4+1 šarene jesenske dekoracije za dobrodošlicu jes

  Kategorije: Aktivnosti s djecom,
5 min.
04. stu'21

Predivna, šarena i, zahvaljujući Noći vještica, magična jesen već je u punom jeku. Želite li sa svojom djecom maksimalno uživati u jesenskim danima? Ukrasite svoj dom prekrasnim ručno izrađenim ukrasima koji će vam uljepšati povremene tmurne jesenske dane. U ovome blogu otkrit ćete četiri prekrasne dekoracije uz jedan slatki jestivi dodatak na kraju. Krenimo!

Cilj izrade prekrasnih ukrasa nije samo lijep rezultat koji će svaki dom učiniti ugodnim, već i sam proces stvaranja. Tijekom izrade ukrasa djeca vježbaju finu motoriku, dodirom ispituju razne površine, uče se služiti raznim alatima i pomagalima te upoznaju prirodu i njezine čari. Pogledajte naše prijedloge za izradu jesenskih dekoracija i uvjerite se sami da one definitivno nisu obično gubljenje vremena.

Šareni vijenac

Jesenske dekoracije girlanda

Šareni vijenac s tipičnom jesenskom tematikom unijet će pravu jesensku atmosferu u vaš dom. Za njegovu izradu trebat će vam par spretnih ruku, konopac, škare, ljepilo i, naravno, uobičajeni jesenski motivi. Zaputite se u šumu ili obližnji park i sa svojom djecom uberite kestene, češere, orahe, lišće, žirove i ostale jesenske plodove. Međutim, vaš vijenac neće biti ništa manje ljepši ako ćete ipak koristiti i umjetne ukrase koje sigurno možete pronaći u nekoj odgovarajućoj trgovini s materijalima za ručno stvaralaštvo (također, vijenac od umjetnih ukrasa trajat će vam cijelu jesen).

Postupak je, kao i obično, jednostavan i ovaj vijenac mogu izraditi i djeca. Odrežite komad konopca ovisno o tome koliko želite da ukras bude dug i zalijepite svoje ukrase na konopac prema vlastitoj mašti. Prije lijepljenja možete ih ukrasiti na razne načine, npr. orahe poprskati zlatnom bojom ili nacrtati razne motive po listovima. Pri izradi vijenca slobodno pustite mašti na volju i dajte djeci odriješene ruke. Vidjet ćete da će vas rezultat vrlo ugodno iznenaditi. Gotov vijenac objesite preko kamina, na vrata ili njime ukrasite dječju sobu. Vijenac će se bez sumnje lijepo istaknuti iznad radnog stola, kreveta ili polica.

Gljiva muhara na drugačiji način

Jesenske dekoracije gljiveZa sljedeći ukras bit će potrebno iskustvo roditelja ili starijeg brata ili sestre, ali i djeca se mogu uključiti u njegovu izradu. Rezultat će biti predivne gljive muhare koje nikoga neće otrovati, naprotiv, učinit će vaš dom pozitivno drugačijim. Trebat će vam tkanina u bež (ili bijeloj) i crvenoj boji, igla, konac, komad kartona, vata, grančice, šljokice, ljepilo i škare.

Iz komada kartona izrežite krug promjera oko 6 cm ili ovisno o tome koliko želite da budu veliki klobuci gljiva. Izrezani krug zalijepite na komad bež tkanine koja treba biti malo veća od kartona i na nju počnite šivati ​​crveni komad tkanine (ona bi trebala biti oko 2 cm veća u promjeru od bež tkanine). Na kraju ostavite jedan dio nezašiven pa kroz tu rupu stavite vatu u klobuk gljive. Kada ste napunili klobuk, zašijte tkaninu do kraja.

