6+1 savjet za odličan piknik s djecom

  Kategorije: Aktivnosti s djecom,
5 min.
29. ruj'23

Želite li tijekom praznika s djecom izaći van, no pitate se kako ih zabaviti? Kako bi bilo da klasični nedjeljni ručak zamijenite piknikom u prirodi? U ovome članku pronaći ćete prijedloge kako pripremiti piknik, na što trebate pripaziti tijekom planiranja i kada ga je najbolje organizirati. Spojiti dobru hranu s boravkom vani ili u prirodi savršen je način kako iskoristiti ljetne dane, a za djecu će piknik biti pravo osvježenje.

Kada ste zadnji put bili na pikniku? Teško pitanje, zar ne? Ne brinite previše oko odgovora i počnite razmišljati o tome kada i gdje ćete sa svojom obitelji na piknik. Lijepo servirana hrana u prirodi (ili gradskom parku) puno je ukusnija nego kod kuće za stolom, što je možda već i dosadilo vašoj obitelji. Zahvaljujući našim savjetima, obiteljski piknik postat će tradicija i cijela će obitelj uživati ​​u njemu.

Livada, park ili šuma?

Pobrinite se za to da vam hrana i sve što vam je potrebno za piknik ne zauzima previše mjesta u autu. Isto tako, hranu i pribor za jelo, uključujući posuđe i pokrivač, trebali biste moći lako prenijeti iz auta. Otvoreni prostori savršeni za piknik obično se ne nalaze blizu parkirališta, stoga radije birajte lagane papirnate tanjure i čaše koje ne zauzimaju toliko prostora kao uobičajeno posuđe. Vjerojatno ne želite izgledati kao da cijelu svoju kuhinju selite u prirodu. S druge strane, piknik možete organizirati i u gradskom parku do kojeg lako možete doći javnim prijevozom, a velika je vjerojatnost da će se u blizini parka nalaziti i igralište koje će razveseliti vašu djecu. Jesu li vaša djeca dovoljna velika za bicikl? Otiđite na piknik biciklima, ali pripazite na to da udaljenost ne bude prevelika.

Izbjegavajte podne

Vrijeme koje ćete odabrati za piknik ovisi samo o vama. Ipak, najtoplije može biti baš tijekom podneva pa je vrijeme od poslijepodneva do rane večeri prikladnije za piknik. Želite li djeci pružiti doživljaj ručka na livadi, potražite mjesto u hladu, primjerice ispod drveća, ili pak ponesite suncobran. Preporučujemo da pratite vremensku prognozu i odaberete manje vruć dan za piknik. Optimalna temperatura za piknik je oko 25 stupnjeva, a lagani povjetarac također će stvoriti ugodnu klimu. Ipak, pripazite na to da vjetar ne bude prejak jer bi vam mogao ozbiljno pokvariti planove i opuštajući piknik brzo će se pretvoriti u jurnjavu za razbacanim posuđem po livadi.

Piknik obitelj park

Kako ponijeti desert?

Izbjegavajte hranu poput kremastih kolača i sladoleda koji se mogu lako otopiti. Znamo da bi se djeci ovo najviše svidjelo, no isto tako sigurno neće odbiti domaću voćnu salatu ili muffine. Ostalu krutu hranu (sirevi i suhomesnati proizvodi) možete staviti u prijenosni hladnjak koji će održavati hranu na optimalnoj temperaturi 10 ili više sati.

S druge strane, možete odabrati i termo torbe koje su lakše od prijenosnog hladnjaka i koje će zaštititi vašu hranu od vanjskih utjecaja barem tijekom transporta. Što se tiče tekućina, stavite ih nakratko u zamrzivač prije odlaska na piknik. Dobro će vam poslužiti i rashladne kockice kao zamjena za led. Ako je lijepo vrijeme i nije prevruće, namirnice možete spremiti u slamnatu košaru koja će stvoriti pravu atmosferu piknika.

Pokrivač je neophodan!

Za ugodnu atmosferu nužan je i kvalitetan pokrivač koji ćete prostrijeti na travu. Najbolji će biti pokrivač s donjim izolacijskim slojem. Pokrivač će vas zaštititi od moguće vlage nakon jutarnje rose. Ne zaboravite ni na salvete, vlažne maramice i sredstvo protiv komaraca. Neka djeca uzmu svoje omiljene jastuke ili pak ponesite jastuke za sjedenje od kuće. Sjedenje će na taj način biti još ugodnije, a nakon obilnog obroka, jastuci će ispuniti svoju pravu svrhu – možete ih iskoristiti za drijemanje i zasluženo opuštanje. Opustiti se možete i uz društvene igre koje će zabaviti cijelu obitelj.

Važnost estetike

Ne podcjenjujte estetiku „ručanja” na tlu. Hranu koju ste donijeli lijepo raširite po pokrivaču kako bi djeca mogla uzeti ono što žele. Čar piknika leži u slobodi i opuštanju u lijepom okruženju. Mališanima će se sigurno svidjeti ako na pikniku mogu koristiti i svoje vlastite igračke za kuhinju i posuđe. Imate li dječju kućicu? U tom slučaju uopće ne morate ići daleko, jednostavno organizirajte piknik u vlastitom vrtu. Možda mislite da je to ipak preblizu za piknik, no to je vašoj djeci i vama poznato okruženje koje uz malo mašte možete pretvoriti u šarmantno mjesto. Vaša djeca mogu biti u ulozi domaćina, što će im se sigurno svidjeti.

Piknik obitelj hrana

Pripremite sitne zalogaje

Grickalice pripremite tako da ih ne morate kasnije rezati direktno na licu mjesta. Idealni su sendviči, popularni „wrapovi”, tortilje, kanapei i sitni kolačići koje djeca mogu uzeti u ruke i jesti bez pribora za jelo. Popularne su i tzv. mesne plate koje su vrlo jednostavne za pripremu i konzumaciju. Na kraju ne zaboravite počistiti mjesto piknika i odnijeti svo smeće sa sobom.

Prijedlog za ukusan sendvič

Razmišljate li o tome što će se vašoj djeci svidjeti i što će rado pojesti na pikniku? Ova poslastica za piknik sastoji se od svega što je djeci potrebno – voća, mliječnih proizvoda i mesa. Zahvaljujući jabuci i zanimljivom namazu, ova kombinacija klasičnih sastojaka nešto je drugačija verzija običnog sendviča. Sendvič možete poslužiti na klasičan način ili pak koristiti razne kalupe za izrezivanje oblika poput zvjezdica i dr. Djeci će se ovo sigurno svidjeti.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 8 kriški kruha od cjelovitog zrna (može i tost)
  • 1 šalica ribanog cheddar sira
  • 8 ploški kvalitetne salame ili šunke
  • 1 jabuka narezana na tanke trakice
  • 4 žlice majoneze
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice meda

Upute za pripremu:

Prvo pomiješajte majonezu, med i senf u maloj posudi i ovom smjesom premažite sve kriške kruha. Po ovome namazu pospite naribani sir, na to poslažite ploške salame, trakice jabuka i zatim prekrijte preostalom šnitom kruha. Ovako složene sendviče zatim izrežite poprečno kako biste oblikovali uredne trokute ili ih izrežite kalupima za izrezivanje oblika.