Čekamo drugo dijete: Kako se nositi s ljubomorom?

  Kategorije: Prve djetetove godine, Odgoj,
6 min.
08. ožu'21

Čekate drugu bebu i u glavi imate zamišljene različite scenarije kako će se vaša djeca slagati i hoće li stariji brat ili sestra voljeti mlađe dijete već od samoga početka? Veselite se trenutku kada će se prvi put susresti, no možda će vam upravo taj trenutak skinuti ružičaste naočale. Naime, nisu sva djeca oduševljena dolaskom mlađeg brata ili sestre. Kako se pripremiti na ljubomoru još prije rođenja druge bebe?

Super je imati brata ili sestru, no oni među nama koji imaju braću ili sestre znaju da ti odnosi nisu uvijek puni smijeha i zajedničke igre. Već unaprijed morate računati na to da neće svaki dan s dvoje djece biti kao iz bajke, no mali konflikti neodvojiv su dio zdravog odnosa između braće i sestara. No kako spriječiti stvarno rivalstvo i ljubomoru između braće i sestara koji nemaju ništa zajedničko s lijepim odnosom?

Počnite još prije rođenja

Još prije nego što na svijet donesete svoje drugo dijete, upoznajte starijeg brata ili sestru s time što znači biti veliki brat ili sestra i ništa ne sakrivajte. Ako si ne znate pomoći, kako i gdje zapravo započeti, pomozite si knjigama, čak i dječjim. Na taj ćete način otkriti zabavan i interaktivan način zahvaljujući kojemu ćete biti sigurni da vaše prvorođeno dijete razumije što ga ubrzo čeka. Dozvolite starijem djetetu da gladi vaš trbuščić, razgovara s bebom, pokazujte mu fotografije s ultrazvuka i uspoređujte ih s fotografijama prve trudnoće, ako ih imate.

Vrlo je važno pripremiti starijeg brata ili sestru na sve što sa sobom nosi rođenje seke ili brace. Istina je doduše da će ta dva vragolana zajedno doživjeti hrpu zabave, no na nju će starije dijete morati pričekati nekoliko mjeseci ili čak godina. Objasnite mu da će nakon dolaska iz bolnice novorođenče samo plakati, spavati, jesti i kakati te zahtijevati mnogo pozornosti od mame i tate, upravo onako kako je to bilo i s njime ili njom. 

Najgore što roditelji mogu napraviti jest reći djetetu da će ubrzo na svijet doći njegov ili njezin najbolji prijatelj s kojim će se uvijek moći igrati. Umjesto veselog frenda mama će se nakon nekoliko dana odsustva iz rodilišta vratiti s plačnom štrucom koja će biti u centru pažnje. Prvorođenom djetetu podastrite i ovu tamniju stranu, no uvjerite ga da ćete i unatoč tome pronaći vremena za zajedničku igru i slično.

Na dolazak mlađeg brata ili sestre prvorođenog potomka počnite pripremati još prije rođenja tako da malo izmijenite dnevni režim. Skratite vrijeme za čitanje priče prije spavanja, preselite starije dijete u samostalnu sobu kako bi se već sada počelo privikavati na promjenu. Mislite nekoliko koraka unaprijed, razmislite kako će izgledati vaš dan nakon rođenja drugog djeteta i počnite raditi na većoj samostalnosti velikog brata ili sestre. S ovim malim promjenama možete započeti odmah nakon što vam liječnik potvrdi trudnoću. Tako će stariji brat ili sestra imati dovoljno vremena za prilagodbu i dolazak male bebe bit će „tek” još jedna nova promjena.

Drugo dijete

Uključite ga u brigu za novorođenče

Dokažite starijem bratu ili sestri da će i nakon rođenja mlađeg brata ili sestre biti od pomoći u kućanstvu. Dosad vam je dijete možda pomagalo pri kuhanju u kuhinji, pri čišćenju ili pri radovima u vrtu. Odsad može sudjelovati i u brizi za novorođenče. Primjerice, može vam pripremiti pelenu za presvlačenje novorođenčeta, odabrati robicu, pomoći tijekom kupanja, ali i tijekom hranjenja. Ovakve na prvi pogled sitne zadaće starijem djetetu daju osjećaj važnosti, odgovornosti i ponosa. Prvorođeni sin ili kći znat će da se na njega/nju oslanjate i neće se osjećati odbačen/odbačena.

