COVID-19 i gripa: Koji su simptomi i po čemu se razlikuju?

  Kategorije: Zdravlje djeteta,
4 min.
12. lis'21

Pandemija koronavirusa u svijetu traje već više od godinu dana i izaziva veliku brigu ne samo kod zdravstvenih djelatnika, nego i kod roditelja. Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade i gripe u nadolazećem razdoblju? Je li to moguće znati samo ako se testirate? U sljedećem članku pronaći ćete odgovore na svoja pitanja, a mi ćemo vas također savjetovati kako se pripremiti za sezonu gripe.

Dolaskom jeseni i hladnijeg vremena prirodno se povećava broj slučajeva prehlade i gripe. Donedavno, liječnicima, a ni roditeljima, nije bilo teško dijagnosticirati ove bolesti, no koronavirus je zakomplicirao dijagnostiku. Odjednom svako curenje iz nosa, kašalj ili kihanje odmah budi sumnju na COVID-19.

Simptomi i razlike

Dosada je znanstvenicima i liječnicima bilo relativno lako po prisutnim simptomima utvrditi je li riječ o običnoj alergiji ili prehladi, gripi ili zarazi koronavirusom. Nažalost, sa sve većim brojem slučajeva i istraživanja postalo je jasno da nije nimalo lako razlikovati ove bolesti bez prikladnog testiranja. Centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (CDC) izvještava o sljedećim simptomima koji su identični za gripu i COVID-19:

  • povišena tjelesna temperatura ili zimica
  • kašalj
  • poteškoće s disanjem
  • umor i/ili iscrpljenost
  • grlobolja
  • hunjavica
  • bol u mišićima i/ili u cijelom tijelu
  • glavobolja
  • povraćanje i proljev

Kod zaraze COVID-19 pacijenti mogu izgubiti osjet okusa ili mirisa. Iako je točno da je ovaj simptom češći kod ove bolesti, on se može pojaviti i kod obične gripe. Stoga se na ovaj simptom ne treba oslanjati kao na pokazatelj zaraze koronavirusom, još više zato što možete oboljeti od COVID-19, a da ne izgubite osjet okusa ili mirisa tijekom trajanja bolesti. Liječnici iz CDC-a tvrde da su početak i tijek bolesti važniji od samih simptoma.

U većini slučajeva, gripa se javlja naglo i simptomi su najjači između prvog i četvrtog dana nakon zaraze. Simptomi obične prehlade smiruju se u roku od tri do sedam dana. S druge strane, to je vrijeme kad simptomi gripe postaju sve jači. Simptomi zaraze COVID-19 obično se pojavljuju kasnije, u nekim slučajevima čak 14 dana nakon izloženosti virusu, pri čemu se tijek bolesti pogoršava između 4. i 7. dana nakon pojave simptoma.

Koronavirus gripa simptomi

izvor fotografije: Freepik

Simptomi koje ne smijete zanemariti

Protekli mjeseci tijekom pandemije koronavirusa pokazali su nam da osoba koja je fizički aktivna, mlada i općenito vitalna također može imati težak oblik ove bolesti. COVID-19 u ovom je slučaju zaista nepredvidljiv. S kojim simptomima biste trebali ostati na kućnom liječenju, a kada treba razmisliti o hospitalizaciji?

Ako je pacijent zdrav i ima blage simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje, umora, glavobolje i bolova u mišićima, gubitka okusa i mirisa, preporučuje se liječenje kod kuće. Ako uz ove simptome osjetite nedostatak daha, stalnu bol ili stezanje u prsima, imate nesanicu, blijedi ste ili čak dezorijentirani, trebali biste odmah potražiti liječničku pomoć.

Ako je vaše dijete oboljelo od koronavirusa, a također ima i druge bolesti koje bi mogle pogoršati tijek bolesti uzrokovane COVID-19, tada se također odmah obratite liječniku. To posebice uključuje kardiovaskularne bolesti, kronične bolesti pluća (ova kategorija također uključuje astmu), dijabetes, kroničnu bolest bubrega, djecu s oslabljenim imunitetom i druge, osobito rijetke, bolesti.

Testiranje – sigurni pokazatelj

Pitate se zašto je uopće važno razlikovati zarazu koronavirusom od drugih bolesti kad su simptomi toliko slični, čak i identični? COVID-19 je vrlo zarazan virus, mnogo zarazniji od obične gripe čak i kad zaražena osoba ne pokazuje nikakve simptome. Također je dokazano da COVID-19 ima tzv. supermoćne sposobnosti pa se lako i relativno brzo može prenijeti na veliki broj ljudi, a zaustaviti njegovo širenje vrlo je zahtjevno.

Tu nastupa testiranje koje će zasigurno potvrditi ili opovrgnuti dijagnozu. Prema CDC-u, ne možemo se osloniti samo na simptome i tješiti se činjenicom da pacijent ima iste simptome kao i kod obične gripe jer je moguće istovremeno imati gripu i COVID-19 pa simptomi mogu biti još više zbunjujući.

Naravno, test na COVID-19 ponekad može biti lažno pozitivan ili lažno negativan. Važnu ulogu imaju vrsta testa i tijekom koje ste se faze bolesti testirali. Najtočniji je PCR test (prema engl. polymerase chain reaction, odnosno lančana reakcija polimerazom). Ovaj je test vrlo pouzdan i može otkriti prisutnost virusa čak i tijekom duljeg vremenskog okvira.

Pripremite se za sezonu gripe

Prošlogodišnja sezona gripe bila je blaga zahvaljujući brojnim određenim mjerama tijekom pandemije koronavirusa, posebice dezinfekciji, nošenju maski, izolaciji i održavanju razmaka. Međutim, mjere su ublažene, djeca se vraćaju u školu, restorani su otvoreni, a obiteljske proslave dopuštene su uz pridržavanje određenih mjera. Stoga je moguća povećana učestalost zaraza i liječnici preporučuju cijepljenje ne samo protiv bolesti COVID-19 već i protiv gripe.

Također je važno ostaviti djecu kod kuće ako posumnjate na bolest i ne slati ih u školu ili vrtić gdje bi se virus mogao nekontrolirano širiti. Tijekom ovih hladnijih mjeseci, posebno je važno jačati imunitet tako da konzumirate raznoliku i uravnoteženu prehranu, boravite na svježem zraku, vježbate, odmarate i kvalitetno spavate.