12 aktivnosti za cijelu obitelj tijekom dugih putovanja autom - 1. dio

  Kategorije: Aktivnosti s djecom,
4 min.
07. srp'21

Zahvaljujući modernim tehnologijama, danas uopće nije teško zabaviti djecu tijekom dugog putovanja autom. Samo nekoliko klikova i na vašem će se mobitelu ili tabletu pojaviti aplikacija koja će zamijeniti bojanke, obrazovne igre ili knjige. Tijekom ovogodišnjeg putovanja na odmor pokažite svojoj djeci i izvanmrežne aktivnosti koje su jednako zabavne kao i igrice na mobitelu.

Dajte svojoj djeci mobitel s internetskom vezom i mirni ste tijekom nekoliko sati putovanja na odmor. Međutim, prisjetite se kako ste se vi kao mali zabavljali tijekom dugih putovanja i podučite djecu tipičnim igrama koje su stvorene za putovanje autom. Zahvaljujući tim aktivnostima, putovanje autom na odmor bit će vrlo zabavno, a istovremeno će se cijela obitelj zbližiti i djeca će na zabavan način naučiti nove stvari.

Pogodi o čemu razmišljam

Vrlo poznata igra pomoću koje možemo prividno skratiti dugo vrijeme putovanja. Za ovu aktivnost nisu potrebni nikakvi pomoćni alati, samo dječja pažnja i koncentracija. Jedan od putnika (dijete ili roditelj) odabire predmet kojeg će imati na umu, a drugi mu igrači naizmjence postavljaju pitanja na koja može odgovoriti samo sa DA ili NE.

Ako je odgovor potvrdan, taj putnik dalje nastavlja postavljati pitanja, a ako je odgovor negativan, dalje pitanja postavlja drugi putnik. Pravila možete prilagoditi dobi djece i njihovim sposobnostima - na primjer, možete suziti izbor predmeta na predmete u autu. Svakako ćete biti iznenađeni maštom djece jer ona često znaju odabrati zaista zanimljive predmete.

Aktivnosti za auto

izvor: Freepik

Koja tablica/koja boja?

Još jedan bezvremenski klasik je pogađanje tablice ili boje automobila u prolazu. Manja djeca koja još ne znaju slova mogu pogađati koje će boje biti nadolazeći automobil. Igru možete učiniti malo posebnijom - svaki član obitelji unaprijed odabere jednu boju automobila i pobjeđuje onaj koji na kraju putovanja „skupi” najviše automobila odabrane boje.

Alternativa je pogađanje registarskih tablica automobila ili proizvođača automobila. Ova igra postaje zanimljiva tijekom vožnje autocestom ili putovanja na odmor u drugu državu, gdje se na cestama izmjenjuju automobili iz različitih dijelova zemlje i/ili iz različitih zemalja. Zahvaljujući ovoj igri, djeca će naučiti prepoznavati registarske tablice iz različitih krajeva zemlje, kratice okolnih zemalja, ali i imena i logotipe raznih automobila.

Dovrši crtež

Svakako ćete poželjeti malo tišine nakon igara koje su izazvale živahne rasprave u automobilu. Za ovu igru ​​trebat će vam papiri i bojice (poslužit će i olovka ili kemijska). Za svakog putnika (osim za vozača) nacrtajte na papiru isti jednostavni oblik - trokut, ovalni krug, polukrug. Zadatak djece bit će dovršiti ostatak crteža sa zadanim oblikom, tako da će morati u potpunosti angažirati svoju maštu i kreativnost. Hoće li trokut postati jedno mačje uho? Ili će to biti ptičji kljun? Nije li to možda krov kuće? U ovoj igri stvarno nema ograničenja mašti, a vaša će vas djeca zasigurno iznenaditi svojim kreacijama.

Tajanstvena torba

Imate li još uvijek malo mjesta u automobilu za jednu torbu punu tajanstvenih predmeta? To može biti obična platnena torba, ali i jastučnica u koju možete staviti nekoliko manjih stvari. Zadatak djece bit će nasumce posegnuti rukom u torbu, zgrabiti jedan predmet i pogoditi o čemu se radi. U torbu možete staviti razne predmete iz svakodnevnog života - one koje djeca dobro poznaju, ali i neke nove s kojima se još nisu susrela.

Preporučujemo da u torbu stavite malu bočicu s vodom, šalicu za kavu, ključeve, olovke, naočale, sat, prstenje, kutiju s lijekovima, mobitel, kamenčiće, kremu za ruke, kockice za igru, slušalice, kovanice, čarape, paket higijenskih maramica, četkicu za zube itd. Jednostavno sve što nije oštro i što neće ozlijediti djecu prilikom pretraživanja torbe. Pobjednik je onaj koji pogodi najviše predmeta.

Aktivnosti auto obitelj

izvor: Freepik

Zabranjena riječ

Znate li za igru ​​tijekom koje ne smijete izgovoriti jednu određenu riječ? U ovom slučaju na vama je koju ćete riječ odabrati, no to bi trebala biti riječ koja je povezana s putovanjem i koju će biti teško ne izreći. To može biti, na primjer, odmor, odredište, more, dosada. Dajte svakom putniku jednak broj »žetona« (to mogu predstavljati spajalice, komadići papira, ukosnice, figurice - bitno je da ih ima mnogo). Kad god igrač izgovori zabranjenu riječ, mora dati svoj žeton igraču koji ga je razotkrio. Pobjeđuje onaj koji do odredišta skupi najviše žetona.

Popis ispunjenih želja

Prije putovanja napravite popis stvari koje želite vidjeti i tijekom vožnje označite te stvari kvačicom nakon što ih vidite. Na popis možete upisati doista različite stvari, čak i one za koje mislite da su male šanse da ih vidite (bit će mnogo zabavnije kad te stvari zaista uočite). Evo nekoliko savjeta o tome što bi se moglo nalaziti na vašem popisu - ruševina dvorca, prekrasan dvorac, stado krava, crne ovce, autostoperi, vatrogasno vozilo, brod, padobranac, žuta kuća s plavim krovom, vučna služba, oldtajmer, kočijaš, oblak u obliku srca, pas u autu ... Kao što vidite, mogućnosti su beskrajne. Ova je igra izvrsna za vježbanje održavanja pažnje i koncentracije. Djeca će se potruditi otkriti stvari s popisa prije svoje braće i sestara ili roditelja.