8 razloga zašto su guralice neophodne za pravilan razvoj djeteta

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
6 min.
17. stu'21

Nešto najbolje što svaki roditelj može učiniti za pravilan razvoj svog djeteta je pružiti mu dovoljno kretanja i mogućnosti za razvoj logičkog razmišljanja, mašte i motoričkih vještina. Uz kvalitetnu guralicu, koja ima značajan utjecaj na pravilan razvoj djece, na vrlo jednostavan način možete poticati razvoj motorike kod svoje djece.

Dječje guralice igraju važnu ulogu u životu djeteta i imaju nekoliko prednosti za njihov razvoj. Guralice su prvo prijevozno sredstvo s kojim djeca dolaze u dodir, a zahvaljujući vožnji na guralicama, mnoga će se djeca osjećati poput pravih trkača automobila. Međutim, zabava koju donosi ova igračka tek je jedna od njenih brojnih prednosti. Donosimo vam 8 razloga zašto su guralice neophodne za razvoj djeteta i zašto bi vaše dijete kod kuće trebalo imati svoju guralicu.

Kretanje je uvijek zdravo

Guralica se neće pomaknuti s mjesta bez intervencije malenog vozača. To vrlo brzo otkriju sva djeca nakon što prvi put sjednu u udobnu sjedalicu ove igračke i isprva čekaju da vide što će se dogoditi. Osim što moraju naučiti kako gurati ovu igračku, djeca također moraju razviti izdržljivost. Iako pomicanje stopala naprijed-nazad može biti zamorno za djecu, ono im pomaže riješiti se viška energije, pa je tako vožnja na guralici jedna sasvim prirodna (i nesvjesna) vježba koja pomaže mališanima biti u formi. Vožnja će ih iscrpiti, ali će ih istovremeno dovoljno umoriti i tako pripremiti za dobar, kvalitetan san. Također, uz više kretanja povezan je i bolji apetit.

Guralica smoby

Razvoj motorike i mišića

Razvoj motorike i mišića trebao bi biti glavni razlog za kupnju guralice. Rast djeteta, posebno tijekom prvih godina života, prati razvoj mišićnog sustava koji je potrebno ojačati kako bi dijete imalo stabilnost, dobru motoriku i pravilno držanje.

Guralice su igračke stvorene za razvoj motorike i mišićnog sustava jer se dijete nogama kreće naprijed-natrag pa na taj način aktivira velike mišićne skupine i jača mišiće nogu i leđa. Također, sjedenje raširenih nogu na guralici ima sličnu funkciju kao ortopedske gaćice s platnenom pelenom – ono osigurava pravilan položaj zglobova kuka i pomaže u prevenciji stanja zvanog DDH (razvojna displazija zgloba kuka).

Dijete također postupno razvija sposobnost održavanja ravnoteže. Ovdje na scenu stupaju balansne guralice čiji je princip rada nešto drugačiji od principa rada uobičajenih guralica za djecu. Balansne guralice zahtijevaju stalno centriranje težišta pri bržoj vožnji i to bez pomoćnih kotača. Dok je razvoj grubih motoričkih sposobnosti potreban za rad mišića nogu, za rad ruku potrebna je fina motorika – osjećaj koji je neophodan, na primjer, za upravljanje volanom, tj. upravljačem. Ravnoteža koju će djeca naučiti kontrolirati dok voze balansnu guralicu bit će od iznimne važnosti kada će kasnije prvi put sjesti na pravi bicikl.

Jačanje imuniteta

Većina igračaka za vožnju zahtijeva od djece da izađu van na svjež zrak, a zahvaljujući tome djeca se kreću u okolini u kojoj jačaju vlastiti imunitet. Djeca tako neće sjediti u pregrijanim prostorijama, već će udisati svjež zrak pa će njihov imunitet biti otporniji jednom kada stignu hladniji, sušni dani. Kada se nalazi vani, dječji organizam dolazi u prirodni kontakt s bakterijama i virusima, pa se djeca brže i lakše navikavaju na ove neprijatelje i uspješnije im odolijevaju tijekom velikog sezonskog „napada” virusa i bakterija.

