10 neobičnih, ali sasvim normalnih stvari o novorođenčadi

  Kategorije: Beba i dijete,
8 min.
01. ožu'21

... koje vam nitko neće reći prije poroda. Prije rođenja djeteta, svi vas bližnji pripremaju za neprospavane noći, neprestano dojenje, često plakanje bebe i slom živaca. Nitko vas neće pripremiti za ono što ćete pronaći u peleni niti spomenuti da novorođenče osim plača može proizvoditi i druge zvukove koji zvuče kao da dolaze iz drugog svijeta. Što biste još sve trebali znati o bebi prije nego što dođe na svijet?

Natečene prsne žlijezde

Hormoni koji su vas mučili tijekom cijele trudnoće uzimaju svoj danak i nakon poroda, što je vidljivo upravo na vašoj bebi. Jedan od znakova koji upućuje na to da su u vašem tijelu još uvijek prisutne veće razine hormona mogu biti "povećana prsa" novorođenčeta, bez obzira na to imate li djevojčicu ili dječaka. A kako hormoni ulaze u djetetovo tijelo kad vas pupčana vrpca više ne povezuje? Odgovor je majčino mlijeko koje nedugo nakon rođenja djeteta, zajedno s hranjivim tvarima, sadrži i ostatke hormona. Ne brinite se jer bi se sve trebalo vratiti u normalu nakon nekoliko dana.

Postoji li razlog za strah? Povećana prsa novorođenčeta uobičajena su pojava, no pripazite na to pokazuje li beba i druge simptome. Uz povišenu temperaturu može biti riječ o drugom problemu kojeg može dijagnosticirati samo pedijatar.

Vrlo suha koža

Jesu li vas prestrašile ljuskice koje se ljušte s djetetove glave? Riječ je o tzv. cradle cap, odnosno tjemenici. I u ovom slučaju ovaj kožni problem može uzrokovati majčino mlijeko, no uzrok također mogu biti i gljivice iz roda Malassezia. Ne krivite sebe jer ovo stanje nije posljedica loše higijene. Rješenje je redovita njega kože dječjim uljem i nježno masiranje glavice četkom za dječju kosu.

Postoji li razlog za strah? Suha koža novorođenčeta nešto je sa čime će se nakon poroda susresti svi roditelji. U nekim slučajevima roditelji će među nježnim vlasima primijetiti nešto nalik peruti, dok se kod druge djece mogu pojaviti čak i kraste. Međutim, riječ je tek o nekoj vrsti "osipa" koji će nestati nakon nekoliko dana ili tjedana. Međutim, ako se proširi na druge dijelove tijela ili mislite da se stanje pogoršava, posjetite pedijatra.Novorodencad cinjenice

Vrlo neobični zvukovi

Jeste li mislili da će bebe nakon rođenja samo plakati i tu i tamo mrmljati? Pripremite se na činjenicu da novorođenčad ispušta mnogo različitih zvukova od kojih vas neki mogu zabaviti, ali i preplašiti. Uzdisanje, šmrcanje, krkljanje i razni drugi zvukovi djeteta nakon rođenja uglavnom su posljedica uskih nosnih prolaza u kojima se nakuplja sluz. Sljedeći put kad se beba počne tako glasati, znat ćete da joj samo trebate temeljito očistiti nosić.

Postoji li razlog za strah? Povremeno ispuštanje ovih zvukova ne predstavlja problem. Međutim, obratite dodatnu pozornost na bebu ako ona krklja pri svakom udisaju, a čišćenje nosića ne ublažava to stanje.

Eksplozivna stolica

Možda ste već čuli neke glasine o majkama koje su tijekom previjanja bebe brisale ne samo bebinu guzu, nego i svježe obojene zidove dječje sobe. Ove tvrdnje zapravo nisu bile daleko od istine. Stolica novorođenčeta u većini je slučajeva tekuća i mnogi je roditelji uspoređuju s gorušicom. Dovoljan je samo jedan pogrešan trenutak i "kreacija" vaše bebe zaista može završiti na zidu ili na namještaju. Vrlo se često to događa upravo tijekom previjanja kad bebi masirate trbuh, zbog čega se pokreće sadržaj u crijevima i dolazi do eksplozije. Vjerojatno prije poroda niste zamišljali da će previjanje bebe ovako izgledati, zar ne?

Postoji li razlog za strah? Ako je stolica zelene ili smeđe boje i sadrži nešto što zaista podsjeća na zrno gorušice, ne morate se brinuti. Obratite veću pažnju na to ako u stolici primijetite krv.

Neprestano kihanje

Bebe puno i često kišu. Kihanje novorođenčeta vrlo je simpatično, ali kao novopečeni roditelj sigurno ćete se zapitati može li mu to naštetiti. Ne zaboravite da su svi podražaji na ovom svijetu za bebu novi i da mnoštvo mirisa koji je okružuju iritiraju njezin osjetljivi nos. Postoji više razloga zašto beba toliko kiše. Jedan je od najčešćih činjenica da na taj način beba čisti nosić od pretjerane količine sluzi ili čak ostataka amnionske tekućine (taloži se u dišnim putovima, a djeca rođena carskim rezom mogu je imati nešto više). Beba može kihati i na suncu ili na svjetlu, što nije posljedica alergije već prirodne reakcije.

Postoji li razlog za strah? Kihanje je prirodna reakcija novorođenčeta na nove podražaje. Dokle god često kihanje nije popraćeno vrućicom, oslabljenim disanjem i gutanjem, nemate se zbog čega brinuti.