Mnogi roditelji rade grešku jer su previše pažljivi i ne dozvoljavaju starijem bratu ili sestri približiti se novorođenčetu, pogladiti ga ili držati u naručju. Malo mu/joj vjerujte i stavite mu/joj novorođenče u naručje kada sjedi na kauču, a vi ste u blizini. Dozvolite starijem djetetu da tijekom hranjenja drži bočicu, obuče novorođenčetu čarapice ili mu na glavu stavi kapicu. Nemojte zaboraviti pohvaliti dijete za svako dobro djelo, zahvaljujte mu i napominjite da bez njegove pomoći ne biste mogli brinuti za novorođenče.

Nemojte podcjenjivati zajedničke aktivnosti

Prirodno je da nakon rođenja bebe roditelji, posebno majka, gotovo sve svoje vrijeme posvećuju novorođenčetu, jer je jednako bilo i s prvim djetetom. No nemojte zaboraviti da i stariji brat ili sestra treba vašu pažnju. Dogovorite se s partnerom ili obitelji da s vremena na vrijeme „nestanete” iz kuće sa starijim sinom ili kćeri, samo vas dvoje, baš onako kako je to nekad bilo. Barem nekoliko sati tjedno posvetite se samo starijem djetetu, otiđite u šetnju, na sladoled, igrajte se udvoje, pričajte.

Nemojte gurati starijeg brata ili sestru u zapećak samo zato jer je već malo samostalniji i u nekim stvarima ne treba vašu pomoć. Ako je to u nekim situacijama moguće, posvetite se oboje djece u isto vrijeme. Dok dojite mlađe dijete, starijemu možete čitati knjigu ili zajedno gledati crtani film. Iskoristite i vrijeme dok novorođenče spava i budući da će sigurno veći dio dana spavati, te trenutke posvetite prvorođenom djetetu.

Cekamo drugo dijete

Što učiniti kada prevlada ljubomora?

Ponekad jednostavno nećete moći izbjeći eksploziju bijesa i ljubomore na novorođenče, no to ne znači da kao roditelj niste uspjeli. Izljevi ljubomore za čovjeka su prirodni, tim više pokušajte ući u kožu svojeg djeteta koje odjednom ima osjećaj da je na drugom mjestu. Roditelji ljubomorne djece najčešće se susreću s izljevima koji su korak unazad u razvoju. Ljubomorna starija braća i sestre počnu po noći mokriti u krevet, traže od roditelja da ih hrane ili čak doje.

Stručnjaci iz prestižne američke klinike Mayo roditeljima preporučuju da ovo ponašanje pokušaju ignorirati: „Tako će se dijete truditi privući vašu pozornost na drugačiji, bolji način i boljim ponašanjem”, kažu. Kao što smo već govorili, također je vrlo važno hvaliti starijeg brata ili sestru u svakoj mogućoj prilici, a pomaže još jedna sitnica – osmijeh. Nasmiješite se starijem sinu/kćeri kada uđe u prostoriju, smiješite mu/joj se tijekom doručka, kupanja itd. Trudite se prema prvorođenom potomku ponašati jednako kao što ste se prema njemu ponašali prije dolaska novorođenčeta.

Roditelji koji su ovo rivalstvo i ljubomoru između braće i sestara osjetili na vlastitoj koži tvrde da je ponekad potrebno i godinu dana da se starije dijete navikne na prisutnost mlađeg i počne ga prihvaćati. Svako dijete ima vlastitu osobnost i na svoj se način nosi s promjenama. Ako si stvarno više ne možete pomoći i počinje vas obuzimati očaj, potražite savjet od prijateljice, pedijatra ili dječjeg psihologa.