Hipnoporođaj kao slavljenje života

  Kategorije: Trudnoća,
6 min.
30. lip'21

Buduće majke koje su se počele zanimati za razne vrste poroda prije svog termina zasigurno su naišle na pojam hipnoporođaj. Da, samo ime odmah u nama izaziva slike hipnotizera i hipnotizirane osobe, no u stvarnosti hipnoporođaj je nešto sasvim drugačije. Kako izgleda takav porod i naročito priprema za njega i po čemu se razlikuje od klasičnog prirodnog poroda?

Na ovaj je način rodila Kate Middleton, Jessica Alba i Angelina Jolie. Iako to može zvučati zavaravajuće, djeca rođena hipnoporođajem nisu došla na svijet u stanju hipnoze. Izraz hipnoza sam po sebi znači stav uma kada je čovjekova svijest izmijenjena do te mjere da se može koristiti primjerice terapijski, pa čak i tijekom poroda.

Hipnoporođaj – slavljenje života

Pojam hipnoporođaj prvi se put pojavio 1989. godine u knjizi HypnoBirthing: A Celebration of Life hipnoterapeutkinje Marie Mongan. Prema njezinim riječima, cilj hipnoporođaja je pomoći ženi da se nosi sa bilokakvim strahom ili tjeskobom koju osjeća zbog porođaja i pretvoriti taj strah ili tjeskobu u pravo slavljenje života.

Priprema za rađanje ovom tehnikom dugotrajna je i uključuje razne tehnike opuštanja i autohipnoze koje pomažu ženi da postigne stanje opuštenosti prije i za vrijeme poroda. Glavna ideja hipnoporođaja vrlo je jednostavna - kada su duh i tijelo u stanju potpune opuštenosti, žena ima više samopouzdanja i porod se može odvijati brže i bezbolnije jer su razine straha koje inače potiču tijelo na borbu protiv ovog prirodnog procesa sasvim niske.

Zahvaljujući hipnoporođaju, buduće će majke moći isprazniti svoj um, riješiti se straha i naučiti pravilnu tehniku ​​disanja koja će im olakšati porođaj od samog početka kada tek počinju osjećati trudove. Mnoge žene nešto ovakvo ne mogu ni zamisliti, no odgovarajućim tehnikama opuštanja žena može ublažiti bol i usredotočiti se samo na ono najvažnije - rađanje djeteta s minimalnom razinom boli.

Hipnoporod glazba

izvor: Freepik

Kontrolirano disanje i snaga pozitivnog razmišljanja

Hipnoporođaj se uglavnom odnosi na kontrolirano, usredotočeno disanje. Kao i kod meditacije i joge, tako i kod hipnoporođaja kontroliranje disanja igra važnu ulogu. Redovito, kontrolirano disanje donijet će trudnici mir i ukloniti stres i negativne emocije i misli.

Dvije su najpoznatije i najučinkovitije tehnike disanja koje se bitno razlikuju samo po broju udisaja. Kod prve tehnike duboko udahnjujete i izdišete kroz nos. Prilikom udisaja brojite do četiri, a prilikom izdaha brojite do sedam. Kod druge tehnike kod izdaha isto brojite do sedam, no ovaj put i prilikom udisaja potrebno je izbrojiti do sedam. Disanje na ovaj način pokreće parasimpatički živčani sustav i umiruje majku.

Osim kontroliranog disanja, naglasak prilikom hipnoporođaja je i na pozitivnom razmišljanju. Uzmimo na primjer riječ kontrakcija koja u žena podsvjesno izaziva sliku o nepodnošljivoj, neprestanoj boli. Hipnoterapeutkinja Mongan preporučuje da kontrakcije maternice tijekom hipnoporođaja nazivate nekim drugim riječima, poput snažnog vala ili naleta. Zahvaljujući ovoj maloj promjeni, žena neće automatski očekivati ​​bol, nego će stvoriti pozitivniju asocijaciju.

