Igračke za razvoj motorike: TOP 10 najpopularnijih igračaka

  Kategorije: Savjeti za igračke,
7 min.
15. velj'22

Svaka igračka ima važnu ulogu u životu djeteta i ispunjava mnogo više funkcija nego što ste to možda misliti u trenutku kupnje, a igračke za razvoj fine i grube nisu iznimka. Ova vrsta igračaka pomaže djeci razviti motoričke sposobnosti na zabavan način. Koje su najbolje igračke za razvoj motorike?

Fina motorika ima vrlo važnu ulogu u čovjekovom životu i vrlo je bitno poticati njen razvoj od djetetove najranije dobi. Vještine i sposobnosti kretanja koje obuhvaća fina motorika ne odnose se samo na pokrete ruku i prstiju, nego i na njihovu koordinaciju s ostalim pokretima i očima. Njen razvoj počinje već nekoliko tjedana nakon rođenja kada djeca počinju pratiti pokrete vlastitih ruku i kasnije, oko šest mjeseci starosti, kada razvijaju i sposobnost hvatanja i držanja raznih predmeta.

Oko dobi od devet mjeseci djeca također počinju poboljšavati svoju finu motoriku kroz razne igre. Na scenu dolaze jednostavne kockice za slaganje, piramide ili tornjevi. Djeca u ovoj dobi vole hvatati i premještati predmete s jednog mjesta na drugo. Na taj način isprobavaju hoće li se pojedini predmeti logički uklopiti u mjesto koje su za njih izabrala. Uistinu je fascinantno gledati i veseliti se napretku koji djeca postižu iz dana u dan. Sljedećih 10 najomiljenijih igračaka pomoći će vašim mališanima razviti finu motoriku.

Piramida od šećerne trske Roly Poly Pyramid Smoby

Slagalice, tornjevi i piramide spadaju u najpoznatije igračke za razvoj fine motorike, a piramida od šećerne trske svjetski poznatog francuskog proizvođača igračaka Smoby nije iznimka. Ova šarena piramida sastoji se od postolja s valjkom, 5 prstenova i cvjetića. Djeca trebaju poredati prstene na postolje od najvećeg do najmanjeg i zatim na vrh staviti cvijet koji se također može skinuti s postolja. Jednoj odrasloj osobi ova igračka ne izgleda nimalo zahtjevno, no ona je savršena za rani razvoj fine motorike i zasigurno će zaokupiti dječju pažnju od samog početka. Osim toga, djeca će uz ovu igračku vježbati logičko razmišljanje jer će morati zaključiti koji je prsten najveći, a koji najmanji, ali i kojim redoslijedom treba posložiti sve ostale prstene.

Razvoj piramida

Sjedalo sa stolićem za igru Cotoons Smoby

Djeca mogu razvijati finu motoriku čak i iz udobnosti vlastite sjedalice. Sjedalo na napuhavanje za djecu od 6 mjeseci starosti pruža maksimalnu udobnost, a zahvaljujući didaktičkom stoliću i maksimalnu zabavu. Igračke na didaktičkom stoliću djeca mogu pritiskivati i okretati i na još mnogo drugih načina istraživati zvučne i svjetlosne funkcije. Djeca također mogu vježbati hvatanje rukama na cvjetiću koji se vrti jer svaka latica ovog šarenog cvjetića ima drugačiju površinu – na jednoj je latici izbočena spirala, na drugoj crtice, a na trećoj su izbočene točkice. Osim fine motorike, djeca će uz ovo sjedalo vježbati i svoje kognitivne vještine, koncentraciju te uključiti i proširiti svoju maštu.

Sjedalo smobyInteraktivna igra s lisicom Foxy Smart Smoby

Finu motoriku djeca također mogu razvijati pomoću interaktivnih igračaka iz kolekcije Smart proizvođača Smoby. To dokazuje interaktivna igra s lisicom Foxy Smart koja zahtijeva korištenje što više vještina i sposobnosti, što će djecu od najranije dobi naučiti rješavati različite zadatke. U ovoj igri, njihov će zadatak biti uspješno dovesti lisicu do cilja koristeći kartice za smjer koje djeca postavljaju na ploču za igru – kartu. Ova igra na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku pomoći će djeci ne samo u razvoju fine motorike, već i prostorne mašte. Također, poboljšat će njihovo logičko razmišljanje i naučiti ih slijediti upute koje im daje lisica. Ova pametna igračka namijenjena je djeci od 3 godine, a posebno će se svidjeti onoj djeci koja su već savladala jednostavne igre za razvoj fine motorike i žele nešto veći izazov.

Lisica foxy smart smoby

Balansna posuda s jastukom Cosy BIG

Gledajući balansnu posudu BIG, rijetki će pomisliti da takvo pomagalo za igru i vježbanje može pomoći u razvoju motorike. Ova balansna posuda na jednostavan i prirodan način omogućuje pravilno vježbanje i razvoj motorike i ravnoteže jer se djeca na njoj mogu ljuljati, njihati, vrtjeti, kliziti ili samo sjediti. Balansna posuda za djecu izrađena je kako bi savršeno zadovoljila potrebe djece s fizičkog i psihičkog aspekta. Ova posuda na zabavan način potiče pravilno držanje, jača mišiće te razvija spretnost i preciznost.

