Mama, želim brata ili sestru: Kako djetetu objasniti da mu se ta želja neće ostvariti?

  Kategorije: Odgoj,
4 min.
16. lip'21

Odluka o rađanju samo jednog djeteta može proizaći iz nekoliko razloga koje ne morate objašnjavati nikome, osim svom partneru. Za neke je pitanje drugog djeteta osjetljiva tema, a okolina je često vrlo neumoljiva. Međutim, drugačije je kad vam vaše jedino dijete postavi ovo pitanje i u toj biste se situaciji trebali potruditi dati opsežniji odgovor.

Ne želimo imati drugo dijete jer nismo financijski spremni, ne možemo ga imati zbog svog zdravstvenog stanja ili jednostavno zato što nam rađanje prvog djeteta nije bilo najljepše iskustvo. Zato što je odgoj i samo jednog djeteta vrlo zahtjevan. Ili jednostavno zato što smo tako odlučili.

Okolina, bilo da je riječ o obitelji ili prijateljima, s vremenom će vam prestati postavljati ovo pitanje. Međutim, kako tu odluku objasniti djetetu koje želi brata ili sestru? Djeca će jednog dana doseći dob kada će žarko željeti brata i sestru i u tom im slučaju nećete moći tako lako objasniti zašto to neće biti moguće. Djeca koja čeznu za mlađim bratom i sestrom mogu se čak vraćati ovoj temi u različitim fazama djetinjstva.

Trogodišnjem djetetu može biti čudno što nema brata ili sestru poput ostalih prijatelja iz vrtića. Šestogodišnji školarac možda u svakom trenutku žudi za partnerom za igru, pa ga to pitanje neprestano muči. Mnoge će iznenaditi činjenica da brata ili sestru mogu poželjeti čak i tinejdžeri kojima najčešće nedostaje bliska osoba slične dobi u koju bi mogli imati povjerenja. Pitanje brata i sestre vrlo je relevantno i sada u vrijeme pandemije. Jedina djeca u obitelji trebaju dovoljno socijalnog kontakta s vršnjacima i puno češće razmišljaju o tome kako bi bilo imati mlađeg (ili čak starijeg) brata ili sestru.

Jedinac braca i sestre blog

Uvažavajte njihove osjećaje

Djeca moraju znati da ih vi slušate, a ne samo čujete. Kad vam se obrate s važnim pitanjima, poput pitanja o bratu ili sestri, nemojte ih ignorirati i dajte im prostora da izraze svoje osjećaje. Uvijek dajte djetetu do znanja da ga uvažavate i ponovite njegove riječi. Rečenice poput „Znam koliko želiš brata ili sestru i znam da je jako teško ne imati nešto što toliko želiš. Međutim, drago mi je što mi govoriš o svojim osjećajima i stvarima koje su ti važne” vašem djetetu mogu puno značiti.

U određenoj dobi djeca stalno zapitkuju „Zašto?”, a upravo su takvi trenuci roditeljima ponekad vrlo izazovni. Važno je ne zanemariti ta pitanja i djeci pažljivo objasniti razloge koje će moći shvatiti s obzirom na svoju dob. Uvijek pitajte svoje dijete zašto želi brata ili sestru i od toga krenite dalje. Je li to zato što žele prijatelja s kojim se mogu igrati? Ili im nedostaje bliska osoba? Žele li nekoga o kome će se moći s ljubavlju brinuti i paziti na njih? Prvi korak do objašnjenja često je razumijevanje djetetove želje za bratom i sestrom.

Vjerojatno ćete doći u napast da sinu ili kćeri odgovorite da će možda dobiti brata ili sestru, no čuvajte se lažne nade koju ste im dali. Suosjećanje je prikladno u ovom slučaju, no ono mora biti jasno i nedvosmisleno. Bit će vam nešto lakše ako su okolnosti (financijske i posebno zdravstvene) donijele odluku o tročlanoj obitelji za vas. U ovom slučaju možete izraziti i želju za većom obitelji, no na kraju ne zaboravite istaknuti pozitivne strane svoje male obitelji kako bi dijete moglo vidjeti da se i bez brata i sestre može dobro provoditi.

Jedinac majka blog

Pomozite im nositi se s razočaranjem i tugom

Svako će dijete trebati nešto drugačije, no jedno je sigurno, a to je da će trebati vašu pomoć i vrijeme kako bi se uspješno nosili sa situacijom. Potaknite svoju djecu da pronađu novi hobi koji će im pomoći da se nose s tom činjenicom. Neka probaju čitati, slikati, crtati, voditi dnevnik, vježbati, svirati neki instrument... Nekoj će djeci pomoći razgovor s prijateljima ili obitelji. Dopustite djeci da pronađu svoj način prihvaćanja vaše odluke, a kad god se osjećaju tužno i razočarano, podsjetite ih na ono što im je pomoglo da prevladaju negativne osjećaje.

Ponekad će kontroliranje djetetove ustrajne želje za bratom i sestrom također uzeti od roditelja emocionalni danak, bez obzira na to žele li i oni još jedno dijete ili su zadovoljni brojem članova obitelji. Umjesto da stalno objašnjavate i odgovarate na jedno te isto pitanje, podsjetite djecu da ste im već odgovorili nekoliko puta i da se vaše mišljenje nije promijenilo. Zamolite dijete da ponovi vaš odgovor kad god ponovno započne tu temu.

Jedina djeca moraju osjećati roditeljsku ljubav i iskreno zanimanje. Provodite što više vremena sa svojim djetetom, posvetite mu se, izmišljajte razne aktivnosti, idite na izlete, upoznavajte druge obitelji koje imaju djecu, najbolje koja su iste dobi kao i vaša. Ipak, pripazite da ih ne razmazite. Djeca mogu ucjenjivati ​​roditelje i, umjesto brata i sestre koje neće dobiti, mogu od vas početi zahtijevati materijalne darove. Postavite granice i ako smatrate da je situacija izmakla kontroli, ponovno razgovarajte sa svojim jedinim djetetom.