10 djetetovih prekretnica: Znate li kako mu pružiti podršku?

  Kategorije: Beba i dijete,
5 min.
08. velj'21

Prvi koraci velika su prekretnica u životu malog čovjeka, no to nije ni izbliza jedina motorička vještina koju će steći tijekom prvih mjeseci života. Osim hodanja, djeca moraju naučiti trčati, skakati, penjati se, a na kraju i hodati po stepenicama. Kako pomoći svom djetetu da dosegne i ostale uzbudljive prekretnice i što ga sve točno očekuje u ovom razdoblju?

Većina djece oko prvog rođendana napravi svoje prve korake koji se zauvijek urežu u pamćenje njihovih roditelja i bližnjih. Međutim, hodanje nije jedina vještina kretanja koju će dijete steći nakon dostizanja određene dobi. Znate li što će još sve postići vaše dijete prije nego što proslavi svoj drugi rođendan?

Guranje i povlačenje (12 - 18 mjeseci)

U razdoblju između 12. i 18. mjeseca života (u mnogim slučajevima čak i ranije), djeca će početi tražiti predmete koji će im pomoći kod prvih koraka. Guralice, hodalice, kao i stolci na kotačiće ili čak i usisivač pružit će im osjećaj sigurnosti i pomoći će djeci postaviti se na noge. Prvi koraci bit će nesigurni i vi ćete gledajući svog mališana imati osjećaj kao da će svakog trenutka pasti, no upravo ovi predmeti poslužit će im kao potpora. Čim djeca steknu veću sigurnost tijekom hodanja, ne samo da će početi gurati igračke, nego ih i vući za sobom. To je pravo vrijeme za razne igračke na kotačićima s užetom koje djeca mogu vući svugdje sa sobom. Uz pomoću ove vještine kretanja djeca će naučiti rukovati predmetima, što će im dati veću neovisnost i slobodu tijekom njihovih istraživanja.

Penjanje (12 - 18 mjeseci)

Pokušava li se vaše dijete neprestano popeti na krevet, kauč, stolac, stol ... jednostavno bilogdje? Vjerojatno je doseglo još jednu važnu prekretnicu u fizičkom razvoju - penjanje. I u tome možete pomoći svom djetetu – dopustite mu penjati se po namještaju koji je za to prikladan (najbolje samo kreveti, kauči i stolci) i prilagodite svoj dom djetetu koje sve istražuje (to jest, pričvrstite uza zid visoke police i ormariće koji bi mogli pasti na dijete). Također je važno ne ostavljati malog istraživača bez nadzora.
Djeca čučanj

Klečanje (12 - 18 mjeseci)

Kao što smo već spomenuli, osim prvih koraka vaše će dijete u prvoj godini života doseći i mnoge druge prekretnice, a klečanje je samo jedna od njih. Otprilike 3 mjeseca nakon savladavanja prvih koraka primijetit ćete kako se vaše dijete zaustavi pokraj igračke, klekne i podigne igračku. Ne podcjenjujte ovu vještinu jer je ona pokazatelj da se vaše dijete osjeća još sigurnije kad stoji i da može održati ravnotežu ne samo u stojećem položaju, već i u čučnju. Dijete je još samostalnije i njegov mu roditelj više ne mora podizati igračku s poda.

Trčanje (15 - 24 mjeseca)

Prvo hodanje, a zatim trčanje. Djeci obično treba vrlo malo vremena da počnu trčati nakon što prohodaju. Međutim, samo trčanje nije toliki problem koliko sposobnost zaustaviti se. Na početku, djeca tijekom trčanja često padnu na pod (ponekad se doslovno bace na pod), stoga je važno ovu tjelesnu aktivnost vježbati na mekanim površinama. Najbolji su tepisi, podloge od pjene i travnjak.

