Povratak u školske klupe: Kako očuvati zdravlje djece?

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
5 min.
05. lip'21

Nakon mnogo mjeseci kod kuće, djeca su ponovno u školskim klupama. Roditelji su sretni što se mogu opet posvetiti svom poslu, no mnogi se također boje da će se djeca u školi zaraziti. Kako ih zaštititi ne samo od zaraze virusom COVID-19, nego i od prehlade, budući da ih više nemate stalno na oku?

Pranje ruku, zaštitna maska, držanje socijalne distance, zdrava prehrana, dovoljno sna ... ovi čimbenici imaju značajan utjecaj na zdravlje djece koja su se nakon dužeg vremena ponovno susrela sa svojim prijateljima i koja su puna energije. Međutim, situacija s koronavirusom i dalje je ozbiljna i o dječjem zdravlju trebate brinuti više nego ikad prije. Kako osigurati da se djeca ne zaraze u školi?

Naučite ih prati ruke

Pravilo broj jedan koje postoji od početka pandemije je pravilno pranje ruku. Ova osnovna higijenska navika jedan je od najvažnijih, ali i najjednostavnijih načina pomoću kojeg možemo spriječiti širenje zaraze. Prljave ruke šire ne samo koronavirus nego i druge bolesti poput enteroviroze šaka, stopala i usta.

Naučite svoju djecu kada trebaju prati ruke - prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon ispuhivanja nosa, kihanja, kao i nakon dolaska kući iz škole. Međutim, nije važno samo vrijeme, nego i način pranja ruku – potrebno ih je prati antibakterijskim sapunom u toploj vodi najmanje 60 sekundi. Pranje ruku zajedno s nošenjem zaštitne maske ili respiratora i održavanje socijalne distance najbolja su prevencija.

Koronavirus škola higijena

izvor: Freepik

Ojačajte njihov imunološki sustav

Vjerojatno ste dosta toga naučili o imunološkom sustavu tijekom posljednjih godinu dana, no ponavljanje je majka znanja. Ne postoji zajamčeni način za jačanje dječjeg imunološkog sustava jer je svaki pojedini organizam drugačiji. Redovita prehrana koja uključuje svježe povrće i voće, ali i dodaci vitamina, ako su potrebni, svakako čine dobar početak, no ne i dovoljan.

Također se pobrinite da vaša djeca dovoljno spavaju, vježbaju i igraju se, a pokušajte im i smanjiti razinu stresa. Održavanje osobne higijene razumljivo je samo po sebi. Mnogi će se roditelji iznenaditi kada se unatoč prevenciji većina djece prehladi 6-8 puta godišnje iz jednog jednostavnog razloga - njihov imunološki sustav neprestano se razvija.

Zdrave navike od malih nogu

Nošenje zaštitne maske i pranje ruku nije dovoljno. Vaša djeca moraju steći i druge zdrave navike koje će im koristiti i nakon završetka pandemije. Naučite ih da ne dijele svoj pribor za jelo s prijateljima, ne piju iz jedne iste boce ili čaše, ne posuđuju svoju zaštitnu masku / respirator i da ih ne bacaju bilo gdje. Važno je ne dodirivati ​​lice prljavim i neopranim rukama (to će biti posebno važno tijekom puberteta kada se pojavljuju prve akne).

Djeca bi trebala znati da prilikom kihanja i kašljanja trebaju pokriti nos i usta i to najbolje higijenskim ili klasičnim platnenim rupčićem. Ako ga nemaju pri ruci, bit će im dovoljan njihov dlan, no tada ga moraju temeljito oprati. U vrijeme pandemije važno je i održavanje socijalne distance. Sve ove preventivne zdrave navike smanjuju rizik od širenja raznih zaraznih bolesti, uključujući želučane probleme.

Koronavirus škola maske

izvor: Freepik

Ne zanemarujte tjeskobu i stres

Stres ne utječe samo na odrasle, nego i na djecu i česti je uzrok mnogih zdravstvenih problema kod djece. Beskrajne hrpe zadataka, usmeni i pismeni ispiti, izvannastavne aktivnosti, ustajanja ujutro, međuljudski odnosi ... djeca se svakodnevno suočavaju sa stresnim situacijama koje im oslabljuju imunološki sustav i negativno utječu na njihovo mentalno zdravlje. Djeca također mogu doživjeti stres i tjeskobu zbog trenutne situacije - koliko god se trudili zaštititi ih od novih informacija, djeca sigurno znaju osnovne informacije o koronavirusu i znaju kakvu štetu može nanijeti.

Ne izbjegavajte ove teške teme tijekom razgovora s djetetom i redovito ispitujte svoju djecu muči li ih nešto ili boje li se nečega. Pronađite neko zajedničko rješenje koje će im pomoći da se riješe stresa ili uklone izvor problema. Nekoj djeci pomaže vježbanje i kretanje, drugima pisanje dnevnika ili šetnja. Ako smatrate da je situacija ozbiljna, ne oklijevajte i posjetite dječjeg psihologa.

Uvedite redoviti režim spavanja

Stres, nedostatak svježeg voća i povrća, malo sna, nekvalitetni san - svi ovi čimbenici pridonose slabljenju imunološkog sustava i češćim obolijevanjima. San je važan dio djetetovog tjelesnog i emocionalnog zdravlja i igra važnu ulogu u načinu na koji djeca funkcioniraju u školi. Nedostatak sna dovodi do gubitka pažnje, razdražljivosti i, naravno, umora, zbog čega se djeca nisu u stanju koncentrirati na nastavu i nemaju dovoljno energije za pisanje domaće zadaće.

Uvedite redoviti režim spavanja. Odredite vrijeme kada djeca moraju isključiti računalo, odložiti mobitel, istuširati se i otići u krevet. Prema Američkoj akademiji za medicinu spavanja (AASM), djeca u dobi od 6 do 12 godina trebaju 9-12 sati sna, a tinejdžeri od 13 do 18 godina trebaju 8-10 sati sna. Djeca ne bi trebala gledati u zaslone mobitela ili računala najmanje sat vremena (najbolje dva) prije spavanja jer im svjetlo koje zasloni emitiraju daje osjećaj kao da je još dan i potiče stanje budnosti.

Koronavirus šola

izvor: Freepik

Započnite svaki dan zdravim doručkom

Doručak je najvažniji obrok u danu, a za djecu to vrijedi dvostruko. Uravnoteženi doručak bogat proteinima i složenim ugljikohidratima vrlo je koristan za pravilan rad mozga i održavanje stabilne razine energije tijekom 12 sati. Više je istraživanja pokazalo da djeca koja redovito doručkuju time dobivaju preporučenu količinu hranjivih sastojaka i tako jedu puno manje slatkiša i slanih delicija.

Udio željeza i vitamina iz B i D skupine je 20-60 % veći kod djece koja redovito jedu kvalitetni doručak, a razina nezdravih masti i kolesterola neusporedivo je niža u odnosu na djecu koja ne doručkuju. Redoviti doručak ima pozitivan učinak na kognitivne performanse i to posebno u pogledu pamćenja i koncentracije. Doručkovanje svako jutro također je dio jutarnje rutine koja je potrebna djeci školske dobi.

Djecu u školi čekaju brojne zamke koje vrlo brzo mogu proširiti zarazu. Međutim, dovoljno je usvojiti nekoliko jednostavnih i zdravih navika zahvaljujući kojima će djeca u školi steći samo nova znanja, iskustva i prijateljstva, a ne i razne bolesti.