Sve što trebate znati o dojenju s COVID-19

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
3 min.
11. sij'21

Pazite se, štitite sebe i druge, pridržavate se svih mjera, no rezultat testa na novi koronavirus svejedno je pozitivan. Što učiniti ako dođe do takve situacije, a vi usto dojite? Možete li majčinim mlijekom zaraziti novorođenče? Je li dojenje sigurno ako u tijelu majke kola virus COVID-19?

Novi tip koronavirusa stvara probleme u svijetu već više od godinu dana i neprestano izaziva nova pitanja na koja se znanstvenici trude čim brže pronaći odgovor. Buduće ili svježe mame već su se zasigurno pitale mogu li svoje novorođenče zaraziti tijekom dojenja. Nalazi li se virus i u majčinu mlijeku? I mogu li uopće dojiti ako imam pozitivan test na COVID-19?

Koronavirus i majčino mlijeko

Slično kao i prethodni koronavirus SARS-CoV, ni najnoviji tip SARS-CoV-2 (kojega svi jednostavno nazivamo koronavirus, odnosno COVID-19) prema istraživanjima se ne nalazi u majčinu mlijeku. Ovaj jednostavni odgovor mamama zasigurno neće biti dovoljan. Dobra je vijest da samim pijenjem majčina mlijeka nećete zaraziti svoje novorođenče, no kako dojiti i izbjeći izravan kontakt s djetetom?

Na temelju istraživanja znamo da se novi tip prenosi sitnim kapljicama u zraku kada inficirana osoba kiše, kašlje ili priča. To što na svoje novorođenče nećete prenijeti zarazu putem majčina mlijeka još uvijek ne znači da ga uopće ne možete zaraziti. Ako vam je potvrđen koronavirus ili sumnjate da će rezultat testa biti pozitivan, ne morate prestati s dojenjem, no potrebno se pridržavati svih strogih mjera koje minimaliziraju rizik od zaraze.

Korona mama

Zdroj foto: freepik

Sigurno dojenje

Potpuno je prirodno da ako možete dojiti, ne želite s njime prestati i uopće se ne želite izolirati od svojeg djeteta na nekoliko dana. Ako to vaše zdravstveno stanje dopušta, možete nastaviti dojiti, no nemojte zaboraviti na sljedeće preporuke:

  • Perite ruke. Novorođenče i u uobičajenim okolnostima dirate čistim rukama, no sada je to još važnije. Temeljito operite ruke prije i nakon držanja djeteta, ali i prije i nakon što ste u rukama držali bočicu ili bilo koju dječju igračku.
  • Nosite masku. Sigurno ste već navikli na nošenje maske, ali nositi je u vlastitoj kući i u prisutnosti novorođenčeta nekome ne mora imati smisla. Ako dojite, nošenje maske je obavezno, i to i onda ako dijete držite na rukama, presvlačite ga, kupate ili mu tepate. Znamo da je maska neudobna i da je njezino nošenje u prisutnosti novorođenčeta neugodno. Međutim, mislite na to da vrijeme tijekom kojeg ste zarazni traje samo nekoliko dana i da se isplati žrtvovati malo komfora za zdravlje djeteta.
  • Dezinficirajte. I to sve površine, dakle pult za presvlačenje, krevetić, ali i bočice, igračke i odjeću. Dezinficirajte i površine koje niste dirali, ali se na njima mogu nalaziti kapljice zraka. Održavajte svoju kuću čistom više nego ikada prije.
  • Ispumpavajte mlijeko. Bojite se dojiti i unatoč tome što može biti sigurno, no ne želite novorođenčetu uskratiti majčino mlijeko? Ispumpavajte ga. Zahvaljujući napretku tehnologije koji zasigurno predstavlja pumpica za mlijeko, dijete može nahraniti i partner ili drugi član obitelji, a vi se ne morate bojati da ćete svojim dodirom zaraziti novorođenče. Pazite na dovoljnu sterilizaciju bočica i duda.
  • Opskrbite se mlijekom u prahu. Određeno vrijeme hraniti novorođenče mlijekom u prahu nije sramota ni neuspjeh. Niste raspoloženi za dojenje? Ne želite nepotrebno riskirati? Je li za vas dojenje tijekom bolesti više patnja? Pređite na mlijeko u prahu koje će djetetu također pružiti potrebne hranjive tvari i dovoljno ga zasititi

Zaraza novim koronavirusom tijekom dojenja ne znači automatski kraj svijeta. Uz pridržavanje svih preporuka uskoro ćete ponovno moći pomirisati glavicu svojeg novorođenčeta i izljubiti mu cijelo tijelo.