Međutim, tijekom aktualne pandemije koronavirusa, ništa ne prepuštajte slučaju i pridržavajte se preporuka medicinskih i znanstvenih stručnjaka čak i tijekom šetnje na svježem zraku. Posebno trebate biti oprezni na igralištima gdje se vaše dijete susreće s još nekoliko ostale djece i roditelja. Osim boravka na svježem zraku, ne zaboravite ojačati njihov imunitet tijekom ovog prijelaznog razdoblja i na druge načine. Pobrinite se za to da vaša djeca imaju raznoliku, uravnoteženu prehranu i puno kvalitetnog sna.

Nesvjesno učenje

Budući da je guralicom najbolje voziti se na otvorenom prostoru, a ne u kući ili stanu, ova igračka djeci otvara vrata u novi svijet. Na ulici ili igralištu djeca mogu svašta naučiti i otkrivati svijet oko sebe, susresti susjeda sa njegovim psom, prepoznavati različite boje, učiti brojeve na kućama, promatrati promjene izgleda ulice tijekom godišnjih doba, kao i mnoge druge zanimljive stvari.

Tijekom vožnje guralicom, djeca također uče osnovna pravila cestovnog prometa. Naučit će koji „vozač” ima prednost, kako pravilno pretjecati druga vozila, naučit će da crvena boja znači „stop”, a zelena „slobodan prolaz”. Ako imaju guralicu s trubom ili zvonom, zvukom upozorenja mogu upozoriti prolaznike ili druge prijatelje i tako spriječiti sudar. Pritom djeca stječu osjećaj za koordinaciju – ne samo što se tiče vlastitog kretanja, nego i usklađivanja kretanja s drugim „sudionicima prometa” na guralicama, triciklima, romobilima ili biciklima.

Percepcija i procjena

Percepcija je vrlo važna sposobnost. Ako je vaša djeca nauče koristiti u djetinjstvu, u odrasloj dobi mogu izbjeći mnoge prometne nesreće. Kada kočiti? Kako voziti unatrag? Kada usporiti? Kako na vrijeme izbjeći drugo vozilo u pokretu? Slična pitanja postavljaju si i vaša djeca kada se voze na triciklu ili guralici. Osim toga, ako njihova guralica ima još jedan dodatak u obliku prikolice, povećava se zahtjevnost vožnje – čak ni odraslim vozačima nije jednostavno pravilno procijeniti prostor ako voze prikolicu.

Socijalne vještine

Kako bi bila samopouzdana u odrasloj dobi, djeca trebaju tijekom prvih godina života steći određene socijalne vještine. Riječ je o prijeko potrebnim vještinama čiji razvoj počinje tijekom igre s drugima. Kada djeca sretnu druge malene vozače na ulici ili na igralištu, ona sklapaju nova prijateljstva, razmjenjuju iskustva o svojim guralicama ili drugim igračkama, uče različite trikove jedni od drugih, natječu se i smišljaju igre iz svijeta mašte tijekom čega se razvijaju njihove komunikacijske vještine, razumijevanje, uvažavanje tuđeg mišljenja i poštovanje prema drugima.

Guralice djeca

Razvoj mašte

U današnje vrijeme dječje guralice nemaju samo funkciju vožnje. One su napravljene da potiču dječju maštu i njihovu kreativnost. Primjerice, trube koje su pričvršćene za upravljače guralica mogu ispuštati razne zvukove uz koje djeca razvijaju različita osjetila. Ispod sjedala se često nalazi prostor za pohranu koji treba znati pametno iskoristiti – čime ga napuniti i kako ga raščistiti. Guralice su često izrađene u obliku životinja, automobila i motocikala pa se djeca na taj način mogu igrati raznih zanimanja poput policije, vatrogasaca i trkača automobila.

Najbolje od svega – zabava

Mislite li da je guralica samo sredstvo za učenje, a ne za zabavu nakon što ste pročitali ovaj članak? Mi ćemo vas uvjeriti u suprotno. Vožnja na guralici djeci donosi puno smijeha i veselja, u to nema sumnje. Zabava će biti zajamčena zbog uzbudljivije vožnje nego na običnim dječjim vozilima, mogućnosti utrkivanja s prijateljima, braćom i sestrama ili roditeljima, atraktivnog dizajna te mnogih funkcija i dodataka i ostalih značajki. Tijekom vožnje na guralici, svako će se dijete zasigurno zabaviti, a vi ćete s ljubavlju i ponosom u očima gledati kako vaše dijete uči i kako je iz dana u dan sve hrabrije i spretnije.