Novorodencad cinjenice malisan

Nehotični trzavi pokreti

Beba se miče, što je prirodno i poželjno. Ali što je s iznenadnim trzavim pokretima koji izgledaju poput grčenja? Nakon rođenja, beba prolazi kroz mnoge razvojne promjene i poboljšava svoje reflekse. Među prvim bebinim refleksima je Moorov refleks koji je popraćen naglim pokretima. Beba najčešće reagira na iznenadan glasan zvuk, no ti pokreti također mogu biti slučajni pa ponekad novorođenče probude iz sna. Čvršće zamatanje u dječju maramu osigurat će mirniji san i pomoći će u spriječavanju buđenja bebe zbog ovog refleksa. Moorov refleks obično nestaje otprilike 3-4 mjeseca nakon rođenja.

Postoji li razlog za strah? Refleksi, pa tako i Moorov koji na prvi pogled može izgledati zastrašujuće, prirodni su za razvoj djeteta. Naprotiv, odsutnost ovih naglih pokreta mogla bi upućivati na to da nešto nije u redu.

Natečeni spolni organi

Rodili ste dječaka, no njegovi testisi puno su veći nego što ste očekivali? Mogući je razlog naknadni učinak hormona kojima je beba bila izložena u vašem trbuhu. U skrotumu se također može zadržavati tekućina koja na kraju izlazi iz tijela putem mokraće nekoliko dana nakon rođenja. Identičan problem mogu primijetiti i majke djevojčica - one obično nakon rođenja imaju natečene stidne usne, no slično kao i kod dječaka i u ovom će slučaju oteklina nestati nakon nekoliko dana.

Postoji li razlog za strah? Ako nekoliko dana nakon rođenja oteklina ne nestaje, ne oklijevajte i potražite pomoć pedijatra koji će pobliže proučiti problem. Konstantno povećanje intimnih dijelova može biti problem posebno za dječake, jer može biti riječ o hidrokeli, tj. nakupljanju tekućine u testisima.

Krv u peleni

Čak i najmanja kap krvi u peleni može dignuti uzbunu kod novopečenih roditelja, no nije uvijek riječ o ozbiljnom problemu. Često se javlja kod djevojčica čija se tijela oslobađaju estrogena u prvim danima nakon rođenja. Riječ je o tzv. mini mjesečnici ili pseudomenstruaciji koja je prilično česta i traje vrlo kratko dok se razine hormona ne stabiliziraju. Uzrok krvi u peleni također može biti kretanje sadržaja u crijevima i naknadna stolica koja je pritom mogla ozlijediti sama crijeva ili rektum. U nekim slučajevima to nije ni krv, već visoko koncentrirani urin s crvenim kristalima koji svojom bojom podsjećaju na krv.

Postoji li razlog za strah? Iako je kap krvi u peleni prirodna, ne odgađajte posjet liječniku. Vjerojatno neće biti riječ o ničem ozbiljnom, no pedijatar će vas uvjeriti da je sve u redu pa ćete moći mirno spavati.

Novorodencad cinjenice mama

Neobičan oblik glave

Porođaj je izuzetno zahtjevan ne samo za majku, već i za bebu koja nakon njega može zadobiti razne ozljede. Beba, koja se rodila sva ljubičasta i natečena, morala je učiniti nešto kako bi prošla kroz uske porođajne kanale. Glava, koja je u početku mekana, može biti malo izgužvana i spljoštena kao rezultat porođaja. Da biste spriječili razvoj plagiocefalije, tijekom spavanja uvijek okrenite bebinu glavu na drugu stranu i tijekom igre premještajte igračke s jednog mjesta na drugo kako bi se za njima beba okretala. To će spriječiti spljošteni oblik glave koji bi kasnije poseban utjecaj mogao imati na djetetovu psihu.

Postoji li razlog za strah? Zaista ste sve isprobali, no još uvijek mislite da je glava novorođenčeta spljoštena? Posavjetujte se s pedijatrom koji vam može preporučiti posebnu kacigu za bebe koja će ispraviti oblik glave. Više o plagiocefaliji i načinu prevencije i liječenja pročitajte ovdje.

Bježanje očiju

Jeste li prvi put postali roditelji i nikada prije niste vidjeli nijednu novorođenu bebu? Nije ni čudo što bebino zamućeno gledanje u križ može biti neugodno iznenađenje. Kao i sve ostalo, tako se i bebin vid razvija, jer beba nakon rođenja vidi samo na udaljenosti od 25 do 30 centimetara i predmete fiksira samo jednim okom. Oba oka počinju koordinirano funkcionirati u razdoblju od tri mjeseca.

Postoji li razlog za strah? Vid djece usporediv je s vidom odrasle osobe tek u dobi od 7 godina. Međutim, to ne znači da biste trebali čekati toliko dugo s bilo kojim problemom vida. Oči vaše bebe pedijatar kontrolira na redovitim pregledima, no ako mislite da i sa 6 mjeseci vaša beba gleda u križ i ne može usredotočiti pogled, potražite pomoć specijalista. On će temeljito ispitati radi li se o strabizmu, slabovidnosti ili ambliopiji, sindromu lijenog oka.

Bebe su za novopečene roditelje ponekad poput ljudi s drugog planeta i treba im nešto vremena da se naviknu jedno na drugo. Sad kad znate što vas sve čeka nakon poroda, prilagodba i zajednički trenuci provedeni s bebom bit će nešto ugodniji i mirniji.