Sada je vrijeme za izradu stručka. Omotajte grančicu (ili štapić odgovarajuće veličine) bež tkaninom, dno napunite komadom vate i stvorite svojevrsnu vrećicu koja će formirati ovoj gljive. Zalijepite stručak na klobuk i krenite na završne detalje. Muhara je karakteristična po bijelim točkicama na crvenom klobuku. Stoga na klobuk prišijte ili zalijepite šljokice ili komadiće vate ili tkanine. Možete se još više poigrati i omotati komad čipke ili vate oko stručka odmah ispod klobuka i zavezati ga špagicom. Nešto zahtjevnija, no maštovita jesenska dekoracija je gotova!

Ikebana od jesenskih plodova

Jesenske dekoracije ikebana

Tko je rekao da je ikebana isključivo božićni ukras? Ikebana može ukrasiti vaš dom čak i tijekom jeseni. Kao i kod izrade vijenca, trebat će vam razni jesenski plodovi, no odlično će vam poslužiti i suho cvijeće, pamuk, eukaliptus, odnosno baš sve što asocira na jesen. Svijeća je obavezna, a trebat će vam i postolje koje će činiti osnovu za ikebanu (to može biti stakleni tanjurić ispod svijeće, metalna posuda ili drveni tanjurić debljine najmanje 0,5 cm).

Svijeću koja će biti središnji dio ikebane stavite na postolje po izboru i oko nje postavite ukrase. Pričvrstite ih ljepilom ili pištoljem s ljepilom koji će sve ukrase držati zajedno. U izradu ovog ukrasa mogu se u potpunosti uključiti i djeca, pa im dajte odriješene ruke i neka dekoracije postavljaju prema vlastitoj želji. Gotovu ikebanu stavite na stolić u dnevni boravak i uživajte u prekrasnom rezultatu.

Izrezbarene bundeve

Jesenske dekoracije tikvica

Izrezbarene bundeve su bez sumnje jedna od najpoznatijih jesenskih dekoracija. Za izradu strašila od bundeve trebat će vam jedna bundeva za rezbarenje, flomaster, žlica i nož. Kako ovaj projekt zahtijeva određenu vještinu i oprez prilikom korištenja noža, on nije primjeren za najmlađu djecu. Bundeve za rezbarenje su mekše, no nikada ne ostavljajte djecu bez nadzora prilikom rezbarenja.

Uz sve mjere opreza prilikom izrade ovog ukrasa, postupak je zapravo prilično jednostavan. Najprije odrežite vrh bundeve s peteljkom, a zatim iz bundeve temeljito uklonite meso i sjemenke. Flomasterom nacrtajte oblik koji želite urezati u bundevu i počnite ga rezati nožem. U izrezbarenu bundevu stavite svijeću (zbog sigurnosnih razloga preporučamo svijeću na baterije), pokrijte je prethodno odrezanim vrhom i to je to!

Slatki dodatak za kraj

Jesenske dekoracije čaj

Uz jesen također asociramo duge večeri tijekom kojih odmaramo pokriveni dekom i pijemo šalicu nekog vrućeg napitka. Ovogodišnji hit je pečeni čaj u kojem će uživati ​​i djeca i odrasli. Za pripremu će vam trebati sezonsko voće, a možete koristiti i zalihe koje imate u zamrzivaču. Količina voća ovisi o količini čaja koju želite skuhati.

Na male komade narežite po dva komada jabuka i dva komada krušaka koje prethodno operite, no nemojte oguliti koru. Narežite isto toliko oguljenih naranči, limuna, šumskog voća (maline, borovnice, kupine), dva cijela cimeta, nekoliko cijelih klinčića, đumbir i šećer po želji. Voće dobro pomiješajte sa šećerom i začinima i sve stavite na lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta dok voće ne pusti sok. Tijekom pečenja povremeno promiješajte voće.

Nakon toga pečeni čaj sterilizirajte tako da može trajati cijelu jesen i zimu. Kad god ga poželite, jednostavno prelijte vrućom vodom dvije žličice pečenog čaja i uživajte. Pečeni čaj dobro će vas ugrijati, ali i uzbuditi nepce i oduševiti cijelu obitelj. Osim toga, domaći pečeni čaj nema umjetnih sastojaka pa tako možete biti sigurni u to što poslužujete svojoj djeci.