Bacanje (15 - 18 mjeseci)

Kad god vaše dijete uspije nešto baciti (lopticu, igračku, voće... ), ono vježba vrlo važnu koordinaciju oko-ruka, kao i ravnotežu. Kupite svom djetetu lagane loptice koje može bacati, a da pritom ne ozlijedi sebe i okolinu te pratite kojom rukom baca. U ovom ćete razdoblju već moći primijetiti dominaciju jedne ruke i znat ćete je li vaše dijete ljevak ili dešnjak. Baca li vaše dijete naizmjence desnom i lijevom rukom? Možda će biti ambidekster, odnosno osoba koja može jednako spretno upotrebljavati obje ruke.

Plesanje (15 - 20 mjeseci)

Je li vaše dijete otkrilo čaroliju plesanja? Izvrsno! Tijekom plesanja dijete odjednom upotrebljava nekoliko pokreta, a istovremeno sluša glazbu i percipira ritam. Odsada se igranje s djetetom u bilo kojem trenutku može pretvoriti u plesnu zabavu kod kuće. Zabavu i nove pokrete možete poboljšati sviranjem na raznim glazbenim instrumentima prikladnima za djecu – tamburin, zvečke, dječji ksilofon, kastanjete, ali i lonci provjereno su dobri instrumenti za djecu.

Djeca hodanje

Udaranje nogom (18 - 26 mjeseci)

Udaranje nogom puno je teže od hodanja, trčanja ili klečanja. Dijete mora na trenutak stajati na jednoj nozi, a istovremeno drugom udariti loptu, što stvarno zahtijeva veliku koncentraciju. Djeca ne samo da moraju savladati držanje, nego i znati održati ravnotežu na jednoj nozi. I u tome možete malo pomoći svom djetetu - pridržite ga ili ga pustite da se drži za dio namještaja. Vrlo brzo vaše će dijete trčati po vrtu i udarati loptu poput profesionalnog nogometaša.

Hodanje unatrag (15 - 24 mjeseca)

Hodanje unatrag mnogo je zahtjevnije od običnog hodanja unaprijed, jer djeca (i odrasli) hodajući na ovaj način uključuju kvadriceps i glutealni mišić. Želite li svom djetetu pomoći da što prije savlada hodanje unatrag? Dajte mu igračku na povlačenje. Djeca će htjeti da igračka bude stalno uz njih, što nije sasvim jednostavno, pa će se često morati okrenuti, vratiti se i staviti igračku na pravo mjesto. Ubrzo će otkriti da je lakše vratiti se po svoju igračku upravo hodanjem unatrag.

Hodanje po stepenicama (18 - 22 mjeseca)

Izazovna fizička aktivnost, poput hodanja po stepenicama, bez sumnje uključuje mnoštvo mišića i zahtijeva snagu i stabilnost. Tijekom prvih pokušaja većina djece pomaže si rukama kojima se pridržavaju za višu stepenicu, dok se kasnije počnu držati za ogradu. I put prema dolje na početku je također neizvjestan – djeci će trebati vremena da se nauče spuštati na nogama i prvo će se stepenicama spuštati po stražnjici. Jurenje po stepenicama djeci je jako zabavno i smiješno, dok ćete vi imati ulogu ljudske ograde. Nikada ne ostavljajte djecu bez nadzora u blizini stepenica, čak i ako stepenice imaju ogradu.

Skakanje (24 mjeseca)

Otprilike oko 2. godine života djeca će otkriti ​​čaroliju skakanja, i to posebno u trenucima entuzijazma i radosti. Pokažite djeci kako se skače, pustite prikladnu glazbu i skačite zajedno. Djeca će promatrati vaše pokrete, a vi ćete se moći radovati još jednom lijepom načinu izražavanja veselja svojih mališana.

Ovakvi prirođeni pokreti poput hodanja po stepenicama, plesanja ili klečanja predstavljaju važne prekretnice u dječjem razvoju koje ne biste smjeli zanemariti. Pomozite svojoj djeci da ih dostignu pomoću jednostavnih trikova, no ne zaboravite da svako dijete napreduje svojim vlastitim tempom.