Sve što roditelji trebaju znati o omikron varijanti

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
4 min.
14. sij'22

Dosada smo već imali priliku čuti za nekoliko varijanti koronavirusa, a posljednjih nekoliko tjedana spominje se tzv. omikron varijanta. Je li ova varijanta koronavirusa zaraznija? Izaziva li teže slučajeve kod djece? Trebamo li se od ove varijante bolje zaštititi? U ovome članku donosimo odgovore na sva vaša pitanja.

Već ste sigurno imali priliku čuti da je koronavirus COVID-19 ponovno mutirao i da se svijetom umjesto delta varijante sada širi omikron varijanta. Svi dokazi upućuju na to da je omikron zarazniji od prethodnih sojeva i da u nekim slučajevima ne pomaže ni cijepljenje. Također, djeca su u većoj opasnosti od zaraze omikronom nego što je to bio slučaj s prethodnim sojevima. Omikron, koji je prvi put identificiran u Južnoj Africi u studenom prošle godine, postaje sve raširenija varijanta u svijetu, a detektirana je i u Hrvatskoj.

Unatoč sve brojnijim slučajevima zaraze omikron varijantom, stručnjaci kažu da nema razloga za paniku. Kako se pokazalo, iako je zarazniji i brže se prenosi, omikron ne uzrokuje teže slučajeve bolesti od prethodnih sojeva. Simptomi bolesti slični su onima kod delta soja, samo se pojavljuju nešto ranije. Kod djece zaražene omikron varijantom čest je slučaj asimptomatske bolesti.

Postoji li razlog za strah od omikrona?

Ili bolje rečeno – trebamo li se više bojati zaraze omikronom od prethodnih varijanti? Omikron je prouzročio nove valove koronavirusa diljem svijeta i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da se širi uglavnom u zemljama s niskim postotkom procijepljenosti. Upravo je (ne)cijepljenje razlog zašto se omikron širi uglavnom među djecom. Cijepljenje djece tek je nedavno počelo, no mnogi roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu. Zabrinutost roditelja za sigurnost djece sasvim je normalna i utemeljena budući da je cjepivo relativno novo i još ne postoje dugogodišnja istraživanja koja bi uvjerila roditelje u maksimalnu sigurnost cjepiva.

Veliki broj mutacija na šiljastim proteinima omikrona (u odnosu na prethodnu varijantu) također znači da antitijela ne djeluju na virus pa ni cijepljene osobe često ne mogu izbjeći zarazu. Međutim, utvrđeno je da cijepljene osobe zaražene omikronom uglavnom imaju blage simptome ili ih uopće nemaju. Manji broj hospitalizacija također dokazuje da omikron nije mnogo opasniji od prethodnih varijanti.

Omikron maska

Omikron i njegovi simptomi

Tijekom sezone gripe roditeljima je teže prepoznati boluje li njihovo dijete od obične gripe ili od zaraze koronavirusom. Već smo pisali o tome kako razlikovati COVID-19 od gripe, no što je s novom omikron varijantom? Znanstvenici i liječnici tvrde da omikron uzrokuje blaži oblik bolesti, a simptomi se također ne razlikuju previše od onih kod prethodnih varijanti. Osobe zaražene omikronom ne prijavljuju gubitak mirisa i okusa, nemaju osjećaj grebanja u grlu (iako je grlobolja prisutna) i ne pate od značajnog pada razine kisika pa se najčešće mogu oporaviti kod kuće bez komplikacija.

Najčešći simptomi koji se javljaju oko tri dana nakon prijenosa virusa su blagi kašalj, grlobolja i glavobolja, začepljen nos i curenje iz nosa, umor i povišena temperatura. Činjenica da omikron češće napada djecu najvjerojatnije je posljedica niskog postotka procijepljenosti djece, ali i njihovog još nerazvijenog imunološkog sustava.

Kako se zaštititi od omikrona?

S obzirom na strukturu novog soja, s pravom se postavlja pitanje kako se najbolje zaštititi od zaraze te jesu li dosadašnja cjepiva učinkovita i protiv ove varijante. Odgovor je jednostavan – jesu. Znanstvenici tvrde da treća „booster” doza jača imunološki odgovor tijela na virus i da učinkovitost cjepiva tada iznosi približno 75 %. Sva dostupna cjepiva štite ljude od težih oblika bolesti i hospitalizacije čak i kada je riječ o zarazi omikronom.

Istovremeno, visoki postotak procijepljenosti stanovništva usporava širenje budućih varijanti, što je razlog više za odlazak na cijepljenje. Koronavirus se uglavnom širi u kućnom okruženju među članovima obitelji pa je važno poduzeti sve potrebne mjere da zaštitite ne samo sebe, nego i svoju djecu i ostale članove obitelji.

Roditelje najviše zanima kako zaštititi svoju djecu od zaraze omikronom. Zasada još uvijek nema novih preporuka. Struka i dalje tvrdi da najviši stupanj zaštite pružaju temeljita briga o higijeni te nošenje respiratora ili maske, a treba izbjegavati i kontakt s ljudima koji pokazuju znakove bolesti ili su pozitivni na COVID-19. Postoji i mogućnost cijepljenja, no budući da se radi o novoj vrsti cjepiva koje nije potkrijepljeno dugogodišnjim istraživanjima, na svakom je roditelju da zasebno razmotri opciju cijepljenja i donese odluku.

Također trebate imati na umu da, iako su simptomi nakon zaraze ovom varijantom koronavirusa blagi, samu bolest ne smijete podcjenjivati. Upravo djeca najčešće boluju od post-COVID sindroma, tj. stanja nakon preboljenja koronavirusa, pa tako čak i nakon blagog slučaja bolesti djeca mogu još jako dugo patiti od posljedica zaraze.

Ukratko – nemojte podcjenjivati omikron, no nemojte ga se ni nepotrebno bojati. Ako se pridržavate svih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, vi i vaša obitelj možete izbjeći zarazu koronavirusom, a čak i ako se zarazite, simptomi će biti uglavnom blagi ili ih uopće nećete ni imati.