Balansna posuda big

Toranj od šećerne trske Magic Tower Smoby

Toranj na slaganje jedan je od klasika među igračkama za razvoj motorike. Ovaj toranj proizvođača Smoby izrađen je od šećerne trske, a organska tvar čini 90 % sastava materijala. Dakle, kupnjom ovog tornja pridonosite ne samo razvoju fine motorike svog djeteta, nego i zaštiti okoliša. Pokušavajući sagraditi toranj od šarenih šalica različitih veličina, djeca vježbaju i usavršavaju svoju finu motoriku. Princip igre je jednostavan, no djeca prvo moraju naučiti pravilni postupak. Nakon slaganja tornja, djeca ga mogu srušiti i posložiti šalice jednu u drugu prema njihovoj veličini.

Toranj smoby

Drvene puzzle Generic Puzzle DP Eichhorn

Drvene puzzle Generic Puzzle DP njemačkog brenda Eichhorn također će potaknuti razvoj motoričkih sposobnosti na zabavan način. Ova drvena slagalica testirat će dječju spretnost, logičko razmišljanje i prostorni vid – zadatak igre je umetnuti slike tamo gdje pripadaju prema odgovarajućem obliku. Za lakše rukovanje na drvene slike su pričvršćene hvataljke koje djeci olakšavaju slaganje. Osim što razvija finu motoriku, ova igračka odlična je za vježbanje strpljenja te uči djecu usredotočiti se na detalje.

Drvene puzzle eichhorn

Drvena udaraljka Woodpecker Game Tender Leaf Toys

Drvena udaraljka Woodpecker Game iz radionice britanskog brenda Tender Leaf Toys jedinstvena je igračka predivnog dizajna koja će na zabavan način pomoći u razvoju fine motorike. Zadatak je drvenim čekićem gurnuti drvene loptice u odgovarajuće otvore na panju. Ako su djeca bila pažljiva, loptice će pasti kroz otvore i na taj se način igra nastavlja sve dok je se djeca ne zasite. Zahvaljujući ovoj igri, djeca će naučiti pravilno držati čekić, a guranjem loptica kroz otvore otkrit će i vlastitu snagu. Igračka je predivnog minimalističkog dizajna što dokazuju loptice veselih lica i čekić s motivom djetlića.

Drvena udaraljka tender

Drveni puž Color Pull-along Stacking Animal Eichhorn

Drveni didaktički puž na povlačenje Color Pull-along značajno utječe na razvoj fine motorike, prostornog vida i logičkog razmišljanja. Ovaj pužić ima kotače, pa ga djeca pomoću užeta mogu vući svugdje sa sobom. Njegova kućica može se odvojiti, a zahvaljujući otvorima različitih oblika djeca u nju mogu ubacivati drvene kockice. Zadatak ove igre je određeni oblik kockice umetnuti u otvor na kućici istog oblika. Nakon što ubace sve kockice, djeca mogu isprazniti kućicu i nastaviti igru ili pak ponovno staviti kućicu na puža i vući ga pomoću užeta. Kada djeca povlače ovog pužića, šarene kockice u njegovoj kućici također se pokreću i tako stvaraju zanimljivi zvuk.

Drveni puž eichhorn

Drvena didaktička kocka Color Little Game Center Eichhorn

Dobru zabavu djeci će donijeti drvena didaktička kocka s labirintom i zabavnim aktivnostima njemačkog brenda Eichhorn. Ova šarena kocka nudi zabavu na svakoj svojoj strani. Djeca će otkriti razne otvore za kockice, labirint kroz koji mogu provlačiti drvene oblike, a mogu i okretati kazaljke na satu ili proučavati sunca koja se daju okretati poput zupčanika. Svakom sljedećom igrom djeca će usavršiti svoju finu motoriku, pažnju i logičko razmišljanje, a naučit će i prepoznavati oblike i šarene boje koje će zasigurno proširiti beskrajnu dječju maštu.

Kocka eichhorn

Drvena autostaza s kuglicama Runway Eichhorn

Tako je – i autocesta može doprinijeti razvoju fine motorike. Drvena autostaza Runway brenda Eichhorn neobična je autostaza po kojoj se osim autića spuštaju i cvijeće i kuglice. Oblik staze podsjeća na oštre planinske zavoje, a zadatak djece bit će pravilno ubaciti igračke u stazu i pratiti njihovo kretanje. Glatka drvena površina i precizno razrađeni detalji pobrinut će se za sigurnost tijekom igre pa vaša djeca mogu bezbrižno pratiti brzinu igračaka. Hoće li najbrži autić stići do cilja? Ili je ipak brža kuglica ili čak cvijet? Ova originalna drvena autostaza oduševit će dječake i djevojčice od 12 mjeseci.

Drvena autostaza eichhorn

Igračke za razvoj motorike možete kupiti ovdje