Roditeljski savjeti: Kako preživjeti lockdown s djecom?

  Kategorije: Odgoj,
5 min.
19. sij'21

Vrijeme provedeno s djecom je neprocjenjivo, no i najstrpljiviji roditelj si je zasigurno barem jednom tijekom lockdowna postavio pitanje kako dalje. Kako zabaviti djecu? Kako ispuniti njihovo slobodno vrijeme i kako im pomoći sakupiti energiju za preostale sate u online školi? Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako prevladati lockdown.

Mnoge su obitelji protekle mjesece provele gotovo isključivo između četiri zida. Prirodno je da roditeljima počinje ponestajati ideja kako djecu zainteresirati i zabaviti. Sve je već viđeno, sve su igračke dosadne. Dobro je da postoji internet i roditelji koji su spremni podijeliti jednostavne, ali originalne savjete kako ovu situaciju preživjeti i ne poludjeti.

Uključite kreativnost

Šetnja uokolo, piknik u parku, izlet u prirodu... ove smo aktivnosti iskoristili još tijekom proljeća, ljeta i jeseni. Manjak sunčevih zraka, zima, kiša i snijeg ovih nam dana dobrano kompliciraju boravak u prirodi. Međutim, je li vam nekad palo na pamet da piknik možete napraviti i kod kuće? U dnevnom boravku ili dječjoj sobi rasprostrite veliku deku, pripremite hranu, stavite je u košaru za piknik i krenite na neuobičajen piknik. Neizbježan su dio zvukovi prirode koje može nadomjestiti video na platformi YouTube. Kasnije se piknik može pretvoriti u plesni party koji će djecu razgibati, nasmijati i ugodno umoriti.

Potrudite se da svaki dan donese nešto novo, originalnu aktivnost i djeca će se zasigurno zabaviti. Možete po kući sakriti različite tragove i igrati se gusara koji traže blago. Dosadnu kadu možete pretvoriti u prekrasni vodeni svijet i kupalište, od dječje sobe može nastati knjižnica koja će djecu provesti kroz fantastične priče i prenijeti ih u čarobne svjetove. Mašta zaista nema granica i ako vam se ponekad nova ideja neće činiti previše zanimljivom, ipak je iskušajte. Djeca često na svijet gledaju potpuno drugačijim očima od odraslih.

Lockdown majka kci

Rad od kuće

Ubrajate li se i vi u roditelje koji se osim brige za djecu moraju nositi i s vlastitim radom od kuće? Mnogi se roditelji u ovim kriznim vremenima suočavaju s golemim izazovom jer su odjednom, osim roditelja i zaposlenika, postali i učitelji i odgajatelji. Tijekom rada od kuće sigurno ima trenutaka (i to ih nema malo) kada trebate tišinu i mir za koncentraciju. Upravo je stoga važno pravilno izraditi dnevni raspored i ne zaboraviti „otići s posla” i posvetiti se obitelji.

Tijekom radnog si dana priuštite kratke pauze koje će biti rezervirane za djecu i partnera i u tim im se trenucima posvetite 100 %. Zahvaljujući tome djeca neće tražiti vašu pažnju tijekom rada. Ako do toga slučajno dođe, imajte pri ruci igračku koja će zajamčeno pomoći i zabaviti djecu na dulje vrijeme. U ovome slučaju neuspjeh nije ni crtani film na televiziji koji će vam omogućiti vrijeme potrebno za dovršetak radnih obaveza. Također nemojte zaboraviti da dijete ima dvoje roditelja – nastojte brigu za djecu pravedno raspodijeliti.

Uza svu strku na poslu i kod kuće nemojte zaboraviti ni na brigu za sebe. Zaslužili ste nekoliko minuta dnevno samo za sebe, bilo to u obliku kupke, duljeg tuširanja ili šalice omiljenog čaja koju ćete popiti u tišini ili uz knjigu. Nemojte imati grižnju savjesti jer se i vi trebate isključiti i sakupiti snagu za dane koji dolaze.

Naučite odmarati

Neprekidni krug igranja, učenja, rada, pospremanja i kuhanja čovjeku crpe energiju. Stoga je u ovom kaotičnom i zahtjevnom razdoblju neizmjerno važno naučiti odmarati. Budite primjer svojoj djeci i pokažite im kako se to radi. Nemojte se bojati pretvarati da je i odmor igra, upravo će ovakva mala „laž” brzo djelovati na djecu. U sobi rasprostrite prostirke za vježbanje, lezite na njih i djeci pričajte priču o tome kako se pojedini dijelovi tijela pretvaraju u bića iz bajke i postupno se počinju odmarati. Uključite maštu ili ponovno na internetu pronađite video s uputama.

Lockdown obitelj

Kako djeci objasniti što se događa u svijetu?

Budite iskreni, no uzmite u obzir dob djece. Šutnja i pretvaranje da je sve u redu neće zaštititi djecu i istinu će početi tražiti negdje drugdje. Već sada znaju da se u njihovu svakodnevnom životu nešto promijenilo, ne idu u vrtić i školu, ne mogu se igrati s prijateljima, roditelji su stalno (ili vrlo često) kod kuće i slično. Djeca ne moraju znati sve strašne pojedinosti o tome kako izgleda aktualna situacija u svijetu, stoga im zasigurno nemojte govoriti da dan za danom od posljedica korona virusa umire mnoštvo ljudi.

Recite im da vani bjesni virus od kojega su ljudi vrlo bolesni, stoga je potrebno čim više biti kod kuće i vani izbjegavati ljude. Djeca s kojom ste na porodiljnom dopustu neće osjetiti nikakvu promjenu, no onim će starijima nedostajati prijatelji i kolege na koje su već navikli. Objasnite im da što će se svi odgovornije ponašati, tim će se prije život ponovno vratiti u normalu.

Stvorite vremenski harmonogram

Dnevni raspored neće pomoći samo vama, već prije svega djeci. Ne morate ga se držati točno na minutu i u njega nije potrebno bilježiti svaku aktivnost koja vas čeka tijekom dana. Međutim, djeci će koristiti postavljanje režima, zbog toga će imati osjećaj sigurnosti, zaštite, kao i kontrole. Znanstveno je dokazano da se stvaranjem rutine sprječava tjeskoba, gradi samopouzdanje i ujedno osjećaj neovisnosti. Nemojte zaboraviti u svaki dan uvrstiti doručak, ručak i večeru, popodnevni san i barem jednu šetnju na svježem zraku. Važna je i samostalna igra i večernja rutina kojom ćete zaključiti svaki dan.

Nitko od nas prije godinu dana nije slutio da će korona virus preokrenuti naše živote i da će od roditelja postati učitelji, odgajatelji, zaposlenici koji rade od kuće, a u slučaju mnoge djece i suci. Svaki dan donosi nove izazove koje moramo savladati. Prihvatite ih s kreativnosti, maštom i dječjom pomoći. Držimo vam fige!