12 aktivnosti za cijelu obitelj tijekom dugih putovanja autom – 2. dio

  Kategorije: Aktivnosti s djecom,
4 min.
12. srp'21

Drugi dio članka o aktivnostima stvorenima za duge vožnje automobilom ponovno donosi zabavne igre za cijelu obitelj. Sljedeće će igre testirati bogatstvo dječjeg vokabulara i uključiti njihovu pažnju, koncentraciju i maštu. Sati i sati zabave i smijeha su zajamčeni!

Prvo-posljednje slovo

Za ovu ste igru zasigurno već čuli. Njen je princip vrlo jednostavan – jedan član obitelji izgovara neku riječ, a drugi član obitelji mora izgovoriti riječ koja će započeti posljednjim slovom riječi koju je izgovorio prethodni član obitelji. Na primjer, ako je prva riječ cvijet, druga riječ mora započeti slovom T, npr. torba. Sljedeća riječ mora početi slovom A – autobus, sljedeća na S – snjegović itd.

Igru možete malo zakomplicirati odabirom teme poput sporta, škole, vrta i tako dalje. Možda se isprva ne čini tako, no ova igra zahtijeva koncentraciju i, naravno, dobar vokabular koji će postati bogatiji zahvaljujući ovoj igri.

Vješala

Igru vješala mogu igrati samo putnici koji sjede na stražnjim sjedalima. Jedan igrač zamisli neku riječ i nacrta toliko crtica na papiru koliko slova ima ta zamišljena riječ. Ovo će biti jedini trag koji će drugi igrači dobiti. Ostali igrači pogađaju slova jedan po jedan, a za svako krivo slovo na papiru se nacrta jedan dio vješala – prvo podnožje, zatim stup, vješalicu, uže, glavu, vrat, trup, noge i ruke. Kad su vješala s čovjekom nacrtana, a riječ još nije pogođena, igra završava gubitkom.

Ako želite da djeca imaju više vremena za pogađanje, možete malo promijeniti pravila i nacrtati detaljnije vješalo – čovjek može primjerice imati i oči, nos, usta i odjeću. Ako se igrate sa starijom djecom i želite malo zakomplicirati igru, unaprijed nacrtajte vješalo i potom tijekom pogađanja crtajte samo čovjeka.

Aktivnosti auto djeca

izvor: Freepik

Izmišljena priča

Što se događa kada nekoliko ljudi odluči ispričati jednu bajku ili priču? Prava zabava i smijeh su zajamčeni. Počnite pričati priču izgovaranjem jedne jednostavne rečenice. Dogovorite unaprijed redoslijed i onaj tko slijedi nakon prvog igrača mora nastaviti priču. Igra se u osnovi nastavlja sve dok se ne prestanete zabavljati. Rezultat će zasigurno biti zabavna, možda čak i bizarna priča bez ikakvog smisla koja će vas sve nasmijati. Ako želite da igra traje malo duže, zapisujte sve rečenice na papir. Na taj ćete način imati i uspomenu na ovu igru.

Abeceda

Svi sigurno znaju igru ​​koja se zove Abeceda, iako se pravila možda razlikuju. „Naša” Abeceda vrlo je jednostavna – ponovno odaberite temu (npr. voće, povrće, boje, odjeća) i počnite razmišljati o riječima koje pripadaju pojedinoj kategoriji tako da počnete od prvog slova abecede. Naravno, sve to abecednim redom. Na primjer – artičoka, blitva, celer, češnjak…

Kada uspješno dovršite cijelu abecedu, odaberite drugu temu. Možete postaviti vremensko ograničenje koje će vam malo olakšati igru, a izbjeći ćete i svađe među djecom koja će htjeti više vremena. Ne možete smisliti riječ u roku od jedne minute? Gubite rundu i nastavlja sljedeći igrač.

Skrivene riječi

Možete li u jednoj riječi pronaći drugu riječ? Vi ili netko drugi odaberite riječ od više slova, napišite je velikim tiskanim slovima na jedan papir (ili svakom igraču na njegov papir) i pokušajte od tih slova stvoriti što više drugih riječi koje ne moraju nužno biti sastavljene od svih slova izvorno zadane riječi. Na primjer, riječ karta u sebi skriva riječ traka, ali i riječi rak i trka. Ova igra zaista može zainteresirati sve članove obitelji i pomoću nje djeca će proširiti svoj vokabular, a oni mališani koji puno čitaju imat će veću prednost.

Aktivnosti auto dječak

izvor: Freepik

Pokvareni telefon

Djeca rođena u novom tisućljeću možda nikada nisu vidjela telefon sa žicom, no zasigurno će razumjeti princip ove dobro poznate klasične igre. Međutim, igra je prikladna samo za veći broj igrača i to samo za one koji sjede na stražnjim sjedalima. Ako imate samo dvoje djece, pričekajte da svi zajedno zaigrate ovu igru dok ne stignete do odredišta, na primjer na plažu. Pa kako se ovaj telefon zapravo igra? Igrač broj jedan u sebi zamisli neku riječ i šapne je igraču koji sjedi s njegove desne strane.

Taj igrač šapne riječ sljedećem igraču s desne strane, a posljednji igrač naglas izgovara riječ. Zapravo se može dogoditi da jedan od igrača ne čuje dobro riječ i iskrivi je pa često nešto sasvim drugo dođe do posljednjeg igrača. Tada sve što trebate jest pogoditi tko je prvi pogriješio i nasmijati se pokvarenom telefonu.

Tražite li više inspiracija za igre tijekom vožnje automobilom? Pročitajte prvi dio članka i ne zaboravite pogledati kategoriju Aktivnosti s djecom gdje ćete naći puno raznih aktivnosti, zagonetki i bojanki.