Koronavirus i trudnoća: što biste sve morali znati?

  Kategorije: Trudnoća,
4 min.
01. velj'21

Koronavirus već nekoliko mjeseci utječe na naše živote i čini se da će tako biti još neko vrijeme. Izliječeni pacijenti dokaz su tome da se bolest izazvana virusom COVID-19 može preboljeti, no zabrinutost je ipak opravdana, pogotovo ako očekujete dijete i ne znate koje su moguće posljedice zaraze virusom na plod. Odgovore na svoja pitanje pronaći ćete u sljedećim redovima.

COVID-19 nije izazvao samo pandemiju koronavirusa u svijetu, nego i pandemiju straha. Budući da je riječ o novoj bolesti koja još nije dovoljno istražena, znanstvenici ne mogu sa sigurnošću utvrditi kako zaraza ovim virusom utječe na trudnicu i nerođenu bebu. Kolike su šanse da zaražena majka prenese ovu respiratornu bolest na svoju bebu i kakav će to utjecaj imati na plod koji se još razvija?

Koronavirus i trudnoća

Sasvim je prirodno da trudnice pokazuju više interesa za koronavirus od ostalih ljudi. Naime, trudnice se ubrajaju u rizičnu skupinu stanovništva, što znači da im prijeti veći rizik od zaraze virusom. Čak i u slučaju obične gripe tijekom trudnoće, buduća majka izložena je većem riziku od pojave upale pluća koja može izazvati razne komplikacije u trudnoći, nisku porođajnu masu bebe, urođene mane pa čak i sam pobačaj. Preliminarna znanstvena istraživanja pokazuju da zaraza novim koronavirusom može imati identične posljedice.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da trudnice, zajedno sa starijim osobama i osobama s kroničnim bolestima, spadaju u rizičnu skupinu, no posebno su ugrožene one trudnice s rizičnom trudnoćom, kao naprimjer žene s preeklampsijom, gestacijskim dijabetesom i drugim komplikacijama. Ako vašoj trudnoći ne prijeti povećani rizik od nastanka komplikacija, vrlo je vjerojatno da će tako biti do samog kraja trudnoće, čak i u slučaju zaraze virusom. Isto vrijedi i u slučaju ako se tijekom rizične trudnoće držite svih preporuka liječnika te što više odmarate i ostajete kod kuće.
Trudnoca koronavirus tekst

Koronavirus i plod: kako na njega utječe virus?

S novim zaraznim virusom postavlja se i novo pitanje – kolika je vjerojatnost da ću bolest prenijeti na svoje nerođeno dijete? Još uvijek nemamo dovoljno statističkih podataka za novi koronavirus COVID-19, no znamo da majka može prenijeti bolest na još nerođeni plod. Takvi se slučajevi javljaju u cijelom svijetu, no liječnici tvrde da se novorođenčad od bolesti oporavi relativno brzo i bez ikakvih komplikacija, iako se kod beba mogu javiti neurološki simptomi, razdražljivost, nefleksibilnost i odbijanje majčinog mlijeka.

Jedan takav slučaj zabilježen je još u ožujku u jednoj pariškoj bolnici. Beba koja je sada stara gotovo 5 mjeseci i potpuno je zdrava, prema tvrdnjama liječnika zarazila se od majke izravno preko posteljice. Provedeni testovi utvrdili su da je virus ušao u posteljicu gdje se razmnožio i tako zarazio plod. Međutim, liječnici koji su se dalje posvetili ovom problemu utvrdili su da je slučaj prijenosa virusa s majke na dijete u maternici vrlo rijedak, posebno u usporedbi s drugim virusnim bolestima poput rubeole i zike.

Dobra je vijest da većina novorođenčadi zaraženih virusom COVID-19 pokazuje samo blage simptome (slično kao djeca) i potpuno se oporavi u roku od nekoliko tjedana. Naravno, bilo je i slučajeva s manje sretnim krajem kada je došlo do preranog porođaja ili čak pobačaja. Međutim, liječnici nisu mogli sa sigurnošću potvrditi da su ove komplikacije nastale zbog toga što je majka bila zaražena. Vrlo je vjerojatno da bi se isto dogodilo čak i da majka nije imala pozitivan test na COVID-19.

Trudnoca koronavirus test

izvor fotografije: freepik

Kako spriječiti zarazu?

Ako želite izbjeći zarazu virusom (kao vrlo vjerojatno i svi mi ostali) i trudni ste, za vas vrijede jednaka pravila kao i za ostale. Ograničite (najbolje potpuno izbjegavajte) putovanja u inozemstvo, kao i kontakt s ljudima koji su se vratili iz inozemstva, posebno iz rizičnih zemalja. Izbjegavajte gužve i prostore s puno ljudi, a tijekom kupovine nosite zaštitnu masku za lice, rukavice i držite potrebnu udaljenost.

Kod liječnika se pokušajte naručiti u točno određeni termin kako ne biste čekali u čekaonici s ostalim pacijentima. Nakon dolaska kući temeljito operite ruke i po potrebi uvijek sa sobom nosite sredstvo za dezinfekciju ruku. Iako ne može stopostotno zamijeniti toplu vodu i sapun, zasigurno je učinkovitiji od nikakve dezinfekcije.