposobnosti i vještine vaše djece. Postavite prazne kantice na dovoljnu udaljenost od obale (nekoliko metara), a djeci u ruke dajte žlice, lopatice ili kalupe za pijesak. Zadatak će im biti da što prije napune kanticu uzimajući morsku vodu spomenutim alatima trudeći se proliti što manje vode. Pobjednik je tim koji prvi napuni kanticu.

4. Utrkivanje sa zmajem

Vjerojatno nećete pronaći jednostavniju aktivnost od trčanja sa zmajem. Na moru gotovo uvijek puše barem blagi vjetar, a zmaj jarkih boja predivno će se isticati na plavom nebu. Potreban vam je samo zmaj koji možete kupiti u trgovini ili izraditi sami s djecom. Ova aktivnost zahtijeva trčanje pa nije primjerena za najmlađu djecu.

5. Zmija na plaži

Ne znate za ovu igru? Vrlo je jednostavna! To je u osnovi preskakanje užeta, no u ovom slučaju uže se pretvara u zmiju na plaži. Dvoje drži uže za preskakanje (svaki za jedan kraj) iznad tla i zamahuje njime. Brzina ovisi o vještini onoga koji će preskakati uže. Njegov će zadatak biti preskočiti uže bez da dotakne „zmiju”, odnosno uže. Žele li vaša djeca malo zahtjevniju igru? Preselite se u more ili bazen gdje će skakanje biti pravi izazov! Ako je pijesak vruć, ne zaboravite obuti prikladnu obuću.

6. Izgradite kamenu skulpturu

Jeste li ikada čuli za inukshuk? Kanađani bi vam odmah znali objasniti što je to, no i mi ćemo se potruditi predočiti vam o čemu je riječ. Inukshuk je kamena skulptura, doslovno imitacija osobe raširenih ruku, koja se gradi bez upotrebe ljepila. Zadatak djece bit će prvo prikupiti prikladne kamenčiće na jednu hrpu. Nakon što su skupili dovoljno kamena, zabava može početi. Tijekom ove aktivnosti djeca će dobro izvježbati koordinaciju, ali i strpljenje. Možda će im trebati neko vrijeme da nauče slagati kamene tako da se inukshuk ne sruši. Jedna zanimljiva činjenica – najveći inukshuk na svijetu ima više od 11 metara. Koliko će biti visok inukshuk vaše djece?

Odmor plaz kamena skulptura7. Lov na blago

Priznajmo, roditeljima je također ponekad potreban odmor od djece. Ako ste se i vi pronašli u ovoj rečenici, dajte djeci popis blaga i kanticu. Na popisu se može nalaziti bilo što, od školjki, šarenog kamenja, grančice koja je isplivala na površinu, perja i slično. Pustite mašti na volju. Odredite prostor u kojem se djeca mogu kretati kako biste ih uvijek mogli držati na oku i uživati ​​u opuštanju na plaži.

8. Napravite snjegovića od pijeska

Svi znamo da se snjegović obično pravi od snijega. Međutim, jeste li ikad pokušali napraviti snjegovića od pijeska? Ova će aktivnost biti pravi izazov jer će djeca morati dobro razmisliti o tome kako napraviti savršenu masu od pijeska za izgradnju ovog posebnog snjegovića. Trebat će im set igračaka za pijesak s kanticom, voda, pijesak i skupljeno blago s plaže za ukrašavanje snjegovića. Čak i snjegović od pijeska treba imati oči, usta, nos, ruke i nešto za pokriti glavu kako bi izbjegao toplinski udar.

9. Pješčani dvorac

Misle li vaša djeca da je izrada oblika od pijeska previše jednostavna? Što je s dvorcem? Ovo je aktivnost za cijelu obitelj koja zahtijeva prave vještine. Trebat će vam, kao i obično, lopatice, grablje, kalupi za pijesak, kante i prije svega mašta bez koje je izrada pješčanog dvorca nezaobilazna.

Odmor plaz kamena pjesceni dvorac10. Iskopajte rijeku na plaži

Je li kopanje rupa u pijesku bilo uspješno? Onda dajte djeci zadatak da iskopaju korito za rijeku. Za to će im opet trebati lopatice i malo mašte. Trebali bi početi i završiti kopati blizu obale kako bi voda mogla teći njihovom rijekom na plaži. O djeci ovisi koliko će njihova rijeka biti duboka, široka, duga i krivudava i koliko će pritoka moći imati. Djeca mogu improvizirati s oblikom rijeke ili pronaći inspiraciju u stvarnoj rijeci i iskopati njeno korito.

11. Križić-kružić u pijesku

Svi znaju za igru križić-kružić. U ovoj verziji, djeca prstom ili štapićem najprije nacrtaju mrežu ​​u pijesku, a klasične križiće i kružiće mogu zamijeniti raznim predmetima za plažu. Jedan od igrača može koristiti kamenčiće, drugi školjke i tako dalje. Kao i u klasičnoj igri, pobjednik je igrač koji prvi dobije tri uzastopna simbola u jednom smjeru.

12. Ručno izrađeni suvenir

Jeste li na odmor stigli automobilom pa kući možete ponijeti neki suvenir? Dajte djeci zadatak da naprave jedan. Trebat će im lijepa staklena boca, a čime će je napuniti ovisi o njima. Ovako izrađeni suveniri najčešće sadrže pijesak s plaže, sitne kamenčiće, školjke, sitne morske zvijezde... jednostavno sve što je more izbacilo na obalu. Djeca mogu špagom ukrasiti grlić boce, čime će cijela kreacija dobiti pravi morski karakter.

Odmor s djecom ne mora značiti stalno gledanje u mobitel ili tablet. U odmoru se može uživati ​​i bez tehnologije, što dokazuju ove aktivnosti. Ima li i vi u svojoj obitelji neku igru ​​u kojoj će vaša djeca sigurno uživati ​​na odmoru na moru?