Razdoblje između tri i šest mjeseci nakon rođenja: Što je sve potrebno vašoj bebi?

  Kategorije: Beba i dijete,
5 min.
16. ožu'22

Prošlo je razdoblje netom nakon rođenja djeteta i vjerojatno ste već uspjeli stvoriti lijepu rutinu sa svojom bebom i sve se više upoznajete. Sve aktivnija beba zahtijeva vašu kompletnu pažnju i ljubav pa će vam u ovome razdoblju od velike koristi biti razna oprema za dojenčad i prve igračke. Znate li što ćete trebati najviše koristiti u razdoblju između tri i šest mjeseci bebinog života?

Novorođenče spava približno 14 sati dnevno i malo je aktivno, no ipak zahtijeva svu vašu pažnju. Zabava za mnoge roditelje počinje tek u dobi od tri mjeseca jer upravo u ovoj fazi razvoja mame i tate počinju u potpunosti uživati ​​u roditeljstvu. Mi smo za vas pripremili opremu za dojenčad koja će ovo razdoblje u dobi od 3 do 6 mjeseci učiniti još ljepšim.

Sve za prve zubiće

Otprilike šest mjeseci nakon rođenja (iako može i ranije, oko 4. mjeseca), djeci počinju izbijati prvi zubići. Najprije izbijaju donji sjekutići, zatim gornji, kasnije „dvojke”, pa kutnjaci i tako dalje. Izbijanje zubića bolan je proces pa djeca ni njihovi roditelji ne mogu izbjeći plač. Uz bolove u samim desnima može se pojaviti i povišena temperatura te čak i proljev ili napuhnut trbuh. Međutim, postoje razna pomagala koja mogu ublažiti bolove. Evo koja su to:

Dojencad oprema

Pribor za hranjenje

U dobi od 5 do 6 mjeseci djeca će osim majčinog mlijeka kušati i svoju prvu hranu za bebe u obliku kašica od povrća i voća. Neka će se djeca žestoko buniti protiv novih okusa pa će vam kod kuće definitivno zatrebati nelomljivo posuđe i pribor za jelo. Ne pospremajte još ni opremu za dojenje i hranjenje na bočicu koje ste intenzivno koristili tijekom prva tri mjeseca. Ipak, praktično parno kuhalo bit će vam od najveće pomoći jer ćete uz njega uštedjeti puno vremena. Za hranjenje tijekom ovog razdoblja trebat će vam:

Igračke za razvoj osjetila

Dijete u dobi od tri mjeseca sve se više uključuje u aktivnosti koje se oko njega odvijaju tijekom dana. Ono ima razvijeniji vid od novorođenčeta, reagira na zvukove, želi sve staviti u usta i primiti sve što mu je nadohvat ruke. Sve su to dokazi da je razvoj djetetovih osjetila u punome jeku, a vi razvoj tih osjetila možete potaknuti raznim igračkama. Igračke za razvoj dječjih osjetila trebale bi biti vrlo raznolike.

Vašem malenom istražitelju bit će vrlo zanimljivo rukama dirati različite površine od drva, tekstila i plastike i uživat će ​​u raznim kombinacijama boja koje stimuliraju njegov vid. Među dječjim igračkama svakako bi se trebale nalaziti i igračke sa zvučnim i svjetlosnim funkcijama, no njih ipak ne bi smjelo biti previše jer mogu uzrokovati pretjeranu stimulaciju kod bebe. Prikladne su i zvečke i interaktivne igračke koje mogu svirati neku uspavanku ili imaju funkciju snimanja zvuka.

Podloge za igranje

Dijete će odsada puno više vremena provoditi budno i istraživati svijet oko sebe na sve moguće načine. Dojenče će puno vremena provoditi na svome trbuhu, podizat će glavu, zatim će na leđima pokušati uhvatiti svoje ruke i noge, a do kraja ovog životnog razdoblja moći će se okrenuti sa svojih leđa na trbuh. Jedno od najboljih pomagala koje će vam trebati u ovome razdoblju je mekana podloga za igranje ​​na kojoj će beba provoditi većinu dana. Međutim, podloga nije jedina stvar koja će vašem mališanu pomoći otkrivati svijet oko sebe i omogućiti mu biti u stalnoj interakciji s okolinom. Tu su još i:

Dojencad oprema ljezalka

Prve knjige

Čitanje je već od najranije dobi vrlo važno za razvoj jezičnih vještina i pismenosti, što potvrđuju i mnoga istraživanja. Nakon čitanja priče, od svog novorođenčeta nećete dobiti puno povratnih informacija, no nemojte se zbog toga opustiti nego nastavite mu čitati i nakon prva tri mjeseca nakon rođenja. Dijete tada već ulazi u razdoblje kada zna što se događa oko njega i pokazuje interes za knjigu.

Naravno, ovdje ne mislimo na romane od 400 stranica, nego na mekane, platnene knjige koje i dijete može „čitati”, primjerice, tijekom presvlačenja, u vodi ili dok se igra na podlozi. Najprikladnije su interaktivne knjige koje imaju raznolike funkcije, bilo zvučne ili svjetlosne, kao i knjige s različitim detaljima koje djeca mogu otkrivati svojim znatiželjnim prstićima.

Vrlo poznate klasične igračke su i leporello slikovnice koje djeca ne mogu potrgati za razliku od klasičnih knjiga, no zbog papirnatog materijala nisu otporne na istraživanje zubićima i mogu se oštetiti slučajnim padom u vodu prilikom kupanja.

Ogledalce, ogledalce…

Bebe jako vole gledati vlastiti odraz u ogledalu iako do 18 mjeseci starosti zapravo ne znaju da gledaju same sebe. Ipak, roditeljima je zabavno promatrati dijete koje se čudi onome što vidi u ogledalu. Činjenica da na mnogim lukovima i vrtuljcima za dječje krevetiće možete pronaći mala ogledala nije slučajna – ona nisu samo za ukras, već doprinose normalnom razvoju djece.

Razdoblje između trećeg i šestog mjeseca bebinog života vrlo je uzbudljivo i zabavno. Dijete prolazi kroz nekoliko promjena i prolazi prve životne prekretnice u svom razvoju. Potaknite razvoj svog djeteta raznim igračkama i pomagalima koji će vaše zajedničke dane pretvoriti u prekrasna iskustva.