Porod pod utjecajem straha

Jedan od najljepših i najradosnijih trenutaka u ženskom životu često se zbog straha pretvori u pravu noćnu moru punu boli i vriskanja. Mnoge žene u potpunosti uživaju u trudnoći i u svakom djetetovom pomaku, a razmišljanja o porodu potiskuju duboko u sebi upravo zbog straha. Ideja o boli tijekom poroda toliko je duboko ukorijenjena u nama da mnoge buduće majke danas radije dobrovoljno biraju carski rez umjesto prirodnog poroda.

Odakle ovaj strah? Kada se točno ideja o nečemu što je tako prirodno kao što je porod promijenila u našoj glavi i pretvorila u nešto nalik na scenarij nekog horor filma? Razloga može biti nekoliko, no najčešće su to priče drugih žena koje su već rodile. Možda ste od malih nogu slušali od svoje majke koliko vas je dugo rađala i koliko joj je bilo teško prilikom poroda. Najvjerojatnije ste se susreli i s pričama žena oko vas koje su rađale npr. 18 sati. Međutim, to ne znači da vaša priča o porodu mora biti ista.

Kao što Marie Mongan piše u svojoj knjizi, maternica je savršeno oblikovana tako da pomogne ženi prilikom rađanja. Samo razmislite o načinu na koji maternica radi kad niste opterećeni strahom i stresom. Maternica se sastoji od tri sloja, a dva su najvažnija za porođaj - vanjski sloj s okomitim mišićima i unutarnji sloj s vodoravnim kružnim mišićima koji okružuju bebu. Kad je majka opuštena i smirena, ti mišići rade u savršenom skladu, a porod je lagan i cjelokupni je proces mirniji.

Strah zamagljuje vaš um, a kad mu se majke u potpunosti predaju (što mnoge žene čine prije i tijekom poroda), osjećaju strašnu bol i odmiču se sve dalje od pomisli na prirodni porod s kojim se u stvarnosti žensko tijelo bez problema može nositi u idealnim uvjetima i dobrom zdravlju. Tehnike disanja i opuštanja, koje su alfa i omega hipnoporođaja, pomažu ženi da dovede svoje tijelo i um u stanje opuštenosti koje može značajno olakšati i skratiti porod.

Hipnoporod novorodence

Osnovna filozofija hipnoporođaja

Filozofija hipnoporođaja temelji se na sljedećih 6 točaka koje je u svojoj knjizi već 1989. godine opisala Marie Mongan, pionirka na polju ove vrste poroda:

  • Ako za to ne postoje specifični zdravstveni razlozi, žensko tijelo nije potrebno posebno prisiljavati da radi ono za što je već predodređeno i što zna raditi.
  • Ženska tijela i njihove bebe znaju kako roditi i kako se roditi. Plan je savršen i mora se poštivati ​​i ne miješati se u njega.
  • Majkama i bebama mora se pristupiti individualno, uzimajući u obzir njihovo vlastito zdravlje.
  • Porođaj je prirodno ljudsko iskustvo. Svaka nepotrebna intervencija, testovi, ispitivanje i prekid mogu poremetiti prirodni ritam i proces poroda i dovesti do njegovog nazadovanja.
  • Svaki porod ima svoj raspored. Može doći kasnije ili ranije. U to se ne treba miješati, naravno osim ako okolnosti to zahtijevaju. Medicinsko osoblje trebalo bi biti samo promatrač.
  • Žensko je tijelo za vrijeme poroda jednako važno kao i u bilo koje drugo vrijeme ili u bilo kojem drugom okruženju.

Majke koje su završile tečajeve hipnoporođaja mogu samo pohvaliti porođaj popraćen ovom tehnikom. Rađanje je za njih bilo nevjerojatno iskustvo, a zahvaljujući činjenici da su tijekom tečaja savršeno upoznale svoje tijelo i naučile raditi s njim, rođenje djeteta bilo je gotovo bezbolno i predivno iskustvo.

Hipnoporođaj je više filozofija nego prava tehnika rađanja. Njegov osnovni princip leži u ideji da je rođenje djeteta slavljenje temeljnog ljudskog životnog iskustva. Porod bi trebao biti miran, osjećajan, radostan i ugodan. To bi zaista trebao biti najljepši trenutak u životu majke, partnera i bebe.

Izvor: MONGAN, Marie. HypnoBirthing: A Celebration of Life. Rivertree Hypnosis Inst., 1998. ISBN 978